avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Activitate memitsc

Activitate memitsc

Bună ziua.
Cum se înregistrează în contabilitate casarea unui autovehicul care beneficiază de voucherul din programul rabla ?
Ce se poate face dacă autovehiculul nu se reânoiește de către firmă (societatea renunță la un autovehicul) ? Se poate ceda sau vinde voucherul ? Care este regimul fiscal contabil al voucherului ?
Mulțumesc pentru orice sugestie !
daca vrei sa incepi o afacere, atunci SRL. asta inseamna sa te angajezi in propria firma, sa-ti dai salariu si sa platesti taxe. si tu si firma pentru aceleasi venituri. in plus depui declaratii de-ti trece cheful de programare,asa ca va trebui sa angajezi un contabil. sau sa platesti unul pentru depunerea bilantului.

daca vinzi numai niste programe de-al tale, as opta pentru PFA.

dupa ce aduni niste bani din vinzarea programelor tale, te poti gindi sa te ajute cineva, adica faci angajari, si abia atunci arata a afacere.

daca ai un program facut de tine si il vinzi in 2-3 locuri si traiesti din mentenanta ... te legi la cap fara sa te doara cu un SRL. asta e cazul tipic de PFA.

mai intreaba si pe altii si intereseaza-te cu ce ramii tu din munca ta in cele doua situatii: SRL respectiv PFA. dar intreaba-i pe cei care fac la fel ca tine, adica au acelasi gen de activitate. un angajat la stat iti va spune direct SRL. stie el de ce.
Răspuns la discuția mij fix sau ob de inventar
atrageam atentia asupra altui lucru. atrageam atentia utilizatorului care a ridicat problema. si il atentionam aspra altui aspect legat de licente. nicidecum despre inregistrari contabile. se pare ca el a inteles, ca n-a cerut lamuriri suplimentare. probabil au luat act de aceasta interpretare, despre aceasta reglementare la nivelul licentelor. reglementare care n-are absolut NIMIC cu inregistrarile contabile.

nu are legatura cu contabilitatea, dar retineti: un pachet software (windows sa microsoft office de ex.) OEM, - se recunoaste tiul de licentiere OEM dupa inscrisul : Se distribuie numai cu un calculator nou- NU POATE FI VINDUT CA ATARE. nu poate aparea distinct ca pozitie pe factura.

mi-am permis sa atrag atentia , sa fie lumea in cunostinta de cauza, ca licentele pentru programe de calculator sunt reglementate. sa nu cada lumea sub incidenta pirateriei software. adica asa cum nu te duci la oricene sa-ti faca contabilitatea, asa si cu alte lucruri supuse unor legislatii specifice, nu te duci la orice aprozar si cumperi.

dar fiecare face ce si cum crede. faptul ca nu stii, nu te scuteste de obligatia de a respecta niste norme.

concluzie: ceeace semnalam eu, nu are neaparat legatura cu inregistrarile contabile. la un control din partea ORDA sau BSA .... o licenta OEM vinduta in afara normelor se lasa cu amenzi. un control fiscal poate sa treaca peste, pentru ca nu prea stiu ce controleaza.
Răspuns la discuția mij fix sau ob de inventar
Licenta poate fi cumparata oricum. Cu conditia sa nu fie de tip OEM. Exista niste conditii de comercializare a programelor de calculator (in special OEM) care nu sunt reglementate de codul fiscal. Exista tot felul de firme care imbuteliaza pe genunchi sisteme de calcul, vind licente pirat, se descurca. Cautati pe internet la ORDA, BSA, si la Microsoft, conditii de utilizare. Dar nu este obligatoriu sa ma credeti, eu v-am spus care sunt reglementarile in domeniul licentelor pentru programele de calculator.

dupa mine, bagati totul in 604 si e simplu. ce sa ne mai complicam?!?
Răspuns la discuția mij fix sau ob de inventar
din punct de vedere contabil, asa este. din punct de vedere al legalitatii utilizarii licentei de windows .... dupa pret este vorba de o licenta OEM (Original Echipament Manufacturer) pe care scrie ca se vinde numai cu un calculator nou. Acest tip de licenta este de fapt o "facilitate" acordata de Microsoft firmelor integratoare de sisteme si .... Windowsul face parte din sistem. Ca si placa de baza, procesorul, etc., deci nu poate sa apara pe factura ca o pozitie separata. (Nu cumpar cozonac si am doua pozitii: pine speciala si separat oua). Dar cum oricine in tara asta face orice..... ce mai conteaza legea?
Concluzie: Daca licenta Windows este de tip OEM, si va apare separat pe factura, nu este in regula din punct de vedere al Legislatiei programelor de calculator. Va poate agata BSA (Business Software Alliance), deoarece conform normelor lor nu folositi software in conditii legale. Pe cei care au vindut, in schimb, it "tuna" rau. Noroc ca astia nu prea fac controale. Merg la reclamatie.

