avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Activitate Andrei Dina

Activitate Andrei Dina

Buna ziua,

Teoretic, aceasta perioada se adauga vechimii in munca (art. 16 alin. 4 din Codul Muncii, coroborat cu art. 1 din Regulamentul 1612/68 al UE)

Mai exact, drepturile de pensie se vor acorda potrivit principiului pro rata temporis, proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Fiecare stat va acorda, asadar, cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii (ex: daca ati contribuit 10 ani in Romania si 15 in Elvetia, veti primi pensia proportional cu aceste perioade, din partea fiecarui stat in parte).
Fiecare stat in parte va stabili pensia la data indeplinirii conditiilor, conform legislatiei proprii.

Numai bine

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Opinez in sensul ca nu aveti posibilitatea de revenire asupra deciziei.
Va rog sa aveti in vedere faptul ca, in Codul Muncii, se precizeaza urmatoarele:

Art. 56. - (1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept (...) c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepţional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani (...)


Astfel, prin optiunea dvs. de a continua contractul de munca pana la varsta de 65 de ani, ati pus in aplicare dispozitiile art. 56 alin. (1) lit. c), de mai sus, asa cum acesta a fost modificat ca urmare a Deciziei CCR 387/2018. Asadar, nu mai exista o baza legala pentru incetarea contractului de munca, de drept (pensie, in cazul nostru), anterior varstei de 65 de ani.

Contractul dvs. de munca poate inceta anterior varstei de 65 de ani doar prin concediere, demisie sau pensionare anticipata.

De altfel, este normal sa fie asa, de vreme ce angajatorul dvs. si-a organizat activitatea si in functie de optiunea dvs. si poate acuza prejudicii cauzate de o eventuala razgandire.

Cu respect
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Teoretic plata concediului medical se suspenda, conf. art. 16 alin. (1) si (2), coroborate cu art. 1 alin. (1) lit. A din OUG 158/2005 (las mai jos textele citate).

Sintetic, pensionarii in activitate au aceleasi drepturi ca orice salariat, primind indemnizatie de CM in caz de boala. Cu toate acestea, in cazul in care pensionarul nu mai este salariat (asa cum este cazul in exemplul dat de dvs.), acesta este repus in situatia anterioara, aceea de pensionar, cu toate drepturile asociate.

Art. 16. - (1) Asiguraţii a căror incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă sau al concediului fără plată beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, concediul de odihnă sau fără plată fiind întrerupt, urmând ca zilele neefectuate să fie reprogramate.
(2) Beneficiază de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi asiguraţi, pensionarii care se află şi în una dintre situaţiile menţionate la art. 1 alin. (1) lit. A sau B, precum şi pensionarii de invaliditate gradul III sau, după caz, pensionarii nevăzători, care se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2).

Art. 1.
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
Este corect, cu o zi inainte de data incetarii suspendarii, conf. art. 4 alin. (1) coroborat cu art. 3 alin. (2) lit. o) din Hotărârea nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor:

"Art. 3. - (2) Angajatorii prevăzuţi la art. 1 completează registrul în ordinea angajării persoanelor, cu următoarele date, fără a avea caracter limitativ:
(..)
o) perioada, cauzele de suspendare şi data încetării suspendării contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale;
Art. 4. - (1) Transmiterea registrului către inspectoratul teritorial de muncă, cu datele prevăzute la art. 3 alin. (2), se face după cum urmează:
(...)
e) datele prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel târziu în ziua anterioară datei suspendării/datei încetării suspendării, cu excepţia situaţiei absenţelor nemotivate când transmiterea în registru se face în termen de 3 zile lucrătoare de la data suspendării;"
Ceea ce graiti este indubitabil veridic, insa altercatia juridica in care stimata doamna se regaseste a fost initiata anterior datei de 1 februarie 2013. Carevasazica, orandurile noului cod sunt neaplicabile, iar gradul de inutilitate al mesajului dumneavoastra este direct proportional cu exactitatea informatiei regasita intr-insul.
O zi fructuoasa va doresc.
Cu multa placere doamna. Succes!
Doamna, va garantez ca judecatorul nu va va respinge marturia.
Totusi, asa cum am mentionat mai sus, instanta va tine cont de faptul ca traiti in concubinaj cu paratul, implicit de faptul ca exista o sansa sporita ca cele spuse de dvs. sa fie partinitoare.
Strict procedural insa, nu exista un temei legal pentru care sa nu fiti audiata.
Sigur ca da, legea restrictioneaza calitatea de martor rudelor partilor. Dvs. nu sunteti ruda, motiv pentru care nu va fi nicio problema. Instanta va tine insa cont de faptul ca sunteti intr-o relatie de concubinaj cu paratul atunci cand va examina marturia dvs.
Succes
Din pacate, va trebui sa calculati cuantumul penalitatilor la zi.
Va trebui sa calculati de la data scadentei pana la zi, urmand sa achitati taxa de timbru calculata la aceasta suma. Pentru restul penalitatilor care vor curge pana la achitarea efectiva nu veti mai plati taxa de timbru.