Buna ziua!!!
Am preluat in administrare o asociatie de proprietari in data de 15.07.2010. Asociatia a fost infiintata in luna aprilie 2010 prin desprinderea de asociatia mama. Situatia financiara preluata de la fosta asociatie nici pana in prezent.
Intrebarea mea este: trebuia depus activ si pasiv pana la data de 01.09.2010 pentru perioada 04.2010 - 07.2010 asociatia fiind nou infiintata iar preluarea fondurilor de la fosta asociatie nu este clarificata????
Buna ziua!!!
Sunt administrator si ma confrunt cu urmatoarea situatie:
In anul 2008 s-a efectuat o vanzare cumparare intre mama si fiica, cu clauza de uzufruct. Dupa 2 ani, fosta doamna proprietar prezeinta asociatiei contractul si solicita retragerea fondului de rulment, iar fiica, refuza achitarea acestuia.
Cum trebuie sa procedez??? Atat fostul cat si actualul proprietar locuiesc in acelasi apartament, nu s-a modificat nr. de persoane pentru care se calculeaza intretinerea...
Intrebarea mea este : pot sa refuz restituirea fondului de rulment??? Proprietarii doresc banii cash, nu se accepta transferul scriptic. Cum trebuie sa procedez??? Asociatia are o situatie financiara foarte dificila, fostul administrator a fugit cu banii, au datorii foarte mari la furnizorii de utilitati, foarte multi restantieri... Iar la dansii acum este o chestiune de ambitie, in urma unui conflict cu presedintele asociatiei. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns ca nu cumva sa fac o gresala care sa re rasfranga asupra mea. Va multumesc.
Buna ziua!
Sunt administrator de bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie : am un apartament al carui proprietar a decedat acum 1 an de zile. Pana acum nu a aparut nici un mostenitor, nici o alta persoana care sa ocupe apartamentul. Cheltuielile pe lista de intretinere se inmultesc, deoarece blocul nu este contorizat la incalzire si am si o terasa de plata, deci se adauga si cheltuielile pe cota indiviza.
Cum trebuie sa procedez??? Unde trebuie sa ma adresez???? Care este calea de urmat in cazul in care nu exista rude care sa mosteneasca acest apartment si care bineinteles sa achite suma de bani repartizata?
Am intrebat si la Primaria de sector dar nu am primit un rapuns concret.
Va rog sa ma ajutati cu un rapuns pentru a putea rezolva situatia cat mai repede.
Va multumesc.
Buna ziua!!! Imi cer scuze pentru intarziere.
In deviz nu este precizat nici un tva . Citez : total cheltuieli directe, cheltuieli indirecte, profit , TOTAL GENERAL DE PLATA. Este stipulat si pe deviz ca nu se solicita avans si ca se accepta plata esalonata in 12 rate si garatia de 15 ani pentru lucrare. Mai mult, in contract, inainte de semnaturi, este un grafic de esalonare a ratelor, cat trebuie sa se plateasca lunar, unde sunt trecut sumele tot fara TVA. Nu apare nici un deviz si nici in contract suma cu tot cu TVA....
La refuzul de a onora prima factura emisa cu TVA, patronul societatii s-a oferit sa mai execute si hiroizolatia la balcoanele de la ultimul etaj care nu erau cuprinse in deviz precum si la copertinele de la cele 3 scari ale blocului. Insa pentru aceste lucrari nu a mai emis inca un deviz, executandu-le pur si simplu, numai sa acceptam plata cu TVA conform contractului.
Buna ziua!
La blocul nostru s-a efectuat o lucrare de hidroizolatie. La prezentarea ofertelor in comitet, firma care a si executat lucrarea avea pretul si conditiile de plata cele mai favorabile, find aleasa in sedinta de comitet.
Pe devizul prezentat, la total nu era inclus TVA. In contract se precizeaza tot suma din deviz, transele de plata (12 rate) fara TVA. Insa la un paragraf din contract spune ca suma de plata nu contine TVA.
Este legal sa se procedeze asa???? Daca se stia cat costa cu tot cu TVA nu se mai alegea aceasta firma.....
Deoarece asociatia a refuzat plata TVA, acesta nefiind aprobat de catre comitet, reprezentantul firmei s-a oferit sa mai faca cateva lucrari suplimentare care sa compenseze suma suplimentara.
