avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters76466

Activitate ContSters76466

Multumesc.
Practic, atunci, este posibila varianta:

concediu medical 40 zile + concediu risc maternal 120 zile + prenatal 63 zile, urmate de concediu de ingrijirea copilului pana la 2 ani (cu suspendarea contractului individual de munca).
ma intereseaza cum si daca e posibil ca o salariata gravida sa beneficieze de concediu medical de cca 45 zile (in luna a 2-a de sarcina) pana la intrarea in concediu de risc maternal ?

Dupa care, sa intre in concediul maternal, din luna a 3-a de sarcina (120 de zile), ulterior in concediul prenatal (63 de zile) ?

Asta intrucat nr. total de zile (45 ? + 120 + 63) va depasi cele 183 prevazute de lege.

Multumesc.
Răspuns la discuția concediu de risc maternal
1. Daca medicul specialist (ginecolog) recomanda intrarea in concediu de risc maternal, argumentand, evident, medicul de medicina muncii care va face raportul de evaluare a riscurilor la locul de munca, poate sa nu fie de acord ?
Cred ca nu, totusi, intrucat in lege e specificat clar 'Art 10 al. (2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist"

Poate adica sa sustina ca riscurile de la locul de munca "nu sunt atat de mari" (sustinand spre ex. ca fiind de munca de birou si nu fizica, ca nu e vorba de expunere la noxe sau factori chimici etc) si ca recomanda ca angajatorul sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa?

2. Indemnizatia pe durata concediului de risc maternal este 75% din media veniturilor realizate - din brut sau din net ??

O.U.G. nr. 158/2005:
Art. 11. - (1) Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
(2) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (1) este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate în cele 10 luni anterioare solicitarii, pe baza carora s-a achitat contributia de asigurari sociale de stat.
Răspuns la discuția pfa si salariat
Cand se inregistreaza prestatorul PFA la CASS (o data cu "declaratia de asigurat"), se preia si carnetul de munca. Carnet de munca ce se afla la ITM. Practic, trebuie ridicat la la ITM si depus la CASS. Din informatiile mele, se exclud reciproc cele 2 calitati, desfasurate concomitent: salariat si PFA inregistrat la CASS. Aveti alta informatie? V-as ruga sa-mi indicati si sursa acesteia, in acest caz. Multumesc.
Multumesc pentru raspuns.
Din informatiile mele, insa, ref. la pct.3, nu se pot pastra ambele calitati, cea de salariat concomitent cu prestator PFA inregistrat la CASS. Asta intrucat la inregistrarea contractului de munca la ITM, au nevoie de carnetul de munca care s-ar afla la CASS, daca ma inscriu si acolo. Practic, se anuleaza reciproc.
Aveti alta informatie ?
Conform O.U.G 148/2005;
"Începând cu luna ianuarie 2009, indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă, în cuantum de 600 lei sau opţional în cuantum de 85% din media veniturilor profesionale realizate în ultimele 12 luni" si "În cazul activităţilor independente veniturile se dovedesc cu adeverinţe de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice care trebuie să conţină..."

Intrebare:
1. ce inseamna "venituri profesionale"? Inseamna si venituri realizate ca PFA sau doar venituri salariale ?
2. veniturile realizate ca PFA se "recunosc" la calculul indemnizatiei pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani?
3. In caz afirmativ, exista vreun dezavantaj in a renunta la calitatea de angajat si a opta pentru cea de prestator PFA, in conditiile in care in urmatoarele 12 luni exista posibilitatea de a intra in concediu de ingrijirea copilului pana la 2 ani?

Multumesc.
Cum si in ce baza mai poate fi tras la raspundere pentru eventuale lipsuri din gestiune un angajat care a ocupat functia de "gestionar" , al carui contract individual de munca a incetat cu 16 zile inainte de efectuarea inventarului ?
Precizari:
- Inventarul nu a putut fi organizat cat timp gestionarul inca avea statutul de angajat din motive obiective;
- a fost de acord (verbal) sa participe la inventar;
- in magazie mai aveau alte acces 2 persoane cu atributii de gestiune, fara a avea functia de baza "gestionar";
- i s-a intocmit un contract de garantie (care poate acoperi prejudicii de pana in cca 800 lei).
Multumesc.
Va multumesc mult pentu raspuns.
va multumesc.
Multumesc pentru raspuns.

1. Tras la raspundere in legatura cu munca sa, cu indeplinirea defectuoasa/neindeplnirea sarcinilor de serviciu.
2. Nu am mentionat nicaieri ca "trasul la raspundere ar avea sau nu a face cu COR-ul". Intrebarea mea era "in ce limite raspunde ocupantul unui post, potrivit functiei detinute", as adaga acum "... functie stabilita conform COR" , desigur.

Reformuland: Are vreo relevanta FUNCTIA in care este incadrat un salariat in CIM, pentru raspunderea pe care o poarta, in legatura cu indeplinirea sarcinilor de serviciu ? E acelasi lucru daca incadrez pe cineva i functie ca "director economic" sau "funcionar economic", raspunerea sa va fi tot in legatura cu CIM, Fisa postului, Reg. Intern si Codul civil ? De aceea intrebam inclusiv de posibilitatea raportarii la acele "standarde ocupationale".

3. De acord, e limpede asta.
Sper ca am fost mai explicita de data aceasta (v. pct 2 mai sus).