V-as ruga sa ma lamuriti intr-o problema. O persoana are incheiat un contract de prestari servicii incheiat in baza Codului Civil pe o perioada de 4 luni. Retinere impozit la sursa de 16%. La finalul acestui an intra in concediu de crestere al copilului, iar aceste 4 luni intra in cele 12 luni care stau la baza calculului pentru indemnizatie. Intrebare: intra acest venit in calculul indemnizatiei prentru cresterea copilului sau nu, dat fiind faptul ca este venit impozabil conf. Codului Fiscal, art.46?Va multumesc.
Cu respect...
Buna ziua!
V-as ruga sa ma lamuriti intr-o problema.
Conform L330/2009, anexa I, art.8, alin.8: "Absolventii invatamantului superior de lunga si scurta durata, care la data trecerii pe functia corespunzatoare studiilor absolvite erau incadrati pe functii cu un nivel de studii inferior, specifice domeniului in care au absolvit studiile universitare, se incadreaza la gradul profesional imediat superior gradului de debutant, pastrandu-si gradatia avuta la data promovarii, numai in masura in care atributiile din fisa postului au fost modificate in mod corespunzator. "
Prin urmare, avem cazul promovarii unei persoane de pe un post cu studii de scurta durata pe unul cu studii de lunga durata, in urmatoarele conditii:
administrator financiar I (SD) - trece pe - administrator financiar III (S), conform legii. Dar, in conditiile in care persoana respectiva are o vechime in munca de peste 20 de ani, nu l-am putea incadra pe admin. fin. II(S)?
Atentie, se aplica legea 330/2009, conf. art.12,alin (3):
"(3) În anul 2010, salariile, soldele si indemnizatiile lunare de încadrare se stabilesc potrivit art. 30 alin. (5), fara a fi utilizati coeficientii de ierarhizare prevazuti în anexele la prezenta lege." - deci fara coeficient ierarhizare.
Parerea mea...astept contestatii :">
Va multumesc pentru raspunsuri.
Tin sa mentionez ca profesorii consultanti nu sunt angajati in sistem, adica nu au contract de munca incheiat cu institutia de inv. superior.
M-am informat la CNPAS si ni s-a comunicat ca NU intra sub incidenta acestei legi nici cei care tin ore in regim de plata cu ora si nici profesorii consultanti - tocmai pentru ca ei nu au incheiate contracte de munca.
...desi caut si eu sa ma lamuresc unde scrie clar acest lucru (vad ca nici in Instructiunile MMFPS relativ la problema cumulului pensiei cu salariul nu e lamurita problema)
Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu aplicabilitatea Legii 329/2009 asupra cadrelor didactice universitare pensionare numite pe posturi de profesori consultanti.(cf. statut. cadre did.)
Intra si ei sau nu in categoria celor vizati de aceasta lege avand in vedere modalitatea de retribuire (diferenta dintre salariu si pensia obtinuta)?
Va multumesc.
Deducerea nu se acorda pe perioada suspendarii cim la momentul platii. Veniturile obtinute suplimentar fata de functia de baza sunt trecute in ff2 - deci, nu se acorda deducere.
D.p.d.v. al Finantelor c.i.m. suspendat inseamna ca institutia unde avea functia de baza nu mai este locul unde are functia de baza, deci pentru alte venituri de natura salariala obtinute de acestea (la aceeasi institutie) nu se mai calculeaza deducerea.
Va rog, nu mai postati mesaje consecutive, este impotriva regulamentului de postare.Exista posibilitatea editarii mesajului initial.Multumesc
Va rog sa imi scuzati aceasta eroare. M-am grabit sa lamuresc problema pentru cei eventual interesati si am incalcat regulamentul de care spuneti. Regret.
Acum ,generalizand un pic si cu speranta ca nu va deranjez prea mult.:">
Considerati ca deducerea personala poate fi acordata la veniturile de natura salariala obtinute de o persoana a carui contract de munca este suspendat? Ma refer la acele venituri obtinute la locul unde are functia de baza ( neavand venituri din alte surse). Credeti ca statul in marinimia sa acorda deducerea personala acestei persoane – avand in vedere ca trebuie acordata o singura data, la locul unde are functia de baza si ca un contract suspendat nu inseamna contract incetat.
Va multumesc mult pentru raspunsuri si imi cer scuze pentru insistenta. Noi incercam sa generalizam si sa intelegem cum functioneaza mecanismul deducerilor in cazul suspendarii contr. indiv. de munca.#-o
Revin. nu e vorba de venituri regim de retinere la sursa a impozitului. (decl. 205 - dr. de autor, avem si din acelea...dar nu le-am luat in discutie). E vorba de venituri de natura salariala.