avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Activitate serrafima

Activitate serrafima

Mulțumesc mult!
Din 1.07.2009 până pe 31.12.2010 inclusiv, sunt 18 luni cu contract parțial de 2 ore pe zi.
Bună seara!
Vă rog să mă ajutați cu calculul următoarelor perioade de muncă:
26 de ani și 2 luni câte 8 ore pe zi
plus 18 luni cu program parțial de 2 ore. (Nu știu cum să um includ această perioadă).
Din totalul acesta, 11 ani și 3 luni sunt în grupa a doua de muncă.
De asemenea am locuit peste 30 de ani în Călărași, oraș poluat inclus recent într-o lege care dă posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme cu 2 ani. Cum se dovedește asta dacă m-am mutat ulterior?
Sunt născută în 16.10.1960.
Mulțumesc!
Bună ziua,
vă rog să mă ajutați într-o problemă vitală, v-o relatez mai jos, scuze pentru detaliere, o fac pentru o înțelegere mai bună.
În anul 2017, o mamă văduvă (de 60 de ani) împreună cu fiul și cu nora (de 35 și 30 de ani), au avut o înțelegere amiabilă în legătură cu cumpărarea unui imobil în care să locuiască toți trei, ulterior.
Imobilul a costat 125000 de euro.
Planul și participarea fiecăruia fost în felul următor:
inițial, ~26000 euro fiul + ~26000 nora + 4000 (avansul vine de la mamă + fiu) și diferența dintr-un credit imobiliar pe 25 ani. Ințelegerea fost ca și mama să contribuie cu partea sa, dar dintr-un apartament ce va fi vândut ulterior. În actul de proprietate figurează fiul și nora, căsătoriți dinainte de cumpărarea imobilului.
Doi ani mai târziu, mama reușește să vândă apartamentul personal și contribuie la plata parțială a creditului cu 34000 euro, (suma reprezentând cota sa parte din casa cumpărată) scăzând perioada de rambursare doar la 6 ani, rămânând aproximativ 27000 de euro. Nu s-a făcut act pentru banii dați la notariat.
Ințelegerea verbală a fost ca mama sa ia o camera + o baie mica și acces la spațiul comun în devălmășie, (adică pod, bucătărie, hol, curte), cu drepturi și întrajutorare și în cazul în care imobilul va fi vândut vreodată, ori, eventual, dacă cei doi ar fi divorțat, mama să primească cota sa parte, (actualizată) din casă, pentru a-și putea cumpăra un alt imobil pentru locuit.
Mama și-a plătit constat cota parte din facturile de întreținere ale casei, dar a contribuit financiar și la îmbunătățirea spațiului de locuit propriu și comun. Activitatea sa de câștigare a veniturilor proprii printr-o meserie liberală a fost mult diminuată de ajutorul substantial oferit la gătit și la alte activități casnice și gospodărești inclusiv, crescând și mai mult, când, în 2019, a apărut un copil pe lume.
În anul 2020 situația s-a schimbat deoarece atitudinea norei a devenit una de încercare de dominare și de înjosire a mamei soacre, acesteia nerecunoscându-i-se niciun drept, de exemplu, să planteze un copac sau să crească niște flori în grădină, etc., uneori au apărut și certuri mari, dar din motive banale.
De curând, tot după o altercație, nora a reacționat disproporționat și a cerut expres ca soacra să plece din casă , deoarece considera că relația dintre ele devenise una toxică. Copilul se mărise și era mai ușor de îngrijit, iar nora se consideră cea îndreptățită să aprobe, sau nu, orice se intreprinde în casă.
Mama ar pleca, dar cere, conform înțelegerii, să i se restituie cota parte din imobil, însă nu există banii cash de rambursat. Se propune de către noră contractarea de către soț a unui imprumut ipotecar pe 25 de ani, din partea soților și mama să locuiască în el, dar cine poate garanta că ratele vor fi plătite până la sfârșitul vieții mamei? Plus că fiul nu vrea, deoarece nu poate susține 2 rate din salariul său. ( Oare acest apartament poate fi trecut de la început pe numele mamei?)
S-a făcut o înțelegere de a merge la un notar și de a face un act de recunoaștere a banilor dați completat cu convențiile stabilite initial.
Cum este bine a fi întocmit acel act, ce clauze și ce alte soluții legale puteți oferi pentru rezolvarea situației, pentru ca mama să poată trăi în siguranță ?
S-ar putea ca mama să fie introdusă în actul de proprietate, cu acordul băncii desigur, deoarece mai este o sumă mica de plată?
Mulțumesc, aștept răspuns cu încredere!
Multumesc pentru niciun raspuns! Scuzati deranjul, stimati specialisti!
Povestea este asa: socrul meu a murit in 2003 (85 ani) iar soacra mea a murit in 2010 (87ani). Amandoi au avut 3 copii (2 baieti si 1 fata). Pana la moartea socrului, casa + 1000 m patrati de curte, au fost date sub forma de vanzare - cumparare (ca sa nu poata fi atacat actul) catre nepotul fetei dumnealor. Au mai ramas 10 ha de pamant arabil extravilan (5 ha au fost ale socrului si 5ha ale soacrei, revendicate conform legilor in vigoare). Succesiunea dupa moartea socrului nu s-a facut decat acum, in 2015, dupa 5 de la moartea soacrei. Fata, care a avut-o in grija pe mama sa, a tinut ascunse toate actele de proprietate. Acum cu noile legi de incadastrare a terenurilor agricole a chemat la succesiune pe ceilalati 2 frati. La succesiune masa succesorala a fost constituita doar din cele 5 ha de pamant ale socrului, motivand ca despre celelalte 5 ha ale soacrei, nu stie nimic. Mentionez ca atata vreme cat au trait, cei doi nu au pomenit vreodata ca nu s-ar fi revendicat si pamantul soacrei. Dimpotriva in diverse discutii soacra se lauda ca ea avea putin mai mult decat socrul. Intrebare: ce sa facem, unde sa ne ducem ca sa aflam daca cele 5 ha de pamant au fost in proprietatea socrilor si cum sa aflam ce s-a intamplat cu ele. Noi nu detinem nici un act doar ale identitatii noastre ca rude, respectiv cei doi frati fii legitimi ai socrilor mei.
Multumesc, multa sanatate !
Multumesc pentru raspuns.
Cum pot sa aflu valoarea datoriei fratelui meu deoarece el nu doreste sa imi comunice suma?
Tot ceea ce am putut afla a fost doar sentinta data in procesul penal (infractiuni la legea privind drepturile de autor si drepturile conexe).

