avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters740

Activitate ContSters740

Buna ziua

Am urmarit postarile dvs. legate de modificarile aduse CM si aplicabilitatea / sau nu, a CCM. Eu ma confrunt cu urmatoarea situatie: am un CCM la nivel de unitate (nu este al meu, l-am preluat in baza Legii 67, nu intru in detalii) in care se prevad anumite drepturi pentru salariati care contravin cu cele din CM, in sensul ca munca suplimentara este compensata in 30 zile de la prestare versus 60 zile cat zice CM, si multe alte diferente...In situatia in care in CM sunt drepturi mai favorabile decat in CCM trebuie sa i le acord? Daca da, cum pot modifica CCM si cine are aceasta initiativa?
Multumesc frumos
In pontajul din perioada respectiva persoana apare in CO timp de 15 zile.
Buna ziua

Referitor la acelasi subiect, am si eu urmatoarea intrebare: daca cineva nu si-a efectuat concediul de odihna din 2007, desi are cerere inregistrata, firma este obligata sa-i acorde concediul efectiv? Aceste zile pe care salariata pretinde ca nu le-a efectuat nu se prescriu cumva?
Pot sa "compensez" zilele neefectuate in bani sub forma de prima sau altfel? stiu ca nu se compenseaza in bani decat la incetarea contractului, dar la un audit aceste zile au aparut ca neefectuate si firma este obligata sa constituie provizioane pe aceste sume restante. In cazul unui control ce risca societatea?

Va multumesc
Răspuns la discuția Cereri locatar
As mai avea o intrebare: noi nu putem sa-l dam in judecata pentru hartuire, sau ceva asemanator? ne da in judecata de cateva ori pe an, pe diverse motive. In asociatie sunt oameni batrani care nu au timp si bani de procese. Acum il da in judcata pe adtor pentru ca l-a defaimat in bloc.....o reclamatie la barou ar ajuta?

Multumesc
Răspuns la discuția Cereri locatar
Apreciez raspunsurile dumneavoastra.
Ati inteles bine, nu e un locatar normal. Culmea, e chiar avocat si se judeca cu blocul in 9 procese. A devenit sursa lui de venit. Inteleg ca suntem obligati de lege sa-i acordam accesul la actele asociatiei, dar unde scrie ca trebuie sa-i fac si copii? A mai cerut odata asta, instanta ne-a obligat sa-i dam copii, acestea au necesitat o saptamana de cautari in acte, dus cu dosarele la copiator, timp si bani cheltuiti. Cine are timp de asa ceva? El nu vrea sa-si plateasca datoriile catre bloc din ambitie!!! si cand l-am somat sa plateasca, ne-a dat in judecata contestand suma si cerand explicatii ale calculatiei. Asociatia are dreptate in calculul sumei, am angajat un expert (pe care l-a contestat in instanta de 3 ori) dar tot acest proces este lung, s-a ajuns la recurs, el nu plateste, si tot asa...
Cand l-am somat sa plateasca, ne-a platit prin CEC o suma oarecare, reprezentand cheltuieli luna x. Dar nu este toata suma si plateste asa prin CEC cat vrea el. Va rog sfatuiti-ne ce putem face sa scapam de situatia asta ridicola.

Va multumesc
Discuție Cereri locatar
Buna ziua

La noi in bloc exista un locatar care desi are mari restante la intretinere, ne tot da in judecata, avand pana acum pe rol 9 procese. Temele sunt diverse, de la contestarea calculului intretinerii, pana la calomnie si "stirbirea demnitatii" - am incheiat citatul.
Mai nou, ne solicita acte, facturi, documentele Adunarii (la care nu a participat) din anul 2007, altfel ne ameninta iar cu judecata. Ce putem face cu aceste documente. Nu este nimeni de rea credinta, dar i-am spus ca sunt la contabila, sunt arhivate, e foarte greu sa aduni atatea documente.
Ce ne sfatuiti?

Multumesc
Răspuns la discuția acte necesare pentru detasare
Buna ziua

Desi este un subiect mai vechi, m-am lovit de o situatie asemanatoare. O persoana care lucreaza in UE, desi avea acest formular valabil, a avut nevoie de asistenta medicala si nu a putut beneficia de ea, decat contra cost. Ce poate sa faca pentru a recupera suma platita? Am inteles ca beneficia de servicii medicale in strianatate, dar autoritatile locale l-au refuzat pe motiv ca formularul nu este tradus.

Multumesc
Buna ziua

Sunt o societate comerciala si am primit din partea unei societati de recuperare o adresa de poprire pentru un angajat care are o datorie catre o firma de telefonie. In adresa ei spun ca firma respectiva le-a cesionat drepturile si ma roaga pe mine sa demarez procedura de retinere din salariu a sumei datorate. Nu ar trebui sa existe o adresa de la instanta / executor judecatoresc? Eu nici nu stiu cine este aceasta firma si daca imi poate cere mie sa retin aceste sume.

Multumesc
Buna ziua

Am urmatoarea nedumerire: am un angajat care are obligatia de plata a pensiei alimentare instituita de instanta. Acest angajat a plecat de la soc. mea la alta societate. Sunt obligat sa anunt instanta ca nu mai este angajatul meu?

Multumes
Răspuns la discuția Comisie Paritara / CCM
Va multumesc pentru raspuns.
Am procedat asa la indicatia celor de la ITM.....pentru ca nici cedentul nici cesionarul nu stia cu sa faca aceasta inregistrare :">
Dar tot nu am aflat ce fac cu problema mea cea mai arzatoare... sunt obligata sau nu sa aplic ccm-ul preluat (daca pot sa spun asa, desi nu este al meu) tuturor salariatilor sau raman asa cum sunt: cei preluati prin transfer au drepturi diferite de cei proprii!

Multumesc