avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Activitate Ștefania_26

Activitate Ștefania_26

Răspuns la discuția Cand intervine reabilitarea?
În caz de liberare condiționată, reabilitarea curge de la data împlinirii termenului de supraveghere al liberării, deci NU de când este efectiv pus în libertate.

Cu toate ca nu scrie asta negru pe alb în cod, dacă vom corela Art. 167 cp ( termenele se socotesc de la data când a luat sfârșit executarea pedepsei) și Art. 106 cp ( în cazul în care condamnatul nu a săvârșit..., până la expirarea termenului de supraveghere... pedeapsa se consideră executata), ne rezultata ca executarea pedepsei (considerarea ca executată) intervine la expirarea termenului de supraveghere al liberării și automat tot de la acest moment curge și termenul de reabilitare.

A! Și mai avem și art. 100 alin 6 cp: intervalul cuprins între data liberării și data împlinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere.

Așadar, indiferent ca o persoana este liberata condiționat sau execută pedeapsa la termen, reabilitarea curge de la momentul împlinirii duratei pedepsei.

TEODORESCU C. SIMINA-IOANA-AVOCAT COLABORATOR a scris:

Bună seara!
Înțeleg că doriți să aflați data la care puteți beneficia de reabilitarea judecătorească, având în vedere că ați fost eliberat condiționat din executarea unei pedepse de 4 ani.
Pentru a stabili data reabilitării, vom analiza prevederile Codului Penal din România, care reglementează reabilitarea în funcție de durata pedepsei și momentul eliberării.
1. Timpul necesar pentru reabilitare după o pedeapsă de 4 ani
Conform art. 166 alin. (1) lit. b) din Codul Penal, reabilitarea judecătorească intervine la:
4 ani, dacă pedeapsa principală aplicată este mai mare de 2 ani, dar nu depășește 5 ani.
2. Calculul termenului de reabilitare în cazul eliberării condiționate
Deoarece ați fost eliberat condiționat pe 19.03.2022, termenul de reabilitare va începe să curgă din această dată și nu din momentul final al pedepsei inițiale (cum ar fi fost cazul în executarea integrală a pedepsei). Totodată, eliberarea condiționată vine cu obligația de a nu săvârși alte infracțiuni în această perioadă pentru a beneficia de reabilitare la termenul calculat.
3. Data la care intervine reabilitarea
Adăugând cei 4 ani necesari pentru reabilitare la data eliberării condiționate, 19.03.2022, reabilitarea va interveni la:
19.03.2026, cu condiția să nu existe alte condamnări în această perioadă.
Așadar, veți putea solicita reabilitarea începând cu 19 martie 2026, dacă respectați toate condițiile legale până atunci.
Dacă aveți alte întrebări legate de reabilitare sau condițiile ei, nu ezitați să mă întrebați!

Instanța nu formulează plângeri.

Dar dezvoltați puțin! La care Art. 104 vă referiți? Poate Art. 204 din codul de procedura penala? În acest caz contestația (nu se numește plângere în această situație) poate fi formulată atât de inculpat, cât și de procuror în funcție de soluția dată și de interesul fiecăruia.

1234fsj6i a scris:

Cine face plangerea art 104 , instanța sau inculpatul ?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tot nu pot sa va spun dacă e legal sau nu. Chiar dacă nu ii este rudă sau profesor, codul prevede și alte circumstanțe care pot incrimina fapta:
- majorul a abuzat de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului ori de situația vădit vulnerabilă a acestuia, datorată unui handicap psihic sau fizic, unei situații de dependență, unei boli, unei stări de incapacitate fizică sau psihică ori altei cauze (depinde cum interpretează acest alineat organele judiciare ca voi puteți spune ca nu e cazul, dar poate sa fie).

- fapta a pus în pericol viața minorului (de care poate nu e conștientă, dar care reiese dacă se va dispune o expertiza medicală)

Fiind o situație oarecum sensibila nu există un raspuns batut în cui ca e legal sau nu.

