avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Activitate vbogdan

Activitate vbogdan

Buna ziua tuturor.

Am nevoie de un sfat in legatura cu executarea silita a Primariei.

1. Detin decizie definitiva si irevocabila de despagubire iar Primaria este cea care trebuie sa plateasca.
2. In urma actiunii de executare silita raspunsul Primariei este ca nu sunt bani in conturile special destinate pentru astfel de plati.
3. Am inteles ca dupa 3 luni de neplata trebuie sa recurg din nou la Tribunal (dupa 15 ani de judecata cu Statul) pentru deschidere proces de Validare a Popririi, insa ca acesta poate dura din nou ani de zile!!!

Intrebari:

a. Decizia de Validare a Popririi nu va schimba cu nimic realitatea ca Primaria nu vrea sa disponibilizeze fonduri in aceste conturi de executare. Atunci care este scopul acestui nou proces cu Statul??? Doar amanarea la nesfarsit? Se schimba cumva persoana poprita in urma acestui proces?

b. Daca nu se deschide proces de validare a popririi ce se intampla?

c. Inteleg din lecturi paralele ca exista anumite prevederi prin care Primaria este obligata sa directioneze fonduri in acest tip de conturi. Pare logic, avand in vedere ca fara aceste mecanisme Primaria nu ar plati niciodata nimic la nimeni pe motiv peren ca nu are fonduri excedentare. Care sunt aceste prevederi legale si in ce fel pot sa obtin castig de cauza, sa oblig Primaria sa plateasca.

d. Ar putea fi mai rapid si eficient sa ma adresez CEDO fara sa astept sa curga din nou anii hotiei si batjocurii Statului?

Sunt convins ca forumul are deja subiecte similare si voi citi cat mai mult in asteptarea raspunsurilor.

Multumesc mult pentru ajutor

Bogdan
Multumesc pentru raspuns.

Am sunat acum ceva timp la CA si mi s-a spus ca au trimis dosaru inapoi la Tribunalul Mun Buc.

Tribunalul este deci cel obligat sa trimita dosarul catre CS?
Am castigat pe Fond, apoi am castigat din nou in Apel (Septembrie 2010)

Partea adversa a introdus Recurs in Noiembrie anul trecut (2010) si inca astept sa fie programat Recursul (dupa 3 luni).

Deoarece sunt total incurcat de labirintul incredibil prin care se misca Justitia, am nevoie de urmatoarea informatie:

1. Care este parcursul unui dosar de cand pleaca de la Curtea de Apel si pana ajunge la Curtea Suprema?

2. Pe cine trebuie sa contactez pentru a afla informatii?

Multumesc mult pentru ajutor.

Bogdan VASILE
Inca ceva, am trimis o cerere catre Min Finantelor Publice, la care nu am primit nici un raspuns.
Sunt cumparator de buna credinta pe Legea 112/1995, am decizie def si irev de anulare a Contractului de V/C si prin urmare am dreptul la compensatii din partea Min Finantelor Publice.

INTREBARE:
Aceaste compensatie se obtine printr-o simpla depunere a dosarului cu acte doveditoare si evaluari la Min Finantelor, sau trebuie deschisa o noua actiune in justitie?

Stimata doamna avocat,

Va multumesc pentru raspuns. Este excelent si intr-adevar foarte corect.
Atat timp cat hotararile judecatoresti stabilesc "reaua credinta", 99% din cazuri nu se inscriu pentru compensatii.

Intrebare pentru dumneavoastra:

Daca in hotararea judecatoreasca se motiveaza reaua credinta iar eu detin documentul oficial din partea ICRAL Herastrau in care se certifica buna credinta a achizitionarii, exista vreo sansa ca cel de-al doilea document (al meu) sa fie luat in considerare sau deciziile judecatoresti sunt intotdeauna cele considerate ca si "adevarul absolut"?

