In mod normal, concediul pentru cresterea copilului, suspenda contractul de munca , si prin urmare la terminarea celor 2 ani de concediuu ar trebui sa reveniti la munca. Atentie mare insa, sunteti cadru militar si aveti ordonate si legi ceva mai diferit. Cel mai bine ar fi sa va adresati si Inspectoratului teritorial de Munca din localitatea unde lucrati si chiar puteti intreba si la biroul de personal al unitatii. Bafta
Nu are voie sa-ti refuze cererea atata timp cat esti angajata la el, iar eliberarea unei adeverinte cu veniturile realizate, este obligat sa o elibereze. dar cand ceri adeverinta cu veniturile tale, fa o cerere scrisa si fie o trimiti cu confirmare de primire, fie o inmanezi personal si ceri numar de inregistrare .
Sa inteleg ceva. E vorba de concediu pentru crestere copil pana la 2-3 ani?
Buna. Cel mai bine ar fi sa faci din prima o cerere catre angajator in care specifici ca doresti eliberarea adeverintei cu venitul pe ultimele 12 luni lucrate (este un formular tipizat, sunt obligati sa-l elibereze, ) iar cartea de munca ori o ridicati de la ei (daca o tin in firma) sau de la Inspectoratul Teritorial de Munca. Mare atentie daca si-a platit darile catre stat, puteti intimpina probleme. Daca imi lasati o adresa de e-mail va pot trimite ce acte sunt necesare pentru dosarul de somaj. Pentru garantie, la fel, faceti cerere scrisa si cereti nr. de inregistrare.
Procesul, este conflict de munca si nu platesti nimic la avocat, e gratuit procesul.
Daca nu, in ultima instanta, ii faci reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca si le spui ca nu ti-au fost date drepturile banesti care ti se cuvin. la reclamatie fa o copie si cere numar de inregistrare.
Ok, am inteles, cunosc genul de patron. Atunci ar trebui sa primesti acasa o adresa de la firma prin care iti cere sa te prezinti la locul de munca pentru clarificarea situatiei ca angajat. Te rog sa te prezinti. Ai mare grija, acum mai nou, angajatorul (daca iti desface disciplinar contractul , adica neprezentarea la munca 2-3 zile la rand) trebuie sa dovedeasca ca a avut nevoi de tine la munca si tu nu te-ai prezentat. Poti f. bine sa nu semnezi decizia de concediere cand te duci la sediul firmei. Iti ceri si fisa de lichidare, daca ajungeti la o oarecare intelegere. Nu semna nici un stat de plata daca nu ti-a dat banii, asa poti dovedi la ITM, ca nu ai luat banii. Sunt multe portite, dar poate nu ajungi la un proces.
Apropo, ai semnat cumva , vreo hartie in alb, adica semnatura ta pe o coala de hartie alba? Daca da, e posibil sa te trezesti ca ti-ai dat demisia. Se practica de catre multi angajatori.
Buna. In primul rand nu are dreptul sa te anunte telefonic. E egal cu 0. Te duci la munca si ceri sa ti se spuna de ce nu mai au nevoie de tine si in baza carui temei. Nu-ti da demisia. Nu semna nimic din ce crezi ca nu ai facut tu, referate, decizii de imputare etc. E simplu, daca ai contract de munca , poti reclama la ITM-ul din zona in care lucrezi, ca s-a facut un abuz in serviciu si se face cercetare. Nici o institutie nu vrea ITM-ul pe cap, crede-ma. E preferabil sa te de-a el afara decat sa iti dai demisia, macar sa beneficiezi de somaj.
Sa fii atenca, e posibil ca salariatul sa nu vrea sa-ti semneze procesul verbal. E bine sa ai martori si chiar o hartie la mana cum ca refuza sa sa semneze. Convocarea salariatului o faci cum scrie la art 75 alin 3, dar sa ai dovada ca i-ai adus la cunostinta aceasta comunicare (fie personal si semneaza, fie prin posta cu confirmare de primire , daca nu mai este la munca).