Buna ziua
Supun atentiei o speta. Un litigiu s-a judecat, atat pe fondul cauzei cat si in recurs, iar ca intimati-parati au figurat mai multe persoane. Atat la fond cat si in recurs paratii au fost reprezentati de un avocat, ulterior doi dintre parati sustinand, pe calea contestatiei in anulare (necitarea partilor) ca nu au avut cunostinta de litigiu si nici de faptul ca au fost reprezentati de un avocat, cu toate ca cele doua instante au considerat ca procedura de citare a fost intocmita. Este caz de admitere a contestatiei in anulare?
Va multumesc.
Supun atentiei dumneavoastra o problema cu care ma confrunt. Am o societate care din pacate nu prea merge bine in momentul actual. Trebuia sa imi platesc taxele si impozitele insa din cauza lipsei lichiditatilor nu am platit, insa am solicitat primariei ca sunt dispus ca in schimbul datoriei care o am la ei sa le dau in schimb alte bunuri sau sa prestez alte servicii necesare lor. Initial ei au fost de acord insa ulterior au zis ca nu se poate pentru ca nu exista temei legal pentru aceasta compensare. Se poate face ceva in acest sens?
Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema. Suntem mai multi mostenitori pentru o suprafata de teren, fiind emis titlu de proprietate pe numele tuturor succesorilor defunctilor. Doi dintre mostenitori insa s-au adresat instantei pentru modificarea titlului, in sensul ca se dorea atribuirea in proprietate (pentru ei) a unei suprafete de teren intravilan cu diminuarea corespunzatoare a terenului din extravilan. Se poate face asa ceva fara intervenirea unui partaj voluntar? Si daca se incheie un partaj voluntar titlul de proprietate mai trebuie modificat corespunzator celor mentionate inactul de partaj? Va rog, ajutati-ma! Multumesc.
O comisie judeteana a formulat actiune impotriva ADS-ului pentru a pune la dispozitie teren din domeniul statului, terenul fiind necesar punerii in posesie a persoanelor carora li se reconstituisera dreptul de proprietate. Comisiile locale la care aceste persoane au formulat cererile de reconstituire nu mai dispuneau de teren, astfel incat singurul teren identificat a fost cel din domeniul statului si aflat in administrarea ADS.
Pentru ca o comisie locala sa actioneze in instanta ADS pentru atribuirea suprafetelor necesare punerii in posesie, ce instanta este competenta a solutiona cauza?
Suntem in prezenta unei competente teritoriale alternative, caz in care reclamantul are posibilitatea de a opta intre mai multe instante competente deopotriva, conform art. 12 din Cod proc.civ, fiind incidente totodata si prevederile art.8 din Cod proc.civ. conform carora cererile indreptate impotriva statului(ADS-ul reprezentand in acest caz statul) se pot face la instantele din capitala tarii sau la cele din resedinta judetului unde isi are domiciliul reclamantul.
Fie opereaza o competenta teritoriala exclusiva, caz in care instanta competenta este cea in a carei raza teritoriala se afla situat terenul ce se solicita a fi pus la dispozitie?
In urma cu cativa ani intr-o primarie au fost promovati cativa functionari publici, prin transformarea posturilor care le ocupau. Initial pentru posturile respective cerintele erau, printre altele, existenta studiilor medii. Prin absolvirea unor studii universitare posturile persoanelor respective au fost transformate, conform prevederilor art. 59 din Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. La data respectiva nu s-a avut in vedere faptul ca studiile superioare trebuiau a fi facute in specialitatea in care isi desfasoara activitatea persoanele respective, astfel incat acestea au fost promovate. Ce se intampla acum?
- se revine la vechea incadrare a acestor functionari, tinand cont de faptul ca promovarea nu s-a facut conform legii, studiile absolvite nefiind in specialitatea in care acestia isi desfasurau activitatea, cu consecinta restituirii diferentelor de bani ce constituiau salariul, actiune ce practic echivaleaza cu o retrogradarea a acestora;
sau se merge pe teoria drepturilor castigate de acestia si raman in functia in care sunt in prezent?