avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Activitate CO.COS

Activitate CO.COS

Până la împlinirea vârstei de 18 ani ești considerat minor, iar minorul este încredințat ambilor părinți spre creștere și educare. Domiciliul tău este cel din actul de identitate, iar dispariția de la domiciliu poate fi sesizată de către părinți la organele de poliție după 24 de ore de la constatare, indiferent de locul sau localitatea unde preferi tu să stai pe perioada vacanței.
Soluția ar fi o intelegere amiabilă cu părinții. Mde, e greu să fii adolescent, dar asta nu inseamnă că trebuie musai să pleci de acasa fara acordul lor .
Prescriptia executării silite fiscale intervine in 5 ani, dar acelasi cod de procedură fiscală zice ca executarea silită a creanțelor fiscale nu se perimă!!! Deci... la ce moment se termina executarea silita fiscală? Neperimarea trece peste termenul de 5 ani??? Multumesc.
Angajatorul (autoritate publică) obligă funcţionarul să obţină acordul scris al unui coleg care să preia atribuţiile pe perioada în care acesta se află în concediu de odihnă. Astfel, colegul munceşte dublu fără a fi plătit corespunzător. Cu alte cuvinte, un funcţionar exercită activitatea pentru două funcţii, fiind plătit doar pentru una.
Este legală această măsură de numire a unui înlocuitor? :O
Răspuns la discuția Impozit PFA
Sunt de acord cu zicala şi vă mulţumesc pentru seriozitatea cu care aţi tratat subiectul. Însă iată ce zic cei de la MFP în urma emailului cu cele două exemple trimis către ei :

Stimate domn,
Sunt doua impozite distincte. Potrivit art.46^1 din Codul fiscal,"Veniturile din activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, de catre
persoane fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de impozit pe venit."
Cu deosebita consideratie.
Comp.serv.pentru contribuabili


Deci, ca nuca în perete...

Asta e legea, deci trebuie să fii un păpuşar ciung sau şchiop sau oligofren pentru a plăti numai 2% impozit pe spectacole!!!

Tot respectul pentru iluminarea juriştilor şi consecvenţa contabililor.
Răspuns la discuția Impozit PFA
Vorbim limbi diferite. Iată situaţii concrete :
1. O PFA care deţine un parc de distracţii închiriază un teren de la primărie, amplasează un carusel şi o saltea gonflabilă şi pentru fiecare copil care le utilizează taie bilet cu valoarea de 5 lei. Biletele sunt vizate la organul fiscal al primăriei respective, urmând ca la final să depună decontul şi să achite impozitul pe spectacole în cotă de 5% din valoarea biletelor vândute. Organizatorul şi prestatorul serviciului de divertisment este o PFA, cu un singur cod CAEN 9321 - parc de distracţie. PFA nu realizează venituri din alte surse!
2. Un păpuşar proaspăt absolvent de teatru înfiinţează o PFA şi prestează activitatea de teatru ludic pentru copiii din grădiniţe, în spaţii închiriate. Situaţia este identică cu cea anterioară, cu excepţia cotei de impunere de 2%.

În situaţia dată, cine este organizatorul? cine are obligaţia înregistrării biletelor şi cine plăteşte impozitul pe spectacole? este cel care închiriază terenul (primaria) sau sala de clasă (gradinita)?!? Cred că nu este aşa. Excludem situaţia cu organizatorul de spectacole specializat, fiindcă este diferită.
Dacă vreţi să adăugaţi ceva vă rog să vă referiţi la situaţia concretă din cele două exemple, nu la modul general. Mie tot mi se pare dublă impunere întrucât se impozitează aceeaşi sumă de bani de două ori, la aceeaşi persoană. Nu intră în calcul nici contribuţiile la fondurile speciale deoarece acestea nu sunt impozite!!! Mă refer strict la maniera de impozitare care trebuie să fie ori cu 16%, ori cu 2% / 5%. Astfel, dacă organizatorul specializat al spectacolului este impozitat cu 2% / 5% din încasarea biletelor de intrare şi prestatorul (artistul) este impozitat cu 16% din venituri, nu este corect şi echitabil ca o PFA să fie impozitată şi cu..şi cu...
Nu vreau să fiţi de acord cu mine, doar că argumetele pe care le cunoaşteţi pentru această impozitare dublă să fie bazate pe nişte prevederi legale, nu pe ceea ce se practică.
Mulţumesc.
Răspuns la discuția Impozit PFA
Bun, asta e o posibilă diferenţă, dar nu neapărat legală. Asta înseamnă că un PFA artist, cântăreţ, magician, păpuşar, etc. (unul care trebuie să taie bilete de intrare!) este pus în situaţia de a plăti mai mult decât un PFA care nu trebuie să taie bilete de intrare. Adică primul plăteşte 16% din încasări la BS + 2% din încasări la BL, iar al doilea numai 16% la BS. Care-i logica?!? Exist[ o explicaţie raţională sau măcar legală?
Răspuns la discuția Impozit PFA
Păi nu e dublă impunere?!? Asupra veniturilor care sunt realizate exclusiv din prestarea unei activităţi artistice se ia impozit de două ori??? la încasările din bilete (să zicem 5000 lei) se plăteşte impozit pe venit 16% şi impozit pe spectacole 2%. Sunt două impozite pe aceeaşi sursă!!! Nu cred că este legal. Adică un biet artist (PFA) trebuie dea bon fiscal pe casa de marcat şi să taie bilete de intrare la spectacol cu aceeaşi valoare? Este o mare tâmpenie. Vă rog să mă convingeţi cu prevederi legale.
Eu sunt de părere că impozitul pe spectacole este singurul care se plăteşte, şi binenţeles contribuţiile.
Discuție Impozit PFA
Persoana Fizica Autorizata care are ca unic obiect de activitate organizarea manifestarilor artistice (teatru papusi) are obligatia de a plati impozit pe venit 16%?
Pentru organizarea de spectacole persoanele respective sunt obligate prin Codul fiscal sa inregistreze bilete de intrare, la organele fiscale ale primariilor in a caror raza desfasoara activitatea, si sa plateasca 2% din valoarea biletelor vandute.
retinerea nejustificata a unei sume din salariu > actiune instanta > calcul prejudiciu (diferenta x nr. luni + dobanzi).
Care este baza legala pentru calculul dobanzilor??? Multumesc.

(...neacordare...scuze!!!)
Răspuns la discuția Impozit chirie
Bună ziua!
Conform prevederilor art. 61 din Legea nr. 571/2003 - Cod fiscal, proprietarul sau uzufructarul unui bun imobil pot realiza venituri din cedarea folosinţei bunurilor imobile.
Dacă nu aveţi calitatea de proprietar (proprietar fiind mama), puteţi să dobândiţi calitatea de uzufructar, printr-un contract de constituire a unui drept de uzufruct, cu titlu gratuit (având în vedere că se încheie între părinte şi copil) sau cu titlu oneros, la notariat.
Aşa veţi obţine şi calitatea de beneficiar al dreptului de a obţine venituri din chirie şi corelativ obligaţia de plată a impozitului pe veniturile din închirieri + contribuţii.
Este posibil să existe şi alte păreri...
Sper că am fost de folos!