avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Activitate flavianda

Activitate flavianda

Buna ziua. Am in proprietate personala un apartament, mostenit de la parinti, ca unica mostenitoare. Sunt la a doua casatorie, nu am copii din aceasta casnicie dar am un fiu din casatorie anterioara. Doresc ca dupa moartea mea, doar unicul meu fiu sa mosteneasca acest apartament. Care ar fi solutia adecvata? Multumesc.
Imi cer scuze ca intervin. Daca am decizie de pensie anticipata partiala nepusa in plata si neanulata - inca mai lucrez - , si daca pot lucra pana la indeplinirea conditiilor prevazute de art. 56 din noua lege a pensiilor, pot solicita atunci pensie de limita de varsta sau nu? Deranjeza faptul ca am decizia de pensie anticipata partiala emisa? Multumesc.
Buna ziua.
Am inteles ca in noua lege a pensiilor nu mai apare pensia anticipata partiala datorita locuirii in oras poluat. Eu am depus dosarul pt. acest tip de pensie anul trecut si am primit decizia favorabila, insa nu am pus-o inca in plata deoarece mai pot sa lucrez. Intrebarea mea este daca odata cu intrarea in vigoare a noii legi este posibil sa mi se anuleze din oficiu aceasta decizie primita, daca nu am pus-o in plata? Sau este un drept castigat care nu poate fi anulat, chiar daca nu am pus-o in plata si chiar daca nu se mai regaseste in noua lege? Multumesc frumos. Cu respect.
Buna ziua. Daca sunt pensionata anticipat dar fara penalizare, prin faptul ca locuiesc in zona cu poluare avansata, ma pot ulterior angaja in domeniul privat si sa cumulez pensia cu salariul? Multumesc.
Buna ziua. Am obtinut Hotararea prin care mi se acorda drepturile de beneficiar al Legii nr. 154 / 2021, ca si copil al unui refugiat pe motive etnice din perioada 1940-1945. Stiu ca plata indemnizatiei se va face doar incepand cu 1 ianuarie 2023, insa intrebarea mea este daca de celelalte drepturi (ex. abonament gratuit pe mijloace de transport in comun locale) se poate beneficia odata ce am aceasta hotarare, sau si acestea intra in vigoare doar in 2023. Multumesc.
Buna ziua.
Sunt nascuta in aprilie 1963, vechime in munca 36 ani si locuiesc in oras aflat pe lista celor afectate de poluare. In acest sens, care ar fi posibilitatea de pensionare: anticipata (cu sau fara penalizare) si la limita de varsta. Multumesc.
Buna ziua.
Referitor la APLICAREA DECRETULUI LEGE nr.118/1990 cu modificările și completările ulterioare:
Tatal meu, in prezent decedat, a fost persecutat si stramutat de regimul comunist din 1945.
Mama mea primeste in momentul de fata suma de 350 RON ca sotie necasatorita ulterior a celui in cauza.
Prin modificarea legii am citit ca sotia ar trebui sa primeasca suma de 700 RON:
"Art. 5, alin. 1 al decretului-lege 118/1990 se modifică și va avea următorul cuprins:
Soțul/Soția celui persecutat are dreptul la o indemnizație lunară de 700 lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit."
Este vreo greseala in calculul indemnizatiei mamei mele? Ce trebuie sa facem pt. a corecta aceasta problema?
De asemenea, daca in prezent mama mea primeste aceasta indemnizatie, am si eu dreptul ca si fiica a celui in cauza la o parte din indemnizatie?
Multumesc. Cu respect.
Buna ziua. V-as ruga sa ma ajutati intr-o problema legata de pensionarea la limita de varsta sau pensionarea anticipata.
Nascuta in 1963, 20 aprilie, sex F, angajata neintrerupt din 1 nov. 1986 si in prezent, facultate la zi 5 ani (1981-1986).
Locuiesc si lucrez in Baia Mare, oras afectat de poluare unde - din cate stiu - am dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 2 ani.
Cand pot sa ies la:
- pensie anticipata
-pensie la limita de varsta?
Multumesc, cu respect.
Buna ziua. Sotul meu are un fiu din prima casatorie. In prezent eu locuiesc in apartamentul cumparat de sotul meu inainte de casatoria noastra, insa am un act intocmit de sotul meu la notar prin care am dreptul sa locuiesc in acest apartament pe toata perioada vietii mele. Stiu ca la succesiune, fiul are dreptul la apartament, insa in conditiile acelui act notarial intocmit, ce poate revendica fiul sau pe perioada in care eu traiesc si locuiesc acolo? Multumesc.
Răspuns la discuția Pensia anticipată parţială
Multumesc foarte mult. O seara placuta!