Buna ziua!
Detin un garaj la marginea orasului, undeva la intersectia a doua strazi, terenul de sub el este concesionat de la Primarie, platesc chirie anual. Il am de aproximativ 30 de ani, in cursul anilor mi-a fost spart o singura data si partial distrus de camioane de 3 ori (nu au luat curba in larg si au acrosat acoperisul si peretii pe colt). Bineinteles, politia nu a gasit niciodata vinovatul. Undeva in fata lui dar in lateral la aproximativ 10-13m, este un stalp pe care se afla 3 contoare electrice, inclusiv cel de la garajul meu. Am voie sa montez o camera video de supraveghere pe acel stalp, indreptata spre usa garajului si care sa inregistreze toata miscarea care este in fata usii? O pot alimenta din bransamentul meu iar inregistrarile sa le depozitez in garaj, pe un echipament dedicat. Multumesc!
Chiar daca se trece acordul in Cartea Funciara?
Am scris acest mesaj deoarece am o mare nedumerire: avand in vedere prevederile art. 2 din Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 119/2014 (actualizat) coroborat cu prevederile art. 3 din Normele de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, aprobate prin acelasi ordin mentionat anterior, rezulta ca eu, ca persoana fizica, nu pot sa primesc autorizatie de constructie pentru o casa unifamiliala de locuit daca nu indeplinesc ce scrie la alineatele 1 si 2 ale art. 3 din Norme nici pentru casa mea. Daca eu nu pot sa construiesc in acest caz, se mai poate da acord notarial intre vecini pentru nerespectarea art. 3 din Norme? Mi se pare absurd sa se poata asa ceva, sa permit unui vecin sa-mi umbreasca de tot incaperile de locuit (prin declaratie notariala) cat timp eu nu pot sa-mi „umbresc” singur casa construind la umbra permanenta a unei case vecine.
Buna ziua! Se poate da acord notarial intre vecini cu privire la nerespectarea studiului de insorire atunci cand se doreste ridicarea unei case?
Buna seara!
Am sanse sa rezolv prin metoda expusa de catre dvs. daca schita actuala nu mai cuprinde terenul pierdut?
Povestea este cam asa:
Prin anii '93 sotii A si B cumpara o casa batraneasca, cu aproximativ 600mp teren in forma dreptunghiulara (deschidere de aproximativ 16m), cu actele care se faceau pe atunci. Alaturi, prin '94-'95, este cumparat alt teren cu o casa in constructie (doar fundatia turnata) de catre sotii C si D. Prin '97, sotii A si B, pleaca in strainatate si mai revin in tara doar periodic, cam 2 saptamani pe an. In timp ce sotii A si B sunt plecati, vecinii (sotii C si D) demoleaza gardul despartitor pe o lungime de aproximativ 16m si construiesc pe hat si, pe alocuri, peste hat, ajungand sa fure 2m din deschiderea la strada a terenului sotilor A si B si mai putin spre spate, pe masura ce inainteaza in adancimea terenului (sper ca m-am exprimat bine). Sotii A si B afla de "isprava" cand vin acasa dar nu fac nimic pentru recuperarea terenului furat. In anul 2019, sotii A si B decid sa vanda casa si terenul respectiv, vin in Romania pentru acest scop si afla ce acte trebuie facute pentru respctiva tranzactie (schita, intabulare, certificat energetic etc.). Nu stiu ce intelegere au facut sotii A si B cu sotii C si D dar schita a fost facuta pe ce a mai ramas din teren, necuprinzand si terenul furat de sotii C si D, dupa felul in care arata schita, casa sotilor C si D are probleme expuse in primul meu mesaj, mai sus. Intr-un final, sotii A si B reusesc sa vanda sotilor E si F casa si terenul "schilodit". As mai avea cateva mentiuni, daca ajuta: sotii C si D au acelasi numar la casa cu sotii E si F (si fostii proprietari, A si B, au avut acelasi numar, nu se stie de ce). Actualii proprietari, sotii E si F, si-au scos de la primarie certificat de nomenclatura stradala si au primit definitiv respectivul numar, Sotii C si D nu au intabulare facuta si nu au fost la primarie sa rezolve problema numarului la casa.
Ce solutii au sotii E si F sa recupereze terenul furat de sotii C si D de la fostii proprietari (A si B)? Se mentin solutiile expuse de catre dvs. in mesajele anterioare? Va multumesc.
Buna ziua!
