avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Activitate mariatomas

Activitate mariatomas


Titlu: "Imprumutatii pot scapa de datoriile la banci invocand termenul de prescriptie al creditelor, insa procedura se poate realiza numai daca sunt indeplinite anumite conditii stricte."

Intrebare:
Daca banca a vandut creditul restant la o firma de recuperare ce a inaintat catre debitor adrese prin care solicita plata datoriei (o suma mai mare decat cea reala), se poate considera creditul prescris? Termenul de la ultima rata scadenta si neplatita este de 6 ani.
Am gasit spatiul albastru in care ar trebui sa introduc date referitoare la punctajul suplimentar, dar accesand acest spatiu, nu am aflat nimic, (mi-a dar o eroare). Imi cer scuze, poate ca nu am nivelul de intelegere necesar, asa incat am sa va rog sa imi explicati altfel pentru a ma putea lamuri.
"

Articolul 1651 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1651. - (1) Pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I si/sau grupa II de munca, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade, dupa cum urmeaza:
a) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca;
b) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in situatia in care, la recalcularea pensiilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, aprobata cu completari prin Legea nr. 78/2005, cu completarile ulterioare, pentru determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea in munca necesara deschiderii dreptului la pensie prevazuta de acte normative cu caracter special.
(3) De cresterea punctajelor anuale prevazuta la alin. (1) beneficiaza si persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 aprilie 2001-2 noiembrie 2008 inclusiv, cu respectarea conditiilor prevazute la art. 782 alin. (2)."

