avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Activitate scarmen

Activitate scarmen

Buna ziua ! Multumesc pentru raspuns !
Sumele sunt diferite, in functie de cota parte, mai mari ptr apt cu 3 camere si mai mici ptr apt cu 2 camere.
Problema este ca fd de reparatii s-a stabilit ca o suma arbitrara, si nu ca o suma necesara in functie de un plan de reparatii.

Pana acum am platit suma anuala (lunar x 12 luni), iar pentru orice reparatie, care depasea acest disponibil, plateam toti banii integral.

Ani de zile nu s-a facut nici o reparatie, in asociatie. Am platit, mai multi ani, contributia la FR, si am ajuns sa avem, unii dintre noi, sume peste 1000 ron. Deci banii, in loc sa stea in buzunarul meu (al nostru), stateau la asociatie, la FR.
In acealsi timp existau multi restantieri, cu restante la intretinere mai mult de 3 luni (pentru 2 apartamente chiar ani, care s-au si prescris). Ceea ce inseamna ca pentru acele apartamente, intretinerea se platea din FR. Asa ca am decis sa nu mai platesc avans, a la long, si sa platesc integral reparatiile, cand apar.
Acum s-a schimbat presedintele si noul presedinte mi-a spus ca va aplica penalizari daca nu platesc lunar.

Intrebarea mea are fi:
1. daca se aplica penalizari pe un avans (care nu reprezinta o cheltuiala (plata) a asociatiei) ?
2. cat timp se plateste la FR, in conditiile in care nu se efectueaza nici o reparatie ? Mai ales ca acest fond nu se restituie , daca se vinde apartamentul.
3. daca se poate stabili in AGA, o suma maxima, de atins la FR (de exemplu sa fie disponibil, in permanenta, un sold de 400 ron) ? Sa nu mai ajungem in situatia in care avem disponibil sume peste 1000 ron, fara nici un plan de reparatii. Sincer, eu nu am in casa o asemenea suma, de rezerva !

Va multumesc !
Buna ziua !
Am citit in forum discutii despre FR, pentru ca ma confrunt si eu cu o situatie in asociatia de proprietari.
Intrebarea mea este daca avansul la FR este titlu de creanta ? Se pot aplica penalizari pe un avans pentru o cheltuiala anticipata ?
Eu am un disponibil la soldul FR echivalent cu suma anuala a avnsului, conform hot AGA (am platit integral).
Presedintele imi cere sa platesc in continuare avans la FR, cu amenintarea ca va percepe penalizari.

In acceptiunea mea, titlu de creanta este diferenta dintre costul unei lucrari efectuate si avansul disponibil la FR.
Dupa mine, pe aceasta diferenta s-ar percep penalizari (este s0ld negativ in Raportul FR).

Cum vedeti dvs aceasta situatie ?

Va multumesc !
Buna seara. !
O intebare privind Fondul de Reparatii la o asociatie de proprietari.
Avansul la Fondul de Reparatii este considerat restanta ? Sau soldul negativ, in Raportul FR, este restanta (deci cheltuiala pentru reparatii) ?

AG a hotarat suma de Ron 35 / luna = 420 Ron/an, ca avans la FR. In lipsa unor reparatii planificate, cat timp se plateste aceasta suma lunara ? Permanent ?
Am o discutie cu presedintele in acest sens.
Eu i-am spus ca, indiferent ce reparatie se va face eu voi plati pentru avea, in fiecare luna, un disponibil la FR de 420 RON.
Presedintele insista sa platesc in continuare, chiar daca nu exista reparatii planificate. si chiar daca am acest disponibil. Imi spune ca se vor aplica penalizari daca nu platesc avansul de pe lista.
Legea spune ca "avansul, la FR, se plateste anual, in transe lunare egale".
Eu interpretez ca avansul se plateste lunar (sau integral), conform Hot AGA. In anul urmator, in functie de ce reparatii sunt planificate, suma se poate modifica (creste).
Dar important este ca disponibilul la FR, in fiecare luna, sa fie cel stabilit pentru anul bugetat.
Daca anul trecut AGA a stabilit suma anuala de 400 Ron, si anul acesta de 430 Ron, eu ar trebui sa platesc diferenta, astfel incat sa am 430 Ron, sold la FR, tot timpul.
Presedintele imi spune ca trebuie sa platesc, in transe lunare sau anual, Ron 400 (anul trecut) si Ron 430 anul acesta, in conditiile in care nu sunt planificate reparatii. Daca nu, imi aplica penalizari.

Dvs cum intelegeti legea ? Ma puteti ajuta, va rog ?
Va multumesc !
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului !
Buna ziua,

In luna octombrie 2012 am reziliat contractul cu Romtelecom si la inchiderea lui nu am fost informata ca ar exista debite restante.
In luna martier 2013, la 5 luni de la reziliere, am primit o factura in care se specifica ca ar exista un debit considerabil, ca urmare a unor facturi neplatite emise anterior inchiderii contractului.
Mentionez ca la locatia respectiva a locuit un chirias, eu ca proprietar nestiind despre valoarea sau existenta facturilor respective.
Nu ar fi trebuit sa fiu informata in legatura cu aceste restante la incheierea contractului, sau sa nu se fi inchis contractul pana la achitarea lor?

