- av. top dan, va multumesc !
Suntem 6 frati majori cu mama de 85 ani. Impreuna mostenim de la tata un teren ultracentral intr-o resedinta de judet, in cote de 1/ 7, o parte retrocedat iar o alta parte in litigiu. Patru dintre noi au contribuit si contribuie la obtinerea retrocedarii (inclusiv ICCJ), iar mama pentru a ne putea recupera cheltuielile ne-a semnat o procura prin care ne da dreptul sa-i vindem si sa-i administram partea. Intelegind ca procura este valabila pina la reziliere sau moarte, am cerut mamei sa ne semneze un testament in favoarea celor 4, dar dumneaei refuza preferind sa-si transmita averea direct spre nepoti, insa si cu aceasta varianta unii nu sunt de acord. Ce se poate face legal pentru ca in cazul mortii lui mama noi sa ne putem recupera cheltuielile, iar diferenta ramasa, fie sa se imparta la cei 6 copii, fie sa se imparta egal la cei 19 nepoti, asa dupa cum prefera mama?
Daca am un apartament si vreau sa-l inchiriez, iar venitul pe membru de familie i-mi este sub nivelul minim garantat, pot fi scutit pe impozitul pe venit sau nu? -multumesc!
In anul 1978, ca Martor al lui Iehova am refuzat serviciul militar din motive de constiinta. In consecinta tribunalul militar m-a condamnat la "3 ani inchisoare prin munca corectionala". Dupa ispasirea pedepsei in anul 1981, Securitatea mi-a facut o perchezitie domiciliara cu scopul de a-mi gasi "literatura interzisa", dar nu mi-au gasit-o, insa m-a amenintat: "avem noi ac de cojocul tau". Acul de cojocul meu putea fi un nou ordin de incorporare si deci o noua condamnare. Pentru a o evita am disparut de la domiciliu si am trait clandestin pina in anul 1986, an in care am implinit 30 de ani, iar conform legilor de atunci nu mai puteam fi chemat in armata decit in caz de mobilizare. In consecinta, Securitatea mi-a intocmit "dosar de urmarit politic", dosar existent in prezent la CNSAS. Bineinteles de-alungul timpului am fost victima mai multor discriminari, deoarece dictatura nu si-a tolerat dizidentii. Desi dupa aparitia D.L.118/1990 am cerut in mod repetat drepturile stabilite in acest decret, directia de munca mi-a respins cerea considerindu-mi fapta o "infractiune condamnata de D.177/1948". Pina la urma prin decizia sa, Ministerul de Justitie in anul 2006 mi-a acordat statut de "luptator in rezistenta anticomunista", cu "toate drepturile prevazute de lege". Cu aceasta decizie m-am adresat din nou directiei de munca. Ea mi-a acordat de aceasta data drepturile prevazute de D.L.118/1990, art.6, dar a refuzat sa i-mi recunoasca cei 3 ani executati ca vechime in cimpul muncii cf. art.1(1)a si sa i-mi acorde indemnizatia cf. art.3(1), pe motiv ca intrucit am fost condamnat la locul de munca, n-as fi fost privat de libertate si in consecinta "situatia dovedita de d-l ... nefiind una dintre cele expres prevazute de DL118/1990 i-au fost acordate doar drepturile, fiind imposibila calcularea vreunei indemnizatii". Tribunalul si curtea de apel au spus la fel. In consecinta, este just sa ramin nu doar fara indemnizatie, ci sa pierd si cei 3 ani executati fara sa-mi fie recunoscuti nici macar ca vechime in cimpul muncii? De fapt fiind condamnat la "3 ani inchisoare prin munca corectionala" chiar se poate pretinde ca n-as fi fost privat de libertate? Nu s-a facut asta contrar vointei mele , deci privindu-ma de libertate? Prin urmare eu consider pretextul lor ca fiind un abuz, contrar atit intelesului real al legii romane, cit si al notiunii de libertate stabilit in tratatele internationale, inclusiv si in special in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, acum obligatorie si pentru Romania. Ajuns in aceasta situatie, caut pe cineva care vrea si poate sa ma ajute, bineinteles contracost.
A-ti fost f. clara, multumesc, m-ati convins.
In contencios, am pierdut la tribunal si la curtea de apel, dar am inteles ca as putea exercita ceva cai extraordinare de atac inainte de a apela la CEDO. Care sunt acestea si in ce conditii le-as putea exercita? -Rog raspuns, multumesc!
Stimata d-na, va rog sa-mi spuneti, care sunt conditiile cerute pentru a putea exercita aceste cai extraordinare de atac. -multumesc!
o mama are 6 copii majori si i-a facut testament de mostenire integrala unuia dintre ei, dar acum regreta. Ce se poate face pentru a-l anula si daca nu se anuleaza, in final cine o va mostenii si in ce proportii? -multumesc!
daca in contencios, am pierdut atit la tribunal cit si la curtea de apel, exista si ceva cai extraordinare de atac, sau doar "plingerea la CEDO?
daca o mama are copii majori si i-a facut unuia dintre copii testament de mostenire, dar pina la urma s-a razgindit si s-a
hotarit sa-si lase averea tuturor nepotilor in parti egale, o poate face chiar daca nu toti copii ar fi de acord? Daca "da", va rog sa-mi spuneti , cum? -Multumesc!