avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Activitate lauraadriana

Activitate lauraadriana

Dispozitiile art.268 (1) lit c) se refera la faptul ca salariatul poate solicita instantei la data incetarii CIM despagubiri pentru plata co neefectuat intr-un termen de 3 ani de la data incetarii CIM sau co din ultimii 3 ani?
La ce se refera acest termen de prescriptie de 3 ani? Va rog mult daca puteti sa ma lamuriti, ca eu nu mai inteleg nimic ...
Multumesc muuuult!


La incetarea CIM salariatul solicita compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat in perioada derularii contractului de munca, respectiv 2007-2016. Dreptul salariatului de a pretinde aceste despagubiri se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii la actiune (data incetarii CIM).
Daca salariatul nu a formulat in instanta, in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la concediu de odihna, obligarea angajatorului de a i se acorda co din anii precedenti, mai poate solicita la incetarea CIM despagubiri pentru toate zilele de co nefectuate?
Dreptul la co se pierde prin neefectuare?
Sau se vor compensa in bani toate zilele de co neefectuat din perioada 2007-2016?
@freeelis
Dar daca o salariata solicita CFS 5,6 iunie si 10, 11 iunie 2014 (o singura cerere)?
In perioada 5-11 iunie sunt incluse zilele de repaos saptamanal si ziua de Rusalii. In acest caz trebuie facute 2 decizii de suspendare una pentru perioada 5-6 si una pentru perioada 10-11 sau, ma gandesc eu (asa mi s-ar parea corect), sa se faca doar o singura decizie pentru perioada 5-11 iunie deoarece sunt incluse si 3 zile libere in care nu realizeaza venit, deci nu realizeaza nici stagiu de cotizare.
Multumesc anticipat.
Discuție demisie
1. Un salariat solicita demisia cu data de 19 mai 2014 (fara preaviz) iar cererea o depune la dep. resurse umane in data de 20 mai 2014, ultima zi de munca fiind 16 mai 2014.
Se poate inregistra in REVISAL aceasta demisie, azi 20 mai, cu data de incetare 19 mai iar la rubrica Explicatii sa se faca mentiunile referitoare la data depunerii demisiei?
2. Un salariat este angajat cu data de 19 mai 2014 iar in data de 20 mai 2014 solicita demisia motivat de faptul ca a gasit un alt loc de munca mai bine platit. Se poate face anularea CIM?
Multumesc anticipat.
In cadrul unui CIM deja incheiat se poate stabili un program de lucru inegal de 10 ore zilnic timp de 4 zile pe saptamana (40 ore)? Spre ex. de luni pana vineri 10 ore, liber vineri, sambata si duminica. Este legal? In acest sens se poate incheia act aditional la CIM cu schimbarea timpului de munca?
Multumesc anticipat.
Incerc acum. Multumesc frumos.
Am transmis in REVISAL 3 incetari de CIM in 7 ianuarie 2014 insa am uitat sa modific salariul conform HG 871/2013. Aplicatia nu permite sa se mai faca modificari salariale la contractele incheiate. Ce pot sa mai fac? Exista vreo solutie?

Multumesc anticipat.
Va rog, daca se poate, sa-mi explice si mie un specialist la ce face referire alin.3 din art.146 CM.
Eu inteleg ca alin.3 se refera la exceptia prevazuta la alin.2 ale art.146.
Cu alte cuvinte, angajatorul poate sa acorde co in anul urmator tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat co la care aveau dreptul, doar daca acest lucru este prevazut in contr. colectiv de munca.
Daca angajatorul nu a prevazut in Contr. colectiv de munca aceasta exceptie nu are aceasta permisiune, caz in care este obligat sa acorde co salariatilor (prin programare colectiva sau individuala) intr-un an calendaristic.
Corect?
Multumesc anticipat.
freeelis a scris:

chirchisoiu a scris:

Ar trebui sa aveti ceva cu care sa dovediti ca ati muncit la ei, acte intocmite de dumneavoastra, sau acel card-auto ar trebui sa fie pe numele d-voastra. Faza cu penalizarea nu o stiu.
Freelis, poate ne zici baza legala? Mai aflam si noi ceva nou


Art. 260 C.mun., republicat:
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
........
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
.......


Va rog sa mai verificati inca o data, deoarece art.260 C.mun.republicat prevede aspecte referitoare la regulamentul intern.
Sanctionarera pentru munca la negru este prevazuta in LEGEA nr. 40 din 31 martie 2011
"99. La articolul 276 alineatul (1), după litera e) se introduce o nouă literă, litera e^1), cu următorul cuprins:
"e^1) prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;".