Din punct de vedere al legalitatii utilizarii Windows (normele astea le hotarasc ei, producatorii si vegheza la respectarea lor BSA), daca licenta este OEM, nu poate fi vinduta decit cu un calculator nou. Adica nu poate apare ca o pozitie distincta pe o factura. OEM-ul este ca si materia prima. E integrata in produsul final.
florinsavu a scris:


Mai puteti considera vandute la pret de 1 leu/buc. cartusele, caz in care trebuie sa faceti si factura. Inregistrarile in acest caz sunt stiute.


Am voie sa vând sub prețul de achiziție ? Nu trebuie sa declar la "consumatorii de contributii" ca am perioada de promotii ? #-o
Răspuns la discuția Factura proforma
Atenţie la termenul legal în care după emiterea facturii proforma, sunteţi obligat să emiteţi clientului şi factura fiscală. Sigur, doar dacă derularea contractului nu a fost intreruptă prin neplata proformei
ce si cât se folosește, ce, cât și cum se folosește ce rămâne o cam stabilește tehnologul, și se regăsește într-o fișă de producție. în contabilitatea financiară se trimit consumurile și valorile valorile obținute din producție.

ar fi culmea ca ăștia care ne controleaza, să ne învețe și producție.

un control de fond se desfășoară cam așa: vin pe capul tău o armată (acum, dacă îi mai reduc, poate vin mai puțini)., stau mult ca să-și justifice activitatea - dacă se întorc la sediu sunt trimiși în alt control, așa că o lălăie pe la controlat. trebuie să-i ții cu pizza, etc. dacă îî intrebi chestiuni de fond, legate de control, habar n-au, dar gasesc ei că n-ai rotunjit a-urile și o-urile suficient și te ard.

dacă sunt excepții, ele sunt de salutat.

nu-i bine să te iei cu iei în gură, chiar dacă ai dreptate, că nu știi ... ruda cui, sau amanta cui este controlorul.

o variantă ar fi să apelați , pe lăngă contabilul propriu, la consultanța unui "cabinet" de contabilitate al unei soții de ... controlor. #-o

știu că toată lumea știe chestiunile astea, că evită să le discute, și .... merge treaba. poate ar trebui și aici să se intre în normalitate, să fim controlați cu bun simț și competență profesională. e umila mea părere :">
Răspuns la discuția achitare facturi prin card bancar
5125=401
apoi când pe extrasul de cont din bancă vă apare tranzacția,

5121=5125

dacă aveți mai multe conturi la mai multe bănci, veți dpri să utilizați conturi analitice

5125=Sume în curs de decontare
Răspuns la discuția Salariu complet
Hope% a scris:

toti salariatii sunt interesati de...."cu cat raman".... si nu de ce-i pe hartie. Ca e contribuabil ......stie; cat plateste angajatorul .....il lasa "rece", cat despre "atitudinea fata de Guvern si Traian Basescu" .....am vazut si la referendum si la alegerile pt. al II lea mandat :thumbdown:


tocmai aici e problema. daca pe un salariat îl lasă "RECE" ... nici nu conteaza ce îl lasă rece, n-are decât să-și desfășoare viața la rece, dar atunci să nu se plângă.

la fel de adevărată este și atitudinea angajatului referitor la ... cât ia în mână.

toate astea arată o atitudine de delăsare, de neimplicare, de... de aici și frumoasa înjurătură apărută prin anii 90: "privatizatule. '' ei , angajații, cred că angajatorii sunt niște zbiri, niște îmbuibați care îi exploatează pe ei. (unde oare am mai auzit eu tezele astea ?).

concluzie: cred că ar fi utilă o campanie de conștientizare a cetățeanului. adică să știe la ce se supune dacă lucrează la negru, ce obligații are pentru a avea pretenții la drepturile consființite de legislație, etc, etc.

numai că astea sunt valabile undeva, într-o țară guvernată, unde există o viziune a unor politicieni capabili de așa ceva. de viziune. adică, dacă ai intrat în joc, adică ți-ai asumat regulile lui, ale jocului ( legislația în cazul acesta), acestea nu se schimbă.

la noi e cam așa: să zicem că ai de ales între niște jocuri. citești regulile lui (legislația). le accepți și .... începe repriza 1. ai ales să zicem tenisul de cîmp. după prima repriză, te trezești că se schimbă arbitrul, și vine unul care arbitreaza după regulile baschetului. asta incă n-ar fi nimic, dar constați că arbitrul este un fost portar la CAP, tocmai scăpat de la Spitalul 9.

poate metafora e forțată, dar am impresia că .... pe acolo suntem. dacă la asta mai pui și indiferența angajatului, pe care nu-l interesează decât partea lui, restul... totuși trăim într-o societate unde fiecare e important în ceea ce face (sau așa ar trebui) și dacă nu coordonează nimeni, dacă nu ne interesează, s-ar putea ca în loc de o simfonie (să zicem) să avem o mare gălăgie.

oricum o mare hărmălaie avem. și când mă uit cu ce salarii îi păîtim noi, cu toții, pe unii să ne-o întrețină ....