avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Activitate Victor Bucuroiu

Activitate Victor Bucuroiu

Art. 238-Abuzul de încredere

(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

atunci când se stabileşte un raport juridic civil cu privire la un bun aparţinând unei persoane în calitate de proprietar, nu se ridică nici o problemă; aceasta va putea solicita restituirea bunului de la cel căruia i-a transmis detenţia, fie printr-o acţiune civilă în procesul civil ), fie printr-o acţiune civilă exercitată în cadrul procesului penal pornit pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere în temeiului prevăzut de codul de procedură penală.
Răspuns la discuția Abuz incredere sau inselatorie
Imprumutând bani, bunuri consumptibile, ati transmis dreptul de proprietate asupra lor, iar refuzul restituirii, la scadenţă, poate genera numai un litigiu civil.
Exista o Decizie a ICCJ prin care se motiveaza ca "refuzul de a restitui o suma imprumutata atrage raspunderea civila si nu constituie infractiunea de abuz de incredere"
fapta se poate incadra in art.2 din Legea nr. 61/1991 - sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata la 7 februarie 2014

Art. 2. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;

Art. 3. - (1) Contraventiile prevazute la art. 2 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
b) cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei, cele prevazute la pct. 1),
cu scuzele de rigoare Legea nr. 217/2003 privind preveniriea și combaterea violenței în familie , nu va este aplicabila dumneavoastra.

Buna.daca tu ai fost cea citata intr-un proces poate depune o intampinare prin care sa soliciti acelasi lucru sua poti solicita instantei de judecata(completului) ca firma sa faca dovada ca aceste contract este incheiat in spiritul si litera legii.Pina la urma ei sunt cei care au actionat primii.
buna.este posibil ca reprezentantul firmei in momentul incheierii contractului sa fi fost imputernicit pentru a semna contractul.
Răspuns la discuția amenda umflata
*legea 333/2003 a fost modificata prin legea 9/2007, printre alte modificari cuantumul amenzilor a fost majorat:
La articolul 61, literele a)-c) vor avea urmatorul cuprins:
"a) cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, contraventiile prevazute la lit. g)-m);
b) cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei, contraventiile prevazute la lit. a)-d) si f);
c) cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, contraventia prevazuta la lit. e)."
*legea nu prevede termen pentru luarea acestor masuri.