avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Activitate Ileana2023

Activitate Ileana2023

Va multumesc frumos pentru raspuns!
Va multumesc pentru raspuns!
Ma mai puteti ajuta cu o informatie, va rog? Dupa obtinerea ordonantei, cheltuielile cu executorul de cine vor fi acoperite? Se adauga la creanta pe care o am de recuperat?
Va multumesc din nou!
Recuperare creante de la o firma care are poprire pe conturi

Buna ziua,
Acum 2 saptamani am trimis o notificare de punere in intarziere catre o firma, acordand termenul de gratie de doua saptamani pentru plata creantelor. Firma a raspuns ca are poprire pe cont (nu stiu daca e adevarat, insa).
Cum firma nu a achitat datoria, am inteles ca urmatorul pas este o cerere privind emiterea unei ordonante de plata pe rolul instantei - si asta voi face.
Imi pot recupera banii, insa, daca firma are proprire pe cont?
Exista vreo modalitate de a afla daca au cu adevarat poprire pe cont? Firma apare cu un proces pe rol pe portalul instantelor de judecata (cu DPD, o firma de curierat), in sectiunea Litigii cu profesioniştii, cu obiect: pretentii, inregistrat pe 22.03.

Multumesc pentru sfaturi!
Buna ziua,
Am un contract pentru cesiunea drepturilor de autor cu o editura (nu am PFA, sunt persoana fizica), pentru traducerea unei carti.
Editura nu a platit integral tariful pentru traducere, dar a publicat volumul tradus fara sa ma anunte si fara sa imi ceara acordul pentru eventualele modificari facute pe text. Nici nu mai raspunde la mesaje. Au trecut 4 luni de la scadenta termenului de plata.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarele privinte:
- Pot reclama incalcarea drepturilor mele de autor daca editura mi-a platit partial tariful si a publicat traducerea fara acordul meu? Si daca da, unde pot reclama?
- Ce alte cai de atac mai am la dispozitie si ce despagubiri as putea cere? Editura a mai facut asta cu doua carti, atunci am crezut ca e o intamplare, dar vad ca e un obicei.

Editura isi bate joc de munca mea si cred ca trebuie sa inteleaga ca nu e acceptabil sa profite de o traducere spentru care nu au achitat integral drepturile de autor.

Va multumesc pentru sfaturi!
Ileana
Buna ziua,
Ma puteti ajuta cu urmatoarele doua nelamuriri, va rog?
1. Ce se intampla cu o notificare de punere in intarziere trimisa prin posta, prin recomandata (cu confirmare de primire) si continut declarat, daca destinatarul nu e la adresa, nu se prezinta la oficiul postal sa o ridice sau refuza primirea? Cum se procedeaza intr-o asemenea situatie? Pot merge personal sa o afisez pe usa destinatarului?
2. Cum se procedeazs cu notificarile care trebuie trimise in Republica Moldova, cum trebuie trimise pentru a avea valoare in instanta din Romania? E vorba de reprezentantul unei firme care sta atat in Romania, cat si in Republica Moldova si nu vreau sa poata sustine ca nu a primit notificarea pentru ca era in Moldova cand a fost trimisa.
Va multumesc pentru sfaturi!
Din pacate, nu este semnat prin semnatura electronica, Reprezentantul editurii a atasat la e-mail contractul semnat, scanat.

POPA GHEORGHE a scris:

Daca aveti semnatura electronica pe documentul trimis prin e.mail, acesta are valoare juridica.
Persoana fizica nu are stampila, doar persoana juridica.


Buna ziua,
Ma puteti ajuta cu un raspuns la intrebarile de mai jos, va rog?
1. Un contract semnat, scanat si trimis pe e-mail are aceeasi valoare in ochii legii ca varianta sa pe hartie, primita prin curier sau posta, in original?
2. Mai este nevoie de stampila pe contracte? Este vorba despre un contract de cesiune a drepturilor de autor, intre o persoana juridica si o persoana fizica.
Va multumesc!
Va mulțumesc!

Mihai Law Office a scris:

Sigur ca da! Eu lucrez cu Cosoreanu si Asociatii. [ link extern ] /

Va multumesc pentru raspuns si sfat!


Livius Laslau a scris:

Bună dimineața!
Cel mai recomandat este să luați legătura cu un avocat, care va notifica editura și prin notificare o va pune în întârziere. Astfel, în cazul în care veți ajunge în instanță și editura plătește datoria înainte de primul termen, vă veți recupera cheltuielile de judecată (taxa timbru și onorariu avocat).
Succes și numai de bine!

Buna ziua,

Imi puteti recomanda executorul judecătoresc cu care colaborati pentru Bucuresti si Ilfov, va rog?
Dupa luni de tras de editura, m-am impotmolit din nou si chiar nu mai pot tolera situatia. Mai am de recuperat 2500 de lei si vreau sa lucrez cu un executor judecatoresc pentru a le trimite notificarea.
Va multumesc!


Mihai Law Office a scris:

Prin somatie le puteti solicita sa va achite si contravaloarea costurilor suportate, insa depinde de ei daca vor intelege sa achite si aceste sume de bunavoie, Din pacate, nu ii puteti obliga sa le suporte in lipsa unei hotarari judecatoresti. Pentru transmiterea somatiei, executorul nu ar trebui sa va perceapa o suma prea mare. Spre exemplu, pentru Bucuresti si Ilfov, executorul cu care colaborez percepe intre 50 lei +TVA si 120 lei +TVA. Pentru redactarea corecta si completa a somatiei va recomand sa apelati la un avocat. In masura in care nu indicati toate informatiile relevante si temeiurile de drept, nu va va fi folositoare intr-un eventual demers in instanta.