In conformitate cu OUG 82/2010:
"ART. III
(1) Orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit.
(2) În sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj, prin venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, se înţelege acele venituri realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj.
Iar la art.46, alin 2 din Legea 571/2003 se prevede:
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.
Concluzie:
1.Codul fiscal defineste veniturile de natura profesionala ca fiind veniturile din drepturi de autor si conexe precum si pe acelea din contracte/conventii civile pentru acestea datorandu-se pe langa impozitul pe venit si contributia pentru fondul de sanatate:
- contributii individuale la fondul de pensii (10,5%) si la fondul de somaj (0,5%).
2. Veniturile obtinute de un PFA (servicii IT) , in sensul Codului fiscal art.III din OUG 82/2010 nu sunt venituri de natura profesionala si pentru ele nu se datoreaza contributii individuale (in sensul celor mentionate de mine mai sus).
3.Pentru veniturile din prestari de servicii IT, se datoreaza:
- impozit pe venit 16% ( la norma de venit sau la venitul net obtinut prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor deductibile atunci cand impunerea se face in sistem real);
- contributia pentru fondul de sanatate in conformitate cu Legea 95/2006, art.257, 5,5% aplicat la venitul net sau la valoarea normei de venit;
- in situatia in care veniturile obtinute sunt exclusive si mai mari de 8088 lei/an se mai datoreaza si contributia la fondul de pensii (conform Legii 263/2010, art.6, pct IV) calculata la valoarea declarata in contratul cu casa de pensii, contributie care nu poate fi mai mica de 222 lei /luna.
Johny are dreptate asa este corect: venit net = venit brut - ch. deductibile !
Multumesc pentru observatie !
Scuze ! Este gresala mea !
venit brut = venit net - cheltuieli deductibile
Reiau ceea ce am scris mai sus:
- daca sotia dvs. realizeaza intr-un an venituri ca si titular al II mai mici de 4x2022 = 8088 lei, acestea fiind singurele venituri pe care le realizeaza ( = exlcusive) atunci nu mai datoreaza contributia pentru pensii !
Dupa parerea mea:
- avand baza legala prezentata de mine in cele de mai sus;
- ar fi bine sa va adresati reprezentantilor institutiei publice in care va desfasurati activitatea ca si functionar public si sa le cereti punctul de vedere fata de ceea ce intentionati dvs. sa faceti ca si alta activitate in afara functiei de baza.
L161/2003 modificata de L330/2009 si de L284/2010
Art. 96
(1)Functionarii publici pot exercita functii sau activitati în domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice. (INLOCUITE)
(1)Functionarii publici pot exercita functii sau activitati în domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.(INLOCUITE)
(la data 12-nov-2009 Art. 96, alin. (1) din cartea I, titlul IV, capitolul III, sectiunea 5 modificat de Art. 52 din partea III, capitolul VI din Legea 330/2009 )
(1)Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii sau activitati în domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice. Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public, functionar public parlamentar sau functionar public cu statut special, potrivit fisei postului. (IN VIGOARE astazi)
(la data 01-ian-2011 Art. 96, alin. (1) din cartea I, titlul IV, capitolul III, sectiunea 5 modificat de Art. 40, punctul 3. din capitolul IV din Legea 284/2010 publicata in Monitorul oficial nr.877/28.12.2010)
sursa: aplicatie legislativa (sintact)
Venit brut.
Art.6, alin(1) pct 4 din L263/2010.
INTREBARE:
Ok, deci nu putem spune despre un actionar (ca cel care cumpara actiuni la bursa) ca este si asociat?
RASPUNS:
- o persoana care cumpara actiuni de pe piata de capital ( de la Bursa) nu devine asociat la acea societate de la care cumpara actiunile , ea devine actionar;
- pe bursa se tranzactioneaza numai societatile deschise ( adica SA-le = societatile pe actiuni ai caror proprietari sunt detiantorii de actiuni adica actionarii, capitalul social fiind divizat in actiuni, actiuni care au o valoare nominala etc vezi Legea nr.31/1990 rep.);
CONCLUZIE:
- actionarul este diferit de asociat.
Eu am crezut ca am fost clar, revin:
- La SA-uri (societatile pe actiuni), capitalul social este impartit in actiuni, iar cei care detin actiunile se numesc actionari;
- la SRL-uri ( Societati cu raspundere limitata) , capitalul social este impartit in parti sociale iar cei care detin partile sociale se numesc asociati.
Nu imi dau seama ce intelegeti dvs. prin intelegere contractuala, dar eu consider ca daca dati acestor actionari minoritari (cu actiuni fara drept de vot si cu participare la profit minoritara ) o procura prin care sa voteze in numele dvs. ca si actionar privilegiat, dar conform intereselor lor, atunci problema pe care o puneti este rezolvata, fara prea multe complicatii ! Sper ca am inteles bine ce doriti ?