Va multumesc frumos tuturor pentru raspunsuri si sugestii.
Am semnat contractul pentru obtinerea creditului Prima Casa cu putin timp inainte de a divorta, cand decizia era oricum luata si voiam sa-l ajut sa se mute undeva.
Nicio clipa nu m-am gandit sa am vreun beneficiu din acel apartament, cu atat mai mult cu cat eu aveam deja o locuinta, iar ratele urma sa si le plateasca singur.
Repet, am vrut sa-l ajut si in acest moment nu ma intereseaza sa scot niciun ban din acel apartament.
Nu doresc decat sa primesc inapoi jumatate din valoarea ultimei masini, singurul bun de valoare cumparat impreuna. Intrucat nu este de acord sa-mi returneze partea, nu am avut alta solutie decat sa aman semnarea contractului de cedare a apartamentului cumparat prin Prima Casa pana imi vireaza banii pe masina.
Nu vreau sa ne judecam prin tribunale pt o masina amarata, vreau doar sa stiu ce optiuni am si cum sa procedez ca sa evit un scandal si fara sa dezgrop mortii. Eu nu mai locuiesc in Romania, de aceea as vrea sa stiu daca amenintarile lui sunt sau nu fondate.
Inca o data va multumesc mult pentru timpul acordat.
Cu stima,
R
Buna ziua,
In 2011, dupa 4 ani de casatorie, am divortat de sotul meu dupa noua lege (de comun acord, la notar). De cand ne-am cunoscut si pana la divort el a locuit in apartamentul cumparat si detinut de parintii mei. In toti acesti ani am cumparat 2 masini, 1 masina de spalat precum si alte mici bunuri - oricum nimic de valoare.
Dupa ce am divortat, pentru ca nu avea o locuinta, la rugamintea lui, am semnat un contract pt prima casa, creditul fiind platit integral de el si acum impreuna cu noua lui sotie.
La divort, am considerat ca ne putem intelege in privinta impartirii bunurilor, mai ales ca nu aveam mare lucru, cel mai valoros obiect fiind acea masina de 7.5k eur pe care am cumparat-o din banii obtinuti din vanzarea primei masini, de la nunta si din alte surse (salarii, ajutor de la parinti etc). Nu am ajuns insa la niciun consens in privinta acesteia, el considerand ca i se cuvine sa o pastreze.
Acum, fostul meu sot doreste sa vanda apartamentul a carui co-proprietara sunt doar in acte si in privinta caruia oricum nu am niciun fel de asteptari.
I-am pus in vedere insa ca nu semnez nimic pana nu-si achita datoria de la masina. Acum ma ameninta ca ma taraste prin tribunale, ca daca e asa atunci de ce sa plateasca singur ratele la apartamentul lui etc.
Imi cer scuze pentru lungimea mesajului, insa am vrut sa explic exact cum sta situatia. Este fostul meu sot in masura sa pastreze masina? Poate sa ma oblige sa platesc ratele la un apartament pe care vrea sa-l vanda ca sa-si ridice o casa impreuna cu noua sotie?
Va rog frumos sa ma sfatuiti cum sa procedez, pentru ca nu vreau complicatii. Nu doresc decat ca jumatatea din masina sa le-o returnez parintilor mei care ne-au sprijinit financiar pe toata durata relatiei.
Va multumesc mult pentru orice sugestie sau sfat.
Va multumesc pt raspunsuri. Deci inteleg ca imi recomandati sa-l inregistrez totusi la Fisc. Intrebarea mea este daca il inregistrez la notar este suficient?
Care este impozitul pe venitul acesta in cazul inregistrarii contractului la Fisc?
Va multumesc.
Legat de Pilonul 2 de pensie privata, am si eu o intrebare. La sfarsitul acestui an urmeaza sa plec din tara (sper definitiv) si as dori sa stiu ce se intampla cu banii stransi in acest fond de pensie. Pot intra in posesia lor? Daca nu acum, atunci cand si cum?
Va multumesc frumos pentru raspuns si va doresc toate cele bune.
RV
Buna ziua,
As dori sa inchiriez apartamentul proprietate personala si pe de o parte cunoscutii ma sfatuiesc sa nu-l inregistrez la Fisc, pe de alta parte parintii (oameni cinstiti si de buna credinta) insista sa o fac, de teama ca acei chiriasi ar putea sa-mi creeze diverse probleme.
Pentru linistea alor mei, as inregistra contractul la Fisc, insa as dori sa stiu care este legatura intre inregistrarea acestui contract si protectia in fata unor chiriasi problema. Pentru ca eu nu vad niciuna si evident ca nu-mi convine sa platesc impozit pe o suma si-asa mica.
Asadar, intrebarea mea este: faptul ca inregistrezi contractul la Fisc te asigura in cazul in care chiriasul iti creeaza probleme (de genul nu mai pleaca din locuinta, devasteaza, pleaca fara sa-si plateasca obligatiile gen intretinere etc.)?
Daca nu, ce ma sfatuiti sa fac pentru a ma proteja de astfel de incidente neplacute?
Va multumesc frumos pentru ajutor si va doresc toate cele bune,
RV
Va multumesc mult pt. raspunsuri.
Nu avem copii si nici bunuri de impartit. Auzisem ceva despre divortul la notar, dar incepand de cand va fi posibil? De la inceputul anului urmator?
Puteti, va rog, sa-mi explicati mai clar ce inseamna aceasta afirmatie: dosarul de credit nu se ia in discutie intr-un proces de divort in instanta.? Se poate deci incepe dosarul de acum? Pentru ca nu cred ca vor exista probleme financiare in achitarea creditului.
Imi cer scuze daca pun intrebari stupide, insa una intele din prima afirmatie(dosarul de credit nu se ia in discutie intr-un proces de divort in instanta.) si alta din aceasta (in legatura cu casa, asteptati sa divortati si sa contratati creditul si sa cumparati casa numai dvs.)
Daca depunem in instanta acum actele de divort de comun acord si nu exista partaj, cand va fi pronuntat divortul?
Buna seara,
Urmeaza sa depunem dosarul pentru divort (de comun acord sau cu acordul partilor).
In perioada imediat urmatoare am ocazia sa cumpar un apartament - prima casa.
- Ce se intampla daca dau drumul la procedura (dosar credit, antecontract etc.) pana ce se da sentinta definitiva de divort?
- dosarul de credit va fi intocmit pe numele nostru; poate fi "trecut cu vederea" de instanta in cazul divortului de comun acord?
- actul de proprietate al noii case poate fi facut doar pe numele meu, in conditiile in care este posibil ca divortul sa nu fie acordat inca la acea data?
Buna ziua,
Se pare ca voi face si eu acest pas: doresc sa divortez, insa nu stiu cum s aprocedez, ce trebuie sa fac, udne sa ma duc, cu cine sa discut. Situatia nu este f complicata, intrucat nu avem copii, credite, casa etc.
Doar o masina luata cu banii de la nunta.
Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii si cu cine ar trebui sa discut despre divort, ca sa inchei cat mai repede socotelile cu repsectivul.
Va multumesc.