avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Activitate Glock

Activitate Glock

Anul trecut mi s-a aprobat creditul pentru Prima Casa ( la cursul din August 2019). Dezvoltatorul nu si-a respectat 2 termene ( peste 8 luni intarziere) puse chiar de el. Termenul de finalizare realistic ar fi undeva in Septembrie-Octombrie. Este posibil sa se negocieze cursul euro la semnarea contractului final in asa fel incat sa semnam la cursul din data semnarii antecontractului? Altfel va trebui sa vin cu bani din buzunar pentru a acoperi pretul apartamentului, deoarece la banca deja mis-a aprobat suma in EUR la un curs de 4.72. lei. in antecontract se specifica restul de plata reprezentand XXXX EUR la cursul BNR din data semnarii (4,84 lei AZI) , dar nu mai mic decat cel de la data semnarii antecontractului.
Asta inseamna ca pe langa banii aprobati prin Prima Casa, sa mai vin eu cu diferenta din buzunar. Asta ar insemna , pentru 45.000 EUR, la un curs de 4.85 lei., fata de 4.72 lei, suma de 5850 lei.

Legal, pentru aceste nerespectari de finalizare, nu as putea sa rezolv cu un avocat, macar sa se discute cu dezvoltatorul si sa achitam restul de bani la un curs mai mic?
Nerespectarea termenului de finalizare din acte pe mine ma costa bani , bani de chirie, bani din cauza cursului din ce in ce mai mare etc.
Salut, precizez ca CIM este de 8 ore/zi, ture inegale in care nu se specifica ca se lucreaza si in ture de noapte (plus ca se lucreaza si in zile libere legale)
Se lucreaza in 3 ture ( se acopera 24/7). Tura I 07:00-15:00(8h). Tura II 15:-00-22;00(7h), Tura III 22:00-07:00(9h).

2 zile lucrez Tura I, 2 zile lucrez Tura II, 2 zile lucrez Tura III, apoi 4 zile libere.( mai putin in perioada concediilor, unde lucrezi cu 2 libere).
Pe luna prind 6, 7 sau 8 ture de noapte (dupa caz) .

Fiind ture inegale, pontajul difera de la luna la luna. ( in unele luni se poate sa faci mai putin de 160h totale lucrate sau sa faci peste 180h in situatia in care acoperi si alte ture pentru cei din concediu).

Intrebarea mea este: nefiind specificat in contract cum ca se lucreaza si in ture de noapte, se poate sa beneficiez de sporul de noapte de 15-25% din salariul de baza?

"Potrivit art. 125 alin. 2 din Codul muncii, salariatul de noapte reprezintă, după caz:

a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin trei ore din timpul său zilnic de lucru;

b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru."


Conform literei b) de mai sus, daca din minim 168 ore lucrate intr-o luna prestez 60 ore de noapte ( adica peste 35% din timpul de lucru), se considera toata luna cu program de noapte? Drept urmare ar trebui sa primesc spor de noapte pentru toate cele 168 ore?

LE: Daca nu se paote beneficia de sporul de noapte din cauza faptului ca nu este precizat in CIM, se poate denunta acest lucru la ITM? Si daca asta este solutia, exista posibilitatea pe cale juridica sa mi se plateasca acest spor pe toate noptile prestate retroactiv?
Buna ziua, cum pot afla ce terenuri, imobile sau bani au avut parintii mei? Sunt decedati, acte nu am prin casa, si vreau sa stiu daca se mai poate face ceva ( pe baza CNP-urilor) , pentru ca stiu din trecut ca ar fi avut ceva anume dar nu stiu exact unde. Si neavand acte, se mai poate rezolva ceva , tinand cont ca sunt mostenitorul ?


Petre Enache a scris:

"..."Abia dupa ce rămâne hotărârea definitiva aveți posibilitatea sa va recuperați banii. Cum?... e alta discuție si depinde de mai mulți factori


Imi tot raspundeti cu definitiile termenilor din DEX.
Si ca sa va raspund, nu este o alta discutie, am scris despre aceasta situatie chiar in primul post mai sus. Nu este o "problema" ca sunt foarte multi care nu au un ajutor langa ei, pentru ca de aceea este facut si acest site. Este util si celor care au avocat, si celor care nu au, si celor care au si vor o parere in plus pentru cazul lor.
Ca avocat daca sariti randuri din context nu cred ca da bine pentru un client. Daca ati fi citit tot enuntul, ati fi vazut ca ma interesa si aspectul "Cum se procedeaza pentru recuperarea sumelor poprite". Nu deschid 7 topic-uri pentru fiecare intrebare.