Oare ma incadrez la punctul 2 din acest articol din legea 209/2008?Habar nu am. Imi cer scuze, dar daca puteti sa -mi veniti in ajutor, facandu-ma sa pricep ceva, va rog sa o faceti si va multumesc pentru intelegere, rabdare si raspuns.
Am primit decizia de pensionare in care sunt specificate mai multe detalii:
1. varsta la data pensionarii -55 ani si 6 luni;
2. numarul lunilor de anticipare - 6 luni;
3. stagiul total de cotizare realizat - 38 ani 10 luni 14 zile;
4. numar total puncte realizate - 48,93739;
5. punctaj mediu anual - 1,60450;
6. valoarea pensiei - 1176 ron .
La dosarul pe care l-am depus la casa de pensii am depus toate necesare calcularii pensiei, incluzand si:
1. Adeverinta de sporuri:spor de munca grea(10ani , procent intre 10% si 20%);
2. Adeverinta de spor pentru munca prestata in timpul noptiidin 1981 pana in 2000, spor de 15% si 25%;
3. Adeverinta din care reiese ca am lucrat 19 ani in grupa a 2 a si 1 an si 6 luni in grupa 1 de munca.
Dupa ce am primit decizia de pensionare si am vazut valoarea pensiei stabilita de casa de pensii, am intrat pe [EDITAT - RECLAMA] si mi-am calculat pensia si eu, introducand datele personale. In datele introduse se numara si sporurile avute si trecute in cartea de munca. Prin calculul facut prin introducerea datelor mi-au iesit niste valori mai mari, dar nesemnificativ ( adica punctaj pensie -50 puncte ,punctaj mediu anual-1.66, valoare pensie 1220 ron) . Diferenta dintre calculul casei de pensii si calculul meu pe calculator nu este mare si parca nu m-as impiedica de aceasta diferenta, pentru a spune ca e necesar sa contest decizia. Dar in programul de pe calculator eu nu am introdus nici o data cu privire la grupele de munca in care am lucrat si nici la sporurile de noapte cu caracter permanent, pentru care am depus adeverinte corecte , conform legii.
Oare casa de pensii nu mi-a adaugat nici un punctaj pentru cei 21 ani de grupa si nu nici pentru munca pe timpul noptii? Adeverintele depuse sunt perfect corecte, altfel mi s-ar fi spus atunci , la depunerea dosarului. Sfatuiti-ma, va rog, ce pot face.
Cu mult respect , va multumesc anticipat !
Prin intermediul acestui forum de specialitate am nevoie de consilierea celor in masura sa o faca in urmatorul caz: (nu stiu daca ma adresez la categoria potrivita de probleme)
Sotul meu este supravietuitorul accidentului provocat de caderea gardului de la Cimitirul Central din Constanta. Cazul , in sine, este mediatizat, deci se cunosc detalii din mass media.In urma prabusirii gardului sotul meu a suferit fractura de tibie si peroneu picior stang, care necesita operatie (placa, fixata cu suruburi), cel putin trei fracturi ale oaselor bazinului (pubis, sacral si inca un os, care nu stiu acum sa-l denumesc), lovituri, escoriatii, trauma psihica generata de gravitatea accidentului in sine si de moartea prietenului care-l insotea in acel moment. .Pana acum, ca de altfel si de acum inainte, toate costurile cu medicamente, placa cu suruburi, instrumentar (probabil partial), si multe altele le-am suportat si le voi suporta in continuare din buzunarul propriu, deoarece spitalul nu are "de nici unele". Sunt cautata si invitata de organe cu responsabilitate la discutii, iar eu am nevoie de niste sfaturi de la dumneavoastra, pentru a sti sa pun problema in mod corect, deoarece , ma astept sa se incerce sa ma faca sa fiu de acord cu varianta propusa de ei, varianta care sigur pe noi ne va dezavantaja. Din primele informatii pe care mi-le-au furnizat medicii care-l trateaza pe sotul meu mi se spune ca este vorba de operatie,cu placa prinsa in suruburi, de repaus in pozitia culcat timp de 3-4 luni in care nu are voie sa stea pe picioare, sau pe sezut, fiind vorba de fracturi la oasele bazinului, dupa patru luni urmeaza recuperare medicala prin sanatorii si Dumnezeu stie ce-o mai urma si cat se va recupera si cat nu se va recupera. Or costurile in acest caz, sunt imense, iar sotul meu este pensionat de invaliditate gradul doi, iar eu sunt somera si avem inca un copil minor in intretinere in varsta de 16 ani si cateva luni. De asemenea, ma astept ca sotul meu sa fie tratat in spital in asa fel incat sa-l "expedieze" de acolo inainte de 30 de zile, ca sa se poata minimaliza cazul si sa se incerce "aburirea"noastra cu "te miri ce". Sfatuiti-ma cum sa pun problema si cam la ce suma se pot ridica daunele intr-un astfel de caz. Eu nu doresc sa profit de aceasta situatie nenorocita, dar nici nu vreau sa fiu pacalita, asa cum ma astept sa se intample (de fapt sunt sigura ca asta se va incerca) Astept raspunsurile dumneavoastra cat mai repede cu putinta. Daca este nevoie de mai multe detalii sau de detalii referitoare la ceva anume va rog sa-mi transmiteti si eu le voi da.
Va multumesc si va respect !
Sunt somera incepand cu 12 octombrie 2010. Am primit indemnizatia de somaj acum ,in luna februarie, prima data. Din suma primita, trebuie sa platesc eu, personal, asigurarea de sanatate? Multumesc anticipat pentru raspuns !
Un lucru nu-l stiu si din aceasta cauza cred ca nu inteleg tot ce m-ar interesa. Perioada asimilata stiu ca este perioada in care s-a efectuat stagiul militar, studii, pensie de invaliditate.
" Daca din cei 39 ani,aveti 38 si 6 luni fara stagiu asimilat"- aici nu inteleg.
Acesti 39 de ani sunt compusi din 34 ani lucrati , efectiv, fara sa am vreo perioada de studii, sau de stagiu militar , sau de pensie de invaliditate, plus 5 ani care rezulta din anii de grupa intai si grupa a doua lucrate. Sa inteleg ca acesti 5 ani nu constituie stagiu asimilat? Poate ca intrebarea mea este ridicola, imi cer scuze, dar asta este cand nu stii, poti pune intrebari stupide, poate ca mine de data aceasta. Multumesc mult pentru raspuns!

Sunt femeie nascuta la 05 iulie 1956.
Am o vechime in munca de 33 ani lucrati efectiv pana la data cand am intrat in somaj. In aceasta perioada de 33 ani am lucrat:
1 an si 6 luni in grupa 1 de munca,
18 ani si 6 luni in grupa a2a de munca.
In acest moment sunt somera pentru 12 luni incepand din 12 octombrie 2010. Deci la sfarsitul perioadei de somaj voi avea 34 ani vechime (stiind ca perioadele de somaj se considera vechime in munca). Va rog sa-mi spuneti:
Cand pot iesi la pensie (anticipata, anticipata partial-nici nu stiu ce inseamna si la limita de varsta). Mai am o intrebare : vechimea ce rezulta din 18 ani si 6 luni din lucrul in grupa a 2 a stiu ca se va lua in calcul, dar vechimea de 1 an si 6 luni de va lua in calcul, fiind totusi scurta? Ce vechime rezulta din lucrul in grupa a 2 a si grupa 1, care se va adauga la cei 34 ani lucrati efectiv?
Multumesc anticipat pentru raspunsul care sunt convinsa ca il voi primi!
Succes in activitatea dumneavoastra!
Răspuns la discuția cand pot sa ma pensionez?
Stimata doamna Pintea, multumesc mult pentru raspunsul pe care mi l-ati dat.
Cu respect, Mariatomas

