avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Activitate valiflo

Activitate valiflo

Buna ziua. Datele problemei sunt:
- persoana fizica plateste avans (40% din total) pentru un produs (cos de fum), cu promisiune de livrare in 20 zile lucratoare (fapt mentionat pe factura pentru avans);
- termenul a expirat, produsul nu s-a livrat, persoana fizica doreste restituirea avansului.
Cum se procedeaza legal in acest caz? Va multumesc.
Situatia mea se prezinta astfel: am incheiat contract de comodat pe o perioada nedeterminata cu o firma pentru un spatiu in imobilul pe care sunt proprietar. Intre timp am avut o oferta ferma din partea unei persoane care voia sa cumpere respectivul imobil, dorind sa incheie contractul de V-C cat mai repede. E corect daca o sa-l notific pe comodatar ca doresc restituirea bunului imobil conform Art. 2156 Cod civil - Restituirea anticipata? Mentionez ca in contractul de comodat este specificata perioada de notificare de 30 de zile, dar eu doresc incetarea contractului intr-un termen mai scurt.
Va multumesc.
Multumesc.
Sigur nu este nevoie de plangere prealabila la primarie?
In data de 23.09.2011 am solicitat unei primarii eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren intravilan (proprietate personala, intabulat) in scopul realizarii documentatiei cadastrale de dezmembrare in 3 loturi. Termenul legal de solutionare a petitiei a expirat si nu am primit raspuns la cererea in cauza. Am inteles ca in astfel de cazuri se actioneaza in instanta de contencios administrativ. Inainte de asta as dori sa stiu daca este necesar sa inaintez o plangere prealabila primariei, si ce temei juridic sa contina aceasta, din moment ce petitia mea nu a primit niciun raspuns scris. Cum ar trebui formulata aceasta plangere, ce alte documente ar trebui anexate, unde trebuie depusa efectiv si care este termenul legal de solutionare? Va multumesc.
Multumesc pentru raspunsuri. Asadar, un certificat fiscal care sa ateste faptul ca impozitul pe teren si constructii este platit pe anul in curs (2011), necesar pentru vanzarea acestora, se elibereaza in doua zile lucratoare? De ce nu este valabil pana la finele perioadei pentru care s-a platit impozitul?
Asadar, dupa indelungi cautari, am gasit urmatoarele:
Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal:([ link extern ] )
ART. 259-Dobândiri şi transferuri de teren...(6-1) Înstrăinarea unui teren, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra terenului respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul sau al celei unde îşi are domiciliul fiscal contribuabilul în cauză, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează terenuri cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.

Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal...:([ link extern ] )
84. La articolul 259, alineatul (6-1) se abrogă.

Ce sa mai inteleg?
Am gasit pe un site urmatoarea interpretare in legatura cu OG30: "Incepand cu data de 17 Septembrie 2011, NU mai este necesar prezentarea CERTIFICATULUI DE Atestare Fiscala emis de primarie pentru vanzarea de cladiri, terenuri, mijloace de transport". (sursa [ link extern ] ).
As dori parerea unui expert, va multumesc.
Multumesc mult, maine o sa cer lamuriri suplimentare de la notar. Sa dea Domnul sa fie posibil!
Sigur? Chiar pot sa scap de primarul localitatii care imi toaca marunt nervii si timpul? Mi se pare prea simplu ca sa fie adevarat! Nici notarul si nici cadastristul cu care am lucrat pana acum nu mi-au prezentat solutia asata! Sunt ceva costuri mult mai mari?