avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Activitate cher

Activitate cher

Va multumesc pentru sfaturi. O zi buna!
Deci sa-l chem in judecata pe fostul sot?Chiar daca nu el face poprirea?
Pentru m_ella2005.Multumesc pentru lamuriri, dar tin sa precizez ca pensia de intretinere pe lunile ianuarie si februarie, a fost cu mult mai mare fata de luna iunie 2010. Deci cu marirea de 15%,la salariul redus cu 25%, suma de bani a fost simtitor mai mare comparativ cu sumele de bani primite anterior reducerii.
Pot sa formulez o cerere in care sa solicit instantei calcularea retroactiva a pensiei de intretinere din venitul net al debitorului?!
In baza unei sentinte civile s-a stabilit plata pensiei de intretinere in cuantum de 25% din veniturile salariale nete ale fostului sot. O perioada am primit pensia de intretinere in suma X pana cand o colega a fostului sot mi-a atras atentia ca salariul prin care este remunerat este cu mult mai mare si unitatea anngajatoare nu retine procentul indicat in dispozitivul sentintei( sau in ord. de infintare a popririi). Mentionez ca fostul sot este angajatul unei unitati militare. Am solicitat UM lamurirea situatiei, in sensul ca doreram sa stiu(ca reprezentant legal al copilului meu) daca angajatii compartimentului specializat retin corect procentul indicat mai sus, dar au refuzat sa-mi dea un raspuns clar, spunand ca salariul este confidential.
Incepand cu 2011, militarilor le-au fost introduse sporurile in salariu, astfel ca in lunile ianuarie si februarie suma de bani retinuta si virata ca pensie de intretinere a fost cu mult mai mare fata de anii trecuti, chiar daca in prezent opereaza reducerea de 25% a salariilor bugetarilor. Practic, am realizat ca pana acum mi s-au retinut 25% salariul net, nu si din veniturile salariale nete asa cum era in dispozitivul sentintei.Aceasta situatia m-a determinat sa va cer sfatul in privinta demersurilor pe care trebuie sa le intreprind, deoarece este clar ca timp de trei ani de zile angajatii UM au facut mai multe abuzuri in privinta popririi sumelor de bani cuvenite copilului meu. Nu mi se pare legala lasarea la mana contabilului UM interpretarea ordonantei de infiintare a popririi (pt ca sumele de bani retinute erau prea mici ca sa reprezinte 25% din veniturile salariale).Eu nu am acces la statele de plata ale debitorului pt a sti daca suma retinuta este cea corecta, concluzia este ca UM a retinut pensia de intretinere din salariu net nu si din restul sporurilor cu caracter permanent. Totodata am inteles, ca mai nou, CSM a recomandat instantelor sa includa norma de hrana in veniturile salariale nete.
Avand in vedere cele expuse mai sus, un sfat, o indrumare, ar fi binevenite.
Va multumesc.

Răspuns la discuția infiere
Adoptia dintre frati este interzisa. (art. 8, alin 1 din legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei)
Am urmarit de ceva timp discutiile de pe forum legate de parerile pro si contra privind posibilitatea luarii in calcul a normei de hrana la stabilirea pensiei alimentare. Din cuprinsul discutiilor a reiesit ca la data de 12 martie CSM-ul a fost sesizat de catre Tribunalul Dolj privind stabilirea bazei de calcul a pensiei de intretinere in cazul in care debitorul beneficiaza, potrivit legii, de norma de hrana. Citind aceasta minuta ( nr. 8/7884/1154/2008) opinia majoritara a fost ca norma de hrana intra in calcul la stabilirea pensiei de intretinere deoarece are un caracter permanent, avand in vedere dispozitiile art. 409 Cod pr. civ. lit. a) â� fiind inclusa in categoria de salarii si alte venituri periodice realizate din munca destinate asigurarii mijloacelor de intretinere a debitorului obligatiei de intretinere, desi art. 55 din codul fiscal incadreaza aceasta suma la venituri neimpozabile.
In urma divortului, din 2006 copilul meu este beneficiarul unei pensii alimentare, care spre surprinderea mea, desi este stabilita in procent, de patru ani este reprezentata de aceeasi suma, in conditiile in care se cunoaste faptul ca in mapn au operat mariri de salariu/a coeficientului de ierarhizare. Desi am semnalat aceasta situatie unitatii militare, mi s-a raspuns ca salariile sunt confidentiale si atat.
Problemele pentru care eu solicit sfatul dumneavoastra sunt urmatoarele:
a solicitat cineva instantei ca aceasta norma de hrana sa fie inclusa in veniturile salariale permanente si daca da, a fost admisa o astfel de cerere?!;
daca ma adresez instantei cu o contestare la executare impotriva unitatii militare ca tert poprit( deoarece nu retin nici pe departe 25% din salariu si cand spun asta nu ma refer doar la norma de hrana) ar fi un demers corect;
pot solicita sumele de bani retroactiv precum si daune morale
Orice ajutor din partea dumenavoastra ar fi binevenit.
Va multumesc

Răspuns la discuția Model indreptare eroare materiala
Multumesc pentru raspuns. Va doresc o zi buna.
Ne-a fost admis recursul si in dispozitivul deciziei este trecut, din greseala probabil, anul 2009 in loc de 2008, desi in cerere am cerut 2008 si in tot cuprinsul deciziei tot 2008 apare. Cum sa fac?!
Multumesc pentru sfaturi. O zi buna..:D