De asemenea, multumiri si d-nei Monya.
Buna ziua,
Sunt nascuta in 05.07.1956.
Am o vechime in munca de 32 de ani.
In acest timp am lucrat:
- in grupa a II a de munca -19 ani si 1 luna,
- in grupa I de munca - 1 an si 6 luni.
Restul perioadei am lucrat in conditii obisnuite de munca.
In aceasta perioada de 32 ani de munca, un an am fost incadrata ca somer, restul de timp, lucrandu-l efectiv, dupa cum am precizat anterior.
As vrea sa stiu cand am dreptul sa ma pot pensiona, anticipat sau la limita de varsta.
Multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Mariatomas
Decizia nr 194
din 30.03.2009


Directorul general al SC ........ Sa , Constanta, ing.......... ales in Adunarea Extraordinara a Actionarilor din data de 10.12.2001;
- urmare avizului medical nr...../05.11.2008 eliberat medic medicina muncii dr. ....... prin care salariatul Popescu Ion este declarat "apt conditionat'-la sol cu ochelari, "inapt la inaltime"- fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoarelocului de munca ocupat;
- societatea nu are locuri de munca compatibile cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina muncii;
- la solicitarea sprijinului la A.J.O.F.M. Constanta prin adresa nr 2008/20.03.2009 s-a comunicat ca nu inregistreaza oferte de locuri de munca conform adresa nr 848/27.03.2009;
-Avand in vedere Hotararea Consiliului de Administratie al societatii nr 2 din 13.02.2009, prevederile art 61 , 64 si ale art 73-75 din Codul Muncii coroborat cu art 45 pct A lit f si art 48 din Contractul Colectiv de munca la nivel de grup de unitati din industria petroliera;
DECID:

Art.1. Concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului, a d-lui Popescu Ion - CNP , numar matricol......, contract individulal de munca nr........ din 17.01.2002, incepand cu data de 23.04.2009, in conformitate cu prevederile atr 61 lit "c" din Codul muncii.
Art. 2. In perioada 01.04.2009-22.04.2009, dl Popescu Ion beneficiaza de preaviz cf art 48 alin.1 din CCde Munca la nivel de grup de unitati din industria petroliera si art. 73 din Codul Muncii.
Art. 3. In perioada preavizului salariatul beneficiaza de 15 zile lucratoare libere platite, care pot fi acordate cumulat.
Art. 4. Prezenta decizie poate fi contestata in termen de 30 zile calendaristice de la data comunicarii la Tribunalul din circumscriptia caruia isi are domiciliul salariatul.

Director General........ Oficiul Juridic..................

Am reprodus intocmai acest act pentru al vedea dvs, cei in masura sa apreciati si sa ma sfatuiti. Cf art 64 din Codul Muncii se specifica, clar ca nu-mi pot oferi alternative.
In anul 2008 luna a 6 a am facut parte dintr-un grup destul de mare de muncitori care am dat in judecata societatea pentru ca timp de cativa ani ne-au privat de anumite drepturi cf CC de Munca. In anul 2009 acest proces s-a incheiat , iar societatea a fost obligata sa ne plateasca drepturile salariale de care fuseseram privati.
In aceste imprejurari se intampla tot ce v-am relatat in randurile de mai sus si de aceea am spus la un moment dat ca rezultatul controlului medical a fost comandat. Starea mea de sanatate de acum este aceeasi ca acum 10 sau 7 sau 5 sau 4 ani in urma.Analizele medicale sunt in lstandardele valorilor normale, iar eu sunt purtator de ochelari dintotdeauna, nu de azi de ieri.
Astept parerile si sfaturile dumneavoastra.
Va multumesc