Este legal???? Mi s-a spus ca firmele de hidroizolatii au fost scutite de TVA in anul 2008????
Tot cu acesta firma au mai facut si alte blocuri de langa noi, dar nu a fost trecut TVA in deviz si nici nu a fost trecut la plata; s-a platit exact suma de pe deviz.
Va multumesc mult pentru informatii.
Buna Ziua!
Pana acum am lucrat numai cu registrul de casa, asociatia de proprietari neavand cont deschis la o unitate bancara. Acum, am deschis un cont, iar platile le efectuez catre furnizori prin ordin de plata. Cand depun banii la banca ma descarc in registrul de casa dar problema este, cum inregistrez ceea ce am platit prin ordin de plata ca sa pot avea o evidenta clara a platilor? Trebuie sa tin un registru separat? Sau este de ajuns doar extrasele de cont ca sa ma justific??
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Chitantele sunt numerotate normal, cursiv, fara sa bissez nimic; doar luna este trecuta pe chitanta gen "intretinere noiembrie bis". Atat.... dar reflecta consumul a 2 luni diferite, cu sume diferite.....
Reclamatiile au fost initial datorate faptul ca proprietarii au avut senzatia ca le iau banii de doua ori pe aceeasi luna. Dar le-am explicat si au inteles cat de cat. Insa am probleme cu cei care vor sa isi deconteze intretinerea ca si cheltuieli pe firma si ma ameninta ca imi fac reclamatie la Primarie, iar celor de acolo trebuie sa le dau un raspuns foarte clar.
Intr-un fel consider ca nu am gresit, acoperire cum am mai spus am , dar nu stiu cum sa lamuresc situatia d.p.v contabil si legal. Ce raspuns sa le dau acestor oamenii???
Buna ziua tuturor!!!
Sunt administrator la o asociatie de proprietari si ma confrunt cu o problema.
Am preluat administratia in luna decembrie 2007 plecand doar de la o simpla lista de intretinere afisata de fostul administrator care in prezent este in cercetare penala pentru delapidare. Acesta a refuzat sa predea vreun document al asociatiei, insa, totusi, listele de intretinere deja afisate nu mai avea cum sa le ia de la vizier. Pe aceste liste era mentionat "luna noiembrie 2007", fapt pentru care am inceput sa incasez si sa tai chitante pentru luna noiembrie. Ulterior, dupa ce am taiat un numar destul de mare de chitante, mi-am dat seama ca sunt liste afisate in decembrie cu denumirea noiembrie si consum octombrie. Deoarece blocul era intr-un colaps financiar, somatii de la furnizori care amenintau cu sistarea utilitatilor iar proprietarii erau nelamuriti si suparati de ceea ce se intampla, impreuna cu comitetul am luat decizia de a se afisa pe listele de intretinere luna noiembrie cu consum noiembrie, decembrie cu consum decembrie s.a.m.d.
Numai ca, din pacate, pentru luna noiembrie aveam doua liste, respectiv luna noiembrie cu consum octombrie si luna noiembrie cu consum noiembrie, iar pe chitante am taiat o luna cu noiembrie si o luna cu noiembrie bis.
Acest "Bis" pe chitanta este problema.... Proprietarii au inteles si sunt de acord insa sunt unii care imi pun urmatoarea intrebare: intr-un an sunt 12 luni iar tu ai 13 chitante???!
Cum pot proceda din punct de vedere contabil pentru reglementarea acestei situatii pentru proprietarii care au firme si isi deconteaza cheltuielile de intretinere ???
Precizez ca sunt acoperita de toate hartiile posibile si imposibile dar ..... cum iesi din situatia asta???
#-o#-o#-o
S-a intocmit dosarul de pensionare anticipata iar in data de 06.08.2007 decizia a fost emisa. De la data depunerii actelor si pana la eliberarea deciziei, la locul de munca al persoanei situatia s-a modificat, au intervenit niste imprumuturi bancare, in concluzie, decizia de pensionare a cazut cum nu se poate mai rau.
Intrebarea mea este : se poate renunta la primirea pensiei si sa se continue activitatea salariala sau pot merge concomitent amandoua cu o reducere a timpului de lucru????
Care poate fi solutia in acesta situatie???
Va multumesc anticipat ( fara sa ma razgandesc ulterior :P )