Va multumesc anticipat. Stima!
Răspuns la discuția Asistenta juridica
Buna seara,

Am rezolvat pana la urma problema, cu toate riscurile pe care ni le-am asumat.
Am strans 10 vecini de pe scara respectiva, am facut proces verbal in care am invocat articolele din lege, am chemat o firma care ne-a deschis usa si inlocuit yala, am facut poze cum curgea apa la toaleta (ca la izvor !) si un instalator care a facut reparatia.
Surpriza mare a fost ca am gasit-o pe proprietara in casa, si aceasta nu s-a opus deloc. Am sunat si la 112 si a venit un politist care a facut un PV, insa nu ne-a dat un exemplar, a spus ca numai daca se ajunge in instanta se va folosi acest PV.

Speram sa nu se ajunga in instanta si speram sa scada factura de apa.

Mai am o intrebare ? Pana acum diferenta dintre apometrele citite si totalul facturii de apa, am repartizat-o, in mod egal la toate apartamentele. Acum ar trebui aceste diferente sa le stornez si sa le pun in contul acestui apartament ? Ea nu are posibilitatea sa plateasca si pana ne judecam cu ea (stiti cat dureaza un proces de restanta...) nu vom avea bani sa platim in continuare factura de apa. Nu stiu cum ar fi cel mai bine de procedat !

V-ati mai confruntat ce acest gen de situatii ?
Multumesc
Seara buna !

Răspuns la discuția Asistenta juridica
Buna seara,

Nu prea avem cum sa oprim apa numai pentru acest apartament. Si oricum ea nu ar fi afectata intrucat nu locuieste in acest apartament. Tot ceilalti proprietari ar fi afectati, dupa ce ca trebuie sa plateasca sume duble pentru consumul de apa.
Legea nu este foarte clara, putem intra in apartamentul ei, cu preaviz de 5 zile ? Putem sa ii deschidem yala, facem proces verbal cu martori, efectuam reparatia la instalatie si inchidem usa ? Avem dreptul sai ntram pe proprietatea ei ?
Care ar fi consecintele daca intram in apartament faca acordul ei si in lipsa ei ?

Este foarte incurcata treaba ? Presedintelui ii este teama sa faca acest lucru ,,,,,

Multumesc mult pentru asistenta
Răspuns la discuția Asistenta juridica
Buna ziua,

Am apelat la politia locala si ne-au trimis "elegant" la plimbare.

Au spus ca au solicitat ANAF sa confirme daca personaa respectiva este proprietarea acelui apartament (se pare ca sunt 2 proprietari) si ca pentru orice situatii de urgent putem apela serv 112.
Au fost intr-o zi la usa apartamentului respectiv, insa, ca de obicei, nu era nimeni acasa. Aceasta persoana nu locuieste aici, vine din cand in cand seara, cand nu o vede nimeni. Iar noi suntem in situatia de a plati facturi de 2,5 ori mai mari decat normal (de fapt suntem restantieri la Apa Novam si avem o gramada de restantieri pe aceasta scara, din acest motiv).
Nu stim cum sa mai procedam ! Poate ne recomadati un avocat cu experienta in probleme de asociatii de proprietari ?
Răspuns la discuția Asistenta juridica
Buna seara,


In asociatia nostra exista o persoana, careia presupunem ca ii curge apa la baie si din acest motiv pierderile de apa sunt foarte mari. Nu reusim sa intram la ea in casa (fie ca nu este acasa, fie ca, atunci cand am gasit-o, nu ne-a permis accesul). Aceasta situatie treneaza din ianuarie si pierderile de apa sunt foarte mari. Nu facem fata cu platile la Apa Nova si avem deja restante si restantieri mari, la scara respectiva.

Avem o ordonanta presedentiala prin care este obligata sa ne permita accesul in casa, dar nu avem pe cine sa obligam, pentru ca pe ea nu o gasim acasa. Am avea nevoie de asistenta juridica sa vedem cum procedam cu aceasta persoana si cu restantele care s-au acumulat in aceasta perioada.

Interventie moderator

V-am lasat esenta mesajului. V-am sters o parte din mesaj deoarece pe forum nu se fac recomandari de consultanti. Va puteti inspira din lista de consultanti a acestui site.
Buna ziua,

Am si eu o intrebare privind ordonanta presedintiala.
Intentionam sa depunem cerere pentru o ordonanta pentru a obtine accesul intr-un apartament din asociatie, unde banuim ca este o pierdere de apa, intrucat consumul / factura de apa este foarte mare. Au fost verificate toate apartamentele, mai putin unul, in care proprietara nu ne permite accesul. Nu mai putem tergiversa intrucat este a cincea luna cand consumul de apa este de 2,5 ori mai mare dacat in mod normal.

Asociatiile de prorietari plateasc taxa de timbru si timbru judiciar ? Sau exista scutire de taxa de timbru in virtutea legii asociatiilor de proprietari.
Sa stim cum ne pregatim dosarul.

VA multumesc pentru ajutor