avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Activitate Avocat Nãnut Adrian Robert

Activitate Avocat Nãnut Adrian Robert

Salut.
Foarte interesanta discutia.
In practica mea ca avocat am aflat faptul ca inculpatul are "dreptul" chiar de a minti cu privire la fapta pentru care este cerecetat. Nu se face vinovat de savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa prev. de art. 26a c.p. decat martorul care este asculata in acea cauza.
Ca avocat sfatuiesc clientul sa imi relateze exact tot ce stie cu privire la fapta pentru care este cerecetat, urmand ca, in situatia in care faptele nu sunt probate, sa nu le recunoasca, daca acest lucru face parte din stategia de aparare a clientului.
In procesul penal opereaza prezumtia de nevinovatie iar acuzatiile trebuie dovedite.
Răspuns la discuția codul penal
Prescriptia raspunderii penale

Art. 121. - Prescriptia inlatura raspunderea penala.
Prescriptia nu inlatura raspunderea penala in cazul infractiunilor contra pacii si omenirii.

Termenele de prescriptie a raspunderii penale

Art. 122. - Termenele de prescriptie a raspunderii penale pentru persoana fizica sunt:
a) 15 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 15 ani;
c) 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
d) 5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani;
e) 3 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an sau amenda.
Termenele de prescriptie a raspunderii penale pentru persoana juridica sunt:
a) 10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita de persoana fizica pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani;
b) 5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita de persoana fizica pedeapsa inchisorii de cel mult 10 ani sau amenda.
Termenele aratate in prezentul articol se socotesc de la data savarsirii infractiunii. In cazul infractiunilor continue termenul curge de la data incetarii actiunii sau inactiunii, iar in cazul infractiunilor continuate, de la data savarsirii ultimei actiuni sau inactiuni.
Raspunderea penala a persoanei juridice se prescrie in conditiile prevazute de lege pentru persoana fizica, dispozitiile prevazute in art. 121-124 aplicandu-se in mod corespunzator.
Intreruperea cursului prescriptiei

Art. 123. - Cursul termenului prescriptiei prevazute in art. 122 se intrerupe prin indeplinirea oricarui act care, potrivit legii, trebuie comunicat invinuitului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal.
Dupa fiecare intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie. Intreruperea cursului prescriptiei produce efecte fata de toti participantii la infractiune, chiar daca actul de intrerupere priveste numai pe unii dintre ei.

Prescriptia speciala

Art. 124. - Prescriptia inlatura raspunderea penala oricate intreruperi ar interveni, daca termenul de prescriptie prevazut in art. 122 este depasit cu inca jumatate.
Răspuns la discuția Proces ptr neplata chiriei
Ai mai jos un model:

Art. 115 cod. proc. civ. prevede:
Întâmpinarea va cuprinde:
1. numele şi prenumele, domiciliul sau reşedinţa pârâtului ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor, precum şi, după caz, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice, codul fiscal şi contul bancar. Dispoziţiile art. 82 alin. 1 teza a II-a sunt aplicabile în mod corespunzător;
2. excepţiile de procedură pe care pârâtul le ridică la cererea reclamantului;
3. răspunsul la toate capetele de fapt şi de drept ale cererii;
4. dovezile cu care se apără împotriva fiecărui capăt de cerere; când va cere dovada cu martori, pârâtul va arăta numele şi locuinţa lor, dispoziţiile art. 82 alin. 1 teza a II-a fiind aplicabile în mod corespunzător;
5. semnătura.

"Model de întâmpinare

Domnule Preşedinte,
Subsemnatul […], domiciliat în […], în calitate de pârât în dosarul nr. […], cu termen la […], depun prezenta
Întâmpinare
Prin care vă solicităm respingerea cererii de chemare în judecată formulată de reclamantul […]
Motivele întâmpinării:
În fapt, arătăm că, prin cererea de chemare în judecată formulată de […], s-a solicitat […]
Având în vedere faptul că (se arată mai întâi excepţiile) […], solicităm respingerea acţiunii.
În ce priveşte cererea reclamantului, situaţia în fapt şi în drept este cu totul alta (se răspunde la fiecare capăt de cerere cât şi la elementele de drept invocate în cerere) […]
În drept, îmi întemeiez cererea pe dispoziţiile art. 115-118 C. proc. civ.
Dovada cererii înţeleg să o fac cu: acte (trebuie enumerate şi depuse copii de pe acestea), interogatoriul reclamantului, martori (trebuie arătat numele şi adresa acestora), expertiză (trebuie arătate obiectivele acesteia şi ce anume vrea să se dovedească cu ea).
Depun întâmpinarea şi actele de care am făcut vorbire în […] exemplare, unul pentru instanţă şi […] pentru a fi comunicate reclamantului.
Data […]
Semnătura […]
Domnului Preşedinte al […] (Judecătoriei/Tribunalului)"

PS: Te sfatuiesc sa contactezi un avocat.
Răspuns la discuția se mai acorda de catre stat?
ANUNŢ IMPORTANT

ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE LEGII nr.118/2010 referitoare la UNELE MÃSURI PRIVIND RESTABILIREA ECHILIBRULUI BUGETAR, AU INTERVENIT ANUMITE MODIFICÃRI ÎN STRUCTURA ªI CUANTUMUL DREPTURILOR ACORDATE ÎN VEDEREA SUSŢINERII FAMILIEI DUPÃ CUM URMEAZÃ:

art 12. indemnizaţiile pentru creşterea copilului în conformitate cu prevederile OUG nr.148/2005 republicată, se diminuează cu 15% daca din calcul rezultă o sumă mai mică de 600 lei, se acordă 600 lei;
art 15, lit.g – se abrogă Legea nr.482/2006 modificată prin OG nr.5/2010 privind acordarea trusoului pentru nou-născuţi în cuantum de 150 lei.
art 15, lit.j – se abrogă art, 25 şi 26 din Legea nr.416/2001 privind venitul garantat, referitor la acordarea alocaţiei nou-născut în cuantum de 230 lei.
Răspuns la discuția Nelamurire!!!
Banca nu poate sa va limiteze dreptul la libera circulatie.
Acest drept nu poate fi limitat decat de instanta de judecata.

Oricum executarea silita vizeaza bunurile dvs. mobile si imobile, nefiind afectat dreptul dvs. la libera circulatie , care este un drept fundamental al omului.
Răspuns la discuția Ziua de 24 ianuarie
Nu este zi libera.

Este vorba de un proiect legislativ care a fost adoptat de catre Senatul Romaniei 30.06.2010, iar din 15.11.2010 se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.

Urmareste procesul legislativ al acestui proiect:
[ link extern ]
Răspuns la discuția Proces ptr neplata chiriei
Prin intampinare vei raspunde punctual la toate cererile partii adverse.
Daca sunt motive temeinice pentru care nu s-a achitat chiria le vei preciza in intampinare la care vei adauga probele pe care le ai in sustinerea intampinarii.
De asemenea, daca s-a efectuat vreo plata si nu apare inregistrata la partea adversa ( proprietar - in cazul dvs.) va trebui sa precizezi in intampinare si vei adauga copie de pe chitanta la intampinare.
Intampinarea va fi redactat si depusa in 2 ex. impreuna cu probele pe care intelegi sa le folosesti in sustunerea acesteia.
Te sfatuiesc sa consulti un avocat care iti va da sfaturi concrete cu privire la actiunea introdusa.
:D
Legea 202/2010 privind "Mica reforma in justitie " a intrat in vigoare si se aplica de la 25.11.2010.