Astept si opinia altora in masura sa-mi raspunda, multumesc!
Doream sa aflu o parere din exterior, din partea altor persoane capabile sa-mi ofere un raspuns . Ca o paranteza, daca am avocat, implica sa nu pot pune anumite intrebari pe acest forum?! Nu vreau sa fiu carcotas, dar daca nu ati avut intentia sa oferiti un raspuns nu stiu de ce v-ati mai pierdut timpul sa ma intrebati asa ceva.
Salutare, instanta mi-a admis cererea de contestatie la executare, si dispune restituirea sumelor poprite catre contestator plus plata onorariu avocat ., cu drept de apel in 10 zile de la comunicare.
Hotararea a fost data pe 18.05 Cum as putea sa aflu daca a depus apel sau nu intimata,? Pe just.ro nu a mai aparut nicio modificare de atunci la dosar (dupa calculele mele cred ca au trecut cele 10 zile).
Iar daca nu a depus cererea de apel, dupa cat timp trebuie sa contactez executorul pentru a-mi cere sumele poprite? Sau cum mai exact se procedeaza pentru a-mi recupera sumele poprite plus onorariul avocat?
Sumele poprite mi le restituie executorul sau firma de recuperare ? (pe just la intimata apare firma de recuperare, nu executorul)
Salutare, instanta mi-a admis cererea de contestatie la executare, si dispune restituirea sumelor poprite catre contestator plus plata onorariu avocat ., cu drept de apel in 10 zile de la comunicare. Hotararea a fost data pe 18.05 Cum as putea sa aflu daca a depus apel sau nu intimata,? Pe just.ro nu a mai aparut nicio modificare de atunci la dosar (dupa calculele mele cred ca au trecut cele 10 zile).
Iar daca nu a depus cererea de apel, dupa cat timp trebuie sa contactez executorul pentru a-mi cere sumele poprite? Sau cum mai exact se procedeaza pentru a-mi recupera sumele poprite plus onorariul avocat? Sumele poprite mi le restituie executorul sau firma de recuperare ? (pe just la intimata apare firma de recuperare, nu executorul)
Buna ziua, am cerut o adeverinta de la facultate, adeverinta ce-mi este necesara anual pentru casa de pensii pentru a-mi putea primi pensia de urmas. Precizez ca taxa de facultate inca nu am platit-o integral, mai am de platit jumatate. Secretara mi-a zis ca nu imi elibereaza adeverinta daca nu platesc taxa integral. Acea adeverinta trebuie depusa la Casa de Pensii pana pe data de 10 cel tarziu din cate stiu. Anul trecut cand mi-a fost eliberata adeverinta nu aveam platita toata taxa( in 2 rate a fost platita). De moment ce sunt in anul 3, de ce tocmai acum ma lovesc de problema asta? Fiind posibila si acceptata de catre facultate plata taxei in 2 rate, de ce mi se "fura" dreptul de a face rost de aceasta adeverinta in timp util? Ca sa nu mai precizez ca la Casa de Pensii intr-un comunicat scrie ca adeverintele e primesc pana pe data de 6 ale lunii. Eu nu am posibilitatea acum de a plati restul de taxa. Ce e de facut in cazul asta?
LE: De muncit mai lucreaza 4 ore pe zi o femeie in varsta , am inteles ca e pensionara.
Multumesc pentru raspunsul amplu. Dar din moment ce i-am spus sefei ca numai sunt de acord si ca nu ma mai duc cu toate ca nu am semnat vreun act la mana sau CIM , cei de la ITM vor lua in vedere reclamatia/sesizarea mea?

2. Iar in legatura cu acele 3 zile ale mele muncite se poate intr-un fel sa mai pot recupera banii pentru acele 3 zile? Ca nu-mi convine sa muncesc asa pe ochi frumosi, mai ales ca mai este si "rusinica" individa...
davideg a scris:

are voie sa angajeze pensionari , daca si pensionarii au drept de munca.La ITM scrieti exact ceea ce s-a intamplat, daca aveti un martor e si mai bine.

Sunt camere de luat vederi. Acestea nu se pun ?