Am cumparat de curand o casa batraneasca cu teren de 600mp (forma dreptunghiulara) in oras. Inainte de a lua aceasta decizie, am inspectat terenul si am observat ca vecinul din stanga are peretele casei fix pe linia hotarului iar bordura casei, cosurile centralelor pe gaz si cosul centralei pe lemne, se afla pe terenul pe care l-am achizitionat (nu este gard pe toata lungimea casei). Am discutat cu fostii proprietari si mi-au spus ca respectivul vecin a profitat de faptul ca ei nu prea au locuit in Romania de aproximativ 20 de ani si a construit pe principiul "sunt smecher, am bani si fac ce vreau", a daramat singur gardul care era intre proprietati si a construit "invaziv", nu are niciun acord notarial, mai mult, si-a facut singur o usa de acces in gard ca sa poata intra cand vrea ca sa-si curete cosul de fum de la centrala pe lemne. Exclud din start vanzarea catre el a fasiei de teren pe care l-a ocupat ilegal, cosurile centralelor pe gaz nu sunt indreptate in sus, ci doar in lateral si astfel gazele arse intra pe terenul meu, apa de ploaie de la un burlan lateral cade pe terenul meu si datorita inaltimii mai mari, se formeaza groapa dupa o ploaie mai abundenta, cosul centralei pe lemne are fundatia din beton construita pe terenul meu. Ce pot face acum, legal, sa pot desfiinta toate constructiile de pe terenul meu? Pot inchide usa de acces pe care si-a facut-o singur prin gard? Sunt sanse sa pot obtine demolarea peretelui casei lui avand in vedere faptul ca nu respecta cei 60cm de hotar? Multumesc.
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspuns si pentru timpul acordat.
Stresul este motivul renuntarii la functia de conducere.
Cu stima,
Buna ziua!
Exista posibilitatea legala ca un sef birou dintr-o structura judeteana a unei unitati din cadrul M.A.I. sa ceara in scris mutarea de pe functia de conducere pe o functie de executie din cadrul aceluiasi birou, daca exista posturi vacante si indeplineste conditiile de studii? Poate face asta si daca e singurul ofiter ramas din biroul respectiv (restul sunt agenti)? Poate un agent sa fie desemnat/imputernicit la comanda daca ofiterul nu mai doreste functia de conducere? Superiorii pot bloca aceasta cerere de mutare? Multumesc anticipat!
CARMEN_L a scris:
Ei bine dupa parearea mea fara cooperqarea Emiliei nu sepoate face nimic. Mai intati aceasta trebuie sa isi anunte sotul de "isprava" sa din timpul casatoriei, apoi acesta sa faca tagada paternitatii. Dupa aceea poate actiona si Cosmin pentru stabilirea paternitatii sale. Cat priveste majoratul Roxanei si aflarea adevarului.....credeti ca merita? Daca Adi este un tata bun cui foloseste?
Ii foloseste lui Cosmin pentru ca ar face orice sa poata fi cat mai aproape de Roxana. Chiar daca legea il tine legat pe Cosmin si nu poate face nimic (o mare tampenie totusi, e un drept al vietii sa fii langa copilul tau biologic, poate se va schimba legea asta), acesta are de gand sa-i spuna adevarul Roxanei mai tarziu (poate la majorat) si spera sa fie o relatie tata-fiica cat mai reusita. Dar se va vedea...
Multumim pentru raspunsuri si sarbatori fericite tuturor!!!
Buna ziua!
"Problema" arata in felul urmator: Adi este casatorit cu Emilia si au doi copii, Radu (5 ani) si Roxana (2 ani). Cosmin este casatorit cu Raluca si nu au copii. In acest timp (cand casatoriile sunt in derulare) dar inainte de a fi conceputa Roxana, Emilia intretine un raport sexual (neprotejat) cu Cosmin si ramane insarcinata (cu Roxana) dar Emilia este convinsa ca sotul ei (Adi) este tatal biologic si certificatul de nastere al Roxanei are (firesc) trecut la "tata" numele lui Adi. Cosmin banuieste ca poate fi el tatal, face un test de paternitate dupa nasterea Roxanei (cu probe de saliva, cum fac unele clinici acum) si iese pozitiv, deci Cosmin este tatal biologic al Roxanei. Emilia nu "prea" vrea sa destrame familia, divortand si casatorindu-se cu Cosmin pentru a o lua de la capat iar acum doar Emilia si Cosmin stiu de faptul ca tatal biologic al Roxanei este altcineva decat cel trecut in acte.
Poate Cosmin sa faca ceva legal pentru a schimba numele tatalui in certificatul de nastere al Roxanei daca nu are sprijinul Emiliei? Dar pentru a-i fi incredintata Roxana? Daca raspunsul este "nu", se poate face ceva cand Roxana va avea 18 ani? Adica, daca Cosmin ii va spune adevarul Roxanei la majorat si Roxana este de acord ca Cosmin sa-i fie tata in acte, se poate face asta legal? Ce poate face acum Cosmin (in mod legal) ca sa fie cat mai aproape de copilul lui (Roxana)?
Multumesc foarte mult, nu este scenariu si un raspuns este foarte important pentru mine.