Va multumesc din nou pentru timpul alocat intrebarilor mele.
Pentru utilizator justicemn:
Multumesc mult pentru sfat.
O remarca. Avand in vedere ca mi s-a anulat deja contractul de V/C, inseamna ca nu mai este de actualitate necesitatea celuilalt de a dovedi reaua credinta.
Tocmai aici apare nelamurirea mea. Avand deja contractul anulat in instanta (de aceea ma folosesc de Legea 1/2009) cum poate face Statul dovada ca am fost de rea credinta (si in consecinta sa nu mi se aplice prevederile Legii Speciale)?

Pentru utilizator mirabella-ana:
Multumesc si dumneavoastra pentru ajutor:
Poate m-am exprimat gresit in mesajele anterioare. Inca nu ma judec cu nimeni pe baza Legii 1/2009. Am un proces deschis pe Dreptul Civil (pretentii) pentru compensatii la valoarea de circulatie, insa acesta nu are nici o legatura cu actiunea pe care vreau sa o lamuresc, cea legata de Legea 1/2009.

Pentru amandoi utilizatorii care mi-au raspuns pana acum:

1. Intentionez sa fac cerere de acordare de compensatii conform Legii 1/2009 insa nu stiu cui sa ma adresez cu aceasta cerere. Normele Metod. publicate in M.Of din 13 Sep 2010 mentioneaza Min Fin Publice insa cei de acolo nu au nici cel mai mic habar.

2. Intrebarea mea initiala se refera la prevederile Legii 1/2009 prin care se acorda aceste compensatii doar celor care au fost de buna credinta.

Deci, revin cu o mare rugaminte:
Avand in vedere clarificarile aduse mai sus, conform carora am deja decizie def si irevoc de anulare a contractului de V/C, cum fac eu dovada ca sunt cumparator de buna credinta conform Legii 112/1995?
A doua lamurire, cui ma adresez pentru a obtine despagubirile?

Multumesc mult de tot
Legea prevede ca acei ce sunt "Cumparatori de buna credinta" au dreptul la compensatii.

Intrebare:
Avand in vedere complexitatea cazuisticii precum si diversitatea sentintelor judecatoresti prin care s-au anulat contractele de V/C ale celor care au cumparat in baza Legii 112/1995, cum se poate face dovada ca esti "cumparator de buna credinta"?

Ce trebuie sa detii sau ce dovada trebuie sa aduci prin care sa se mentioneze acest lucru.

In cazul meu, detin un document oficial din partea ICRAL Herastrau prin care se mentioneaza ca am achizitionat apartamentul ca si "cumparator de buna credinta" insa nu stiu daca este suficient sau acceptat.

Cu alte cuvinte, cine decide cine a cumparat cu buna credinta si pe ce baza?

Multumesc mult pentru lamuriri.
Normele Metodologice de aplicare a Legii 1/2009 precizeaza ca:

Valoarea despagubirilor prevazute la alin. (1) se stabileste prin expertiza.

Expertiza prevazuta la art. 501 din lege va fi dispusa de instanta de judecata, in conditiile legii."

Intrebare: Ce legatura are o instanta de judecata cu despagubirile pe care, conform legii, le obtii prin cerere catre Ministerul Finantelor?

Cu alte cuvinte, chiar avand legea votata si normele publicate, trebuie sa dam statul in judecata (iar si iar) in loc sa depunem dosarul la Min. Finantelor?

Multumesc pentru clarificari.
Acum ca Guvernul a emis Normele Metodologice pentru aplicarea Legii 1/2009 am o intrebare.

Am pierdut un imobil (cumparat pe 112/1995) si acum sunt in proces cu Primaria pentru despagubiri la valoarea de circulatie din momentul pierderii imobilului.

Intrebarea este: pot face cerere de despagubire conform Legii 1/2009 sau atat timp cat am acest proces pe rol, nu pot ataca pe calea aceasta?

Multumesc mult pentru ajutor.