avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Activitate Andrei CFNET

Activitate Andrei CFNET

Răspuns la discuția Impozitare Fundatie pt servicii
Art. 15 alin. (2) si (3) din Codul Fiscal [ link extern ] /
Organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri:
a) cotizatiile si taxele de inscriere ale membrilor;
b) contributiile banesti sau in natura ale membrilor si simpatizantilor;
....
e) donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare;
.....

(3) Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevazuta la alin. (2). Organizatiile prevazute in prezentul alineat datoreaza impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decat cele prevazute la alin. (2) sau in prezentul alineat, impozit calculat prin aplicarea cotei prevazute la art. 17 alin. (1) sau art. 18, dupa caz.

opinia mea e ca pot fi asimilate ca donatii sau contributii banesti ale simpatizantilor si, in consecinta, considerate sunt venituri neimpozabile.
Răspuns la discuția infiintare pfa
Pentru a desfasura activitati economice, potrivit art.8 din OUG nr. 44/2008, persoanele fizice trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) au implinit varsta de 18 ani,
b) nu au savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal;
c) au un sediu profesional declarat (sa detina in folosinta un spatiu: inchirat, comodat sau in proprietate)
d) declara pe propria raspundere ca indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si al protectiei muncii.

informatii detaliate sunt prezentate pe [ link extern ] /
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Va sugerez sa sesizati mai intai protectia consumatorului.

Revin cu completari:
In opinia mea de amator in legislatia drepturilor consumatorilor, OPC are sarcina sa apere interesele legitime ale consumatorilor. Refuzul de a pune in practica o facilitate fiscala acordata prin lege este in opinia mea o practica comerciala incorecta, situatie sanctionabila de catre inspectorii OPC in baza prevederilor privind protectia consumatorilor.
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Sustin opinia emisa de Andreea, facilitatea se aplica tuturor livrarilor taxabile TVA.
De asemenea, si t.simona are dreptate.
Notiunea de pret cu "TVA inclus" exista in practica si este prezenta si in normele fiscale (pct. 23 (2) din Normele metodologice la art. 140 - [ link extern ] / )

Pentru determinarea sumei TVA, se aplica procedeul sutei marite, respectiv 19 x 100/119 in cazul cotei standard si 9 x 100/109 sau 5 x 100/105 in cazul cotelor reduse, atunci cand pretul de vanzare include si taxa.

Normele mai precizeaza: De regula, pretul include taxa in cazul livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii direct catre populatie pentru care nu este necesara emiterea unei facturi conform art. 155 alin. (7) din Codul fiscal, precum si in orice situatie in care prin natura operatiunii sau conform prevederilor contractuale pretul include si taxa.


Aduc in atentie, faptul ca vanzatorul trebuie sa fie persoana impozabila TVA, in consecinta va recomand sa verificati codul fiscal mentionat in contract si pe facturile emise pe vies [ link extern ]

Răspuns la discuția redirectionare 2%
Da, se poate directiona 2% din impozit catre o organizatie sindicala cu conditia ca potrivit legilor proprii de organizare si functionare (statutului) sa desfasoare activitati nonprofit iar sumele primite din impozit sa fie folosite in acest scop.

Baza legala: Art. 57 alin. (4) din Codul Fiscal: [ link extern ] /
si Normele de aplicare la art. 57 (pct. 117^1 paragraful 2)
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Nu sunt de acord cu dvs., cota de 5% este o facilitate fiscala care nu este in dezavantajul clientului care a achitat avansuri pentru achizitionarea unei locuinte sociale.
Codul fiscal prevede la art. 140 alin. (4) faptul ca in cazul schimbarii cotei de TVA se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele de TVA in vigoare la data livrarii de bunuri, in cazul avansurile incasate inainte de data la care intervine faptul generator si exigibilitatea taxei.
La livrarea de imobile faptul generator si exigibilitatea taxei intervine la data la care este transferat dreptul de proprietate (sunt indeplinite formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vanzator la cumparator).

In concluzie, se va aplica cota de 5% la facturile de avans prin corectarea celor intocmite cu cota de 19%.
Prevederile Codului Fiscal primeaza fata de prevederile contractuale contrare.

mai multe info pe [ link extern ] /
Art. 141 (2) lit. f) din Codul Fiscal ([ link extern ] :
livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil. In sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele:
1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata astfel incat structura, natura ori destinatia sa au fost modificate sau, in absenta acestor modificari, daca costul transformarilor, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii;


Alin. (3) prevede ca orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin norme.

Aspecte supuse discutie:
1. Livrarea constructie si terenului pot fi disociate din perspectiva TVA, mai exact terenul poate fi livrat in regim de taxare iar constructia (care nu este noua) in regim de scutire TVA?
2. Terenul poate fi divizat dpdv al TVA in teren pe care este edificata constructia si in teren aferent constructie?
3. Terenul pe care este edificata constructia poate fi interpretat prin asimilare cu notiunea de amprenta la sol a cladirii?
Ipoteze: Toate proprietatile au numere cadastrale diferite.
Acum ceva timp a fost incheiat un contract de vanzare-cumpărare pe bun viitor (antecontract).

Obiectul contractului este vanzarea de catre Vanzator catre Cumparator a unui apartament a carui constructie urmeaza a fi finalizata pana la ....

In contract mai scrie: Cumparatorul nu poate ceda in tot sau in parte, fara consimtamntul expres al Vanzatoarei, ce trebui exprimat in prealabil in scris si sub rezerva prezentarii de catre Cump a oricarui document si/sau cetificat solicitat de Vanz in vederea aprobarii transferului respectiv (fara ase limita la contratul semnat, declaratie de acceptare ...)

Intrebare. Avand in vedere obiectul antecontractului, cumparatorul este creditor (subiect activ) sau debitor (pasiv)?

De curand, s-a solicitat acordul pentru cedarea/transferul Contractului catre terta parte.
Vanzatoarea a transmis un contract de novatie si act aditional de modificare contract total in defavoarea persoanei terte, toate clauzele sunt in defavoarea noului cumpartor

dupa o documentare, am aflat ca novatia presupune transformarea obligatie, spre deosebire de cesiune unde obligatia este transmisa inclusiv cu accesoriile si garantiile ce o insoteau, novatia presupune stingerea vechii obligatii si nasterea unei noi obligatii care nu este insotita de accesoriile si garantiile vechii obligatii.

tot dupa documentare am citit, ca: acceptarea din partea debitorului cedat are semnificaţia faptului că el a luat la cunoştinţă despre cesiune, adică de schimbarea creditorului iniţial. Acceptarea trebuie făcută în formă autentică pentru a fi opozabilă tuturor categoriilor de terţi.

Intrebari: Este obligatorie novatia, si nu cesiunea? Vanzatoarea are drept de veto? Poate refuza acordarea acordului pentru cesiune?
Pentru validitatea cesiunii este suficienta notificarea debitorului cedat?
Ce efecte juridice are art. 1393 din C.civil, asupra prevederilor din antecontrac?

Multumesc anticipat. colegilor juristi
Răspuns la discuția Impozitare dobanda platita
Conform art. 115 (1) b) din Codul fiscal (Legea 571/2003):
ART. 115 Venituri impozabile obtinute din Romania [ link extern ] /
(1) Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:
b) dobanzi de la un rezident;


Cota este de 10% conform art. 116 (2) a) [ link extern ] /
sau
cota mai favorabilă din CEDI convenţia de evitare a dublei impuneri încheiată de RO şi statul membru în care este rezidentă Banca, confom art. 118 [ link extern ] /

lista CEDI încheiate de România [ link extern ] /
4 lei/eur - curs estimat sept 2009.