(intuiesc ca suma datorata de el depaseste cu mult valoarea apartamentului)















Buna seara,
va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatorul caz:
eu, tatal meu si fratele meu dorim sa deschidem succesiunea dupa mama mea, decedata de mai multi ani, pentru un apartament.
Intelegerea intre noi este ca fratele sa renunte la partea sa si tatal meu sa-mi vanda ulterior partea lui.
Problema este ca fratele are de achitat daune in urma unui proces civil; in cazul in care fratele meu renunta la partea lui succesorala, executorul poate contesta viitorul contract de vanzare cumparare dintre mine si tata?
Executorul are cum sa execute silit partea fratelui meu, adica 1/6 din apartament ?
Va multumesc.
Buna seara,
va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatorul caz:
eu, tatal meu si fratele meu dorim sa deschidem succesiunea dupa mama mea, decedata de mai multi ani, pentru un apartament.
Intelegerea intre noi este ca fratele sa renunte la partea sa si tatal meu sa-mi vanda ulterior partea lui.
Problema este ca fratele are de achitat daune in urma unui proces civil; in cazul in care fratele meu renunta la partea lui succesorala, executorul poate contesta viitorul contract de vanzare cumparare dintre mine si tata?
Executorul are cum sa execute silit partea fratelui meu, adica 1/6 din apartament ?
Va multumesc.