Dacă situația este reală, eu zic ca riscurile să se considere infracțiune există. Pentru a aduce argumente ca nu se încadrează în absolut nicio situație care incrimineaza fapta trebuie cunoscute absolut toate detaliile: Când și cum s-au cunoscut, ce discuții au avut, cum au decis să fie împreună, ce cunosc cei din jurul lor despre relație, în ce împrejurări a avut loc actual sexual-care din ei a avut inițiativa și în circumstanțe s-a luat această hotărâre/s-a consimțit la relația sexuală. Practic trebuie cunoscut istoricul relației lor. Care desigur diferă de la caz la caz.

curiozitatile a scris:

Minorul are 16 ani impliniti, majorul nu ii este profesor sau ruda. Minorul nu are probleme psihice, nu a primit bani pentru sex. Este legal sau nu ?

Poate să fie sau nu legal în funcție de împrejurările concrete în care a avut loc actul sexual. Asta dacă minorul are 16 ani împliniți. Sub 16 e ilegal.
În ceea ce îl privește pe major e irelevant că are 70+ sau e mult mai tânăr. Nu se ține cont doar de vârstă ca să știm concret dacă e legal sau nu.
De asta nu primești un răspuns clar.

curiozitatile a scris:

Daca un individ de 70 / 80 de ani are o relatie sexuala cu o fata de 16 ani, aceasta fiind sa zicem iubita lui, legal este permis sau nu ? va rog raspunsuri pe subiect nu glumite si alte forme de low iq. In codul penal este scris ambiguu

Bună ziua! Nu înțeleg exact la ce ați făcut contestație? Ce anume s-a dispus inițial și ați contestat?
Victima (persoana vătămată) nu are treabă cu liberarea condiționată a inculpatului.

Ioanagabi1 a scris:

Buna ziua Am o întrebare Am făcut contestație în calitate de victimă cod penal 199 se poate Aproba eliberarea condiționată

Bună ziua! Depinde de motivul pentru care l-a agresat dacă are sau nu legătură cu atribuțiile de serviciu. Atunci vom avea infracțiunea de ultraj. Chiar dacă respectivul nu era în timpul serviciului. Dar dacă motivul lovirii nu are nicio treabă cu funcția celui din mapn e ca și cum conflictul ar fi între 2 civili și atunci avem infracțiunea de loviri sau alte violențe sau mă rog, vătămare corporală, tentativă la omor, depinde de gravitate.
Persoana vătămată are în schimb dreptul sa consulte personal dosarul. Chiar de mai multe ori în cursul urmăririi penale. Bine, nu în mod abuziv, din 3 în 3 zile . Dar nu poate de exemplu sa ceară sa fie de față când este audiat inculpatul sau un martor sau se efectuează alt act de urmărire penală. Dar consultând dosarul vedeți ce astfel de acte s-au efectuat.

P.s. nici inculpatul nu poate asista personal la efectuarea actelor de urmărire penala care nu îl vizează.
Doar avocatul acesteia poate sa formuleze o astfel de cerere și implicit să participe la efectuarea actelor de urmărire penală. Nu persoana vătămată personal.

Alina Avila a scris:

Intr-un dosar penal ,persoana vatamata are dreptul sa trimita la parchet cerere de încunoștințare asupra oricarui act de urmarire penala?

In cazul dvs. nu ar fi nevoie, deoarece este incidenta reabilitarea de drept, adică aia care intervine automat, iar cazierul trebuie șters din oficiu de către organele abilitate.

Totuși dacă nu se întâmplă asta în septembrie 2026, puteți cere în instanță să constate ca a intervenit reabilitarea. Dar înainte de acest termen nu. Deci trebuie să așteptați până în septembrie 2026.


[ interventie moderator = mesajele imediat anterioare nu se citeaza in integralitate. Nu mai citati astfel de mesaje. Multumesc ]
În septembrie 2026

În primul rând termenul de supraveghere se calculează de la data când hotărârea a rămas definitivă, deci din septembrie 2020+ 3 ani rezulta ca s-a împlinit în septembrie 2023.

Apoi, reabilitarea de drept este de 3 ani și curge de la data împlinirii termenului de supraveghere, deci septembrie 2026.



[ interventie moderator = mesajele imediat anterioare nu se citeaza in integralitate. Nu mai citati astfel de mesaje. Multumesc ]