avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Activitate Victorius

Activitate Victorius

Buna ziua,

am si eu nevoie de ajutorul dvs. Sunt admin. unei firme si intentionez sa iau un credit de la un vecin in valoare de 10.000-11.000 euro. Vecinul vrea contractul de imprumut sa fie incheiat intre firma mea si el. In plus doreste sa mergem si la un notar cu contractul de imprumut. Imprumutul se va acorda in numerar.

Intrebarile mele sunt:
1) se poate ca o firma sa se imprumute de la o pers. fizica?
2) se poate incasa cu chitanta o suma asa mare in casa in euro?
3) el va trebui sa declare undeva ca a acordat credit unei pers.juridice?
4) firma trebuie sa declara ceva in legatura cu acest credit?
5) dupa parerea dvs nu ar fi mai ok sa facem 2 contracte cu sume mai mici decat unul cu 10.000 euro?

In afara de aceste intrebari astept orice observatii aveti in plus in legatura cu aceasta situatie.

numai bine,
Multumesc de raspuns!
O rugaminte, daca imi puteti arata si baza legala conform careia pot sa folosesc cursul de schimb al oricarei banci. Ms.
Referitor la intrebarea dvs, nu am nici o data preferata, doar ca difera data contractului, care cu siguranta se poate modifica daca este cazul, si data incasarii a sumei, si am vrut sa stiu care este valabila pt stabilirea cursului de schimb, curs ce trebuie trecut pe chitanta in valuta. Vreau ca totul sa fie in regula, doar atat. Cei de la garda fin. se leaga de tot.
Buna ziua tuturor,

Am si eu o intrebare: un asociat isi crediteaza firma cu o suma in euro (sa zicem 1000 euro), atunci trebuie intocmita si o chitanta in valuta langa contract de creditare? Daca da atunci ce curs se foloseste la chitanta, pt ca am vazut este o rubrica si pentru curs de schimb pe chitanata in valuta. Curs de schimb BNR? Si din ce data? Data incasarii efective a sumei, adica data chitantei sau data din contract de creditare care nu coincide cu cea de pe chitanta.

Multumesc anticipat pentru ajutor.
Buna ziua,

ma aflu intr-o situatie ciudata (ciudata pt mine), dar sper sa-mi puteti da un raspuns...
Am cumparat ceva produse de la un partener extern din magazinul lui online cu ajutorul cardului bancar atasat contului curent (in lei) al firmei mele. Pe extras apare operatiunea ca s-a debitat contul in lei, dar factura primita este in euro. Practic am o factura in euro, iar o plata in lei (efectuata din contul in lei).
Intrebarea este cun se poate regla soldurile, cum se poate "lega" plata in lei cu factura in euro.

Sper sa existe o solutie...

astept cu interes parerile dvs.
Răspuns la discuția Informatii creditare firma
Multumesc mult domnilor pentru lamuriri si recomandari :)

Pt doamna davideg: inteleg punctul dvs de vedere, din punct de vedere pur contabil chiar asa este cum ziceti si dvs. Dar daca ne gandim cu capul unui asociat/persoana fizica lucrurile stau altfel. Noi de ex. suntem 2 asociati, iar eu vreau sa creditez firma cu o suma mai mare, dar partenerul meu nu o poate face. Eu trebuie sa-mi desfiintez depozitul bancar unde am in jur de 10% dobanda/an. Deci scot banii din banca si ii bag in firma, care va produce profit, un profit care se imparte in doua, pentru ca amandoi avem 50% 50% din pierderi si beneficii.
Asa am doua motive sa dau imprumut cu dobanda firmei mele:
1. sa recuperez dobanda pierduta cu desfiintarea depozitului bancar in conditiile in care beneficiile se impart la doua cu toate ca banii ii pun numai eu
2. dupa cum stiu dobanda este o cheltuiala si prin urmare diminueaza profitul si impozitul pe profit (vreau sa dau cat mai putin statului)
Buna ziua,

am si eu o mica nelamurire legat de creditarea sau imprumutarea unei societati, al carei asociat sunt.

In primul rand nu inteleg care este diferenta intre creditare firma si imprumutare firma? Ce tip de contract trebuie sa fac? Contract de imprumut sau de credit?
A 2-a intrebare: cum pot face sa dau bani firmei mele fara dobanda (niste sume mai mici) dar si cu dobanda (la sume mai mari)? Ce formalitati obligatorii trebuie sa respect ca totul sa fie ok, si ca sa pot avea pretentii la dobanda? Trebuie mers la vreun avocat si trebuie raportat undeva imprumutarea/creditarea firmei?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri lamuritoare.
din comentariul de mai sus eu inteleg ca achizitiile intracomunitare nu intra sub incidenta obligativitatii detinerii unui cod EORI. Trebuie sa-l ai daca faci import adica cand introduci marfa pe teritoriul comunitatii, dar daca o achizitionezi deja din comunitate atunci nu esti obligat sa-l ai.

Corect?

Intr-un comentariu anterior mi-ati scris urmatoarele:
"Trebuie sa tineti cont ca pentru achizitii din eu va trebuie mai nou codul eori"

Din aceasta cauza sunt in ceata....oare inteleg eu gresit si e obligatoriu si pentru Achizitii intracomunitare??

Va rog, dna Magda daca ma puteti lamuri...

multumesc
Buna ziua,

in legatura cu nr EORI, acest cod este obligatoriu si pentru societati care fac achizitii intrec. de bunuri si servicii, sau sunt obligati sa-l aiba numai cei care fac import din afara Comunitatii??

Nu sunt lamurit cu chestia asta.

Multumesc
Buna seara,

in legatura cu noul ordin ANAF conform caruia trebuie sa platesti TVA lunar daca vei face achizitii intracomunitare...am o intrebare...efectuarea unei servicii de catre o firma din EU pentru o firma din Ro se considera achizitie intracomunitara?? De ex. servicii de publicitate prestate de catre Google pentru un magazin online din Romania. Daca o sa am nevoie de un astfel de serviciu voi trebui sa platesc TVA lunar?? :((
Eu cred (sperr) totusi ca numitul ordin AnAf se refera la achizitii intracomunitare de bunuri si nu si la servicii.

Pareri?? Va rog....
Conform codului fiscal actualizat semnarea si stampilarea facturilor sunt optionale, adica nu sunt abligatorii!!
Utilizatorul timi v-a dat un raspuns corect.
Vedeti aici si dvs la articolul 155, alineatul 6. [ link extern ] /