avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Activitate popescu simona

Activitate popescu simona

Buna ziua!

am urmatoarea speta:

In urma cu ceva ani s-a construit un garaj pentru care s-a obtinut AC conform legii.
Intre timp garajul a fost compartimentat fiind transformat in locuinta. In prezent se doreste construirea unei noi incaperi alipita acestuia.

Dat fiind cele mai sus mentionate este necesara eliberarea unei noi autorizatii de construire?

In ce conditii se poate construi o noua incapere fara a fi necesara obtinerea unei autorizatii de construire?

Multumesc.
Buna ziua!

nu sunt sigura initiez aceasta discutie in sectiunea corespunzatoare insa totusi incerc.

Sunt licentiata a unei facultati din Romania iar la locul de munca mi s-a propus obtinerea unor venituri suplimentare prin emiterea unei facturi catre o societate inregistrata in Luxembourg.
Seful meu, care este cetatean austriac, mi-a spus ca, atat in Germania cat si in Austria, persoanele fizice pot emite facturipentru serviciile prestate.
Este posibila emiterea unei facturi de catre mine, persoana fizica romana catre firma din Luxembourg?

M-am gandit ca alternative PFA-ul sau un contract de colaborare incheiat intre mine si societatea respectiva, insa nu stiu ce implicatii ar avea crearea unui PFA sau ce obligatii as avea eu fata de statul roman in cazul in care as incheia un contract de colaborare.

Tin sa mentionez ca nu se doreste incheierea unui contract de munca. De asemenea mentionez ca munca pe care o prestez eu este de controlling: verific tranzatiile efectuate pe societatea respoectiva, fac rapoarte, calculez dobanzi etc, este la distanta, rar se intampla sa ma deplasez o zi sau doua la Luxembourg.

P.S. Poate aveti alte alternative.

Multumesc anticipat.
Buna ziua!

Intradevar am optat pentru un concediu de 2 ani.

P.S. Nu am primit nicio decizie de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS). Acestea sunt institutiile statului roman...

Multumesc pentru raspuns!
Buna ziua!

Din data de 6 ianuarie 2012 am intrat in concediu ce crestere a copilului, 5 ianuarie 2012 fiind ultima zi de concediu de maternitate.

Astazi mi-a sosit prima indemnizatie de crestere a copilului si constat, din calculele mele, ca este calculata gresit.

Din textul OUG 292/2011 reiese ca aceasta indemnizatie se calculeaza ca medie a veniturilor nete realizate in ultimelor 12 luni inainte de nasterea copilului.

Va spun clar care au fost veniturile:
2294
4406
2017
1996
1996
1997
1997
1997
566
566
566
566
Total 20.964 / 12 =1747 x 75% = 1310,25 rotunjit 1310 lei.

Mie mi s-a stabilit o indemnizatie de 1200 lei.
Va rog sa-mi spuneti daca observatia mea este corecta si, in cazul in care mi s-a calculat intradevar gresit, unde ma pot adresa pentru a mi se recalcula indemnizatia.

Totusi in 24 luni statul ar avea de castigat in jur de 2000 lei de pe urma acestei greseli.

Multumesc.
Răspuns la discuția rezident permanent
Buna ziua,

am o problema legata de rezidenta in Romania a unui cetatean austriac.
Dansul detine un certificat de inregistrare eliberat de ORI Bucuresti din mai 2007. Din cate observ acest certificat atesta dreptul de rezidenta inregistrat pe teritoriul Romaniei. In ianuarie 2009 dansul si-a schimbat domiciul de la o adresa din Bucuresti la o alta tot in Bucuresti si, in consecinta i-a fost eliberat un nou certificat de inregistrare.
Din cate mi s-a spus certificatul in cauza atesta domiciuliul cetateanului austria pe teritoriul Romaniei nu si rezidenta sa fiscala.
Acum dansul doreste ca toate veniturile sale (realizate pe teritoriul Romaniei si nu numai) sa fie impozitate in Romania.
Acum am urmatoarele intrebari/nelamuriri:
1) Avand acest certificat de inregistrare dansul este rezident permanent sau nu? (Acesta nu mi-a putut raspunde)
2) Cum se poate inregistra la fisc ca platitor de impozite si taxe? (Care este procedura si conditiile?)

Multumesc anticipat.
Buna ziua,

am o speta la care as dori, daca se poate, sa-mi dati o solutie sau cel putin sa-mi spuneti care sunt dispozitiile legale care o reglementeaza.

Un cetatean austriac are resedinta in Romania din ianuarie 2009. De fapt primul certificat de inregistrare in are din mai 2007. Apoi, probabil datorita faptului ca i s-a schimbat adresa de resedinta, i s-a eliberat unul nou in ianuarie 2009. Dansul ar dori acum sa aiba si rezidenta fiscala in Romania.
Care este procedura de inregistrare a acestui domn ca platitor de taxe in Romania (rezidenta fiscala) si care este Legea care sunt normele care reglementeaza aceasta procedura.

Multumesc.

Buna ziua,

am un subiect pentru dumneavoastra. Poate ma puteti ajuta cu o solutie sau chiar mai multe.

Este vorba despre doua persoane, sot si sotie, casatoriti e mai bine de 20 de ani.
Sotia este proprietarea apartamentului in care cei doi locuiesc, apartamentul fiind cumparat de sotie inainte de casatorie. Contractul de vanzare-cumparare prevede ca ea este singurul proprietar.
Dat fiind faptul ca sotul a avut, parcursul casniciei, salariul mai mare decat al sotiei, acesta a investit in renovarea, modernizarea, mobilarea apartamentului, in aparatura electronica. De asemenea a avut contributia majoritara in plata facturilor de utilitati/impozit etc.
De curand sotia a plecat in alta tara, fara sa spuna nimic sotului, luand cu ea contractul de vanzare-cumparare. Aceasta nu doreste sa se mai intoarca in tara.
Sotului ii este frica ca nu cumva aceasta sa vanda apartamentul iar el sa ramana pe drumuri.

Intrebarile mele sunt:
- are sotul vreo posibilitate de a dobandi proprietatea apartamentului sau macar de a dobandi coproprietatea acestuia? Daca da cum?

P.S. Sotia a luat mai multe imprumuturi de la diverse institutii de credit. In prezent sotul a gasit in cutia postala o notificare de la o societate de recuperari credite prin care sotia este notificata ca i s-a pus poprire pe salariu pentru acoperirea sumei de 5850 lei.
Care sunt riscurile sotului in cazul in care sotia a fugit din tara, cu privire la acest aspect?

Multumesc
Buna ziua,

vreau sa va expun urmatoarea speta:
O persoana, cetatean roman, a plecat sa lucreze cu contract de munca pe perioada determinata intr-o tara, membra UE, ca lacatus mecanic intr-o fabrica de tigarete.
La un moment dat pe perioada desfasurarii contractului de munca, in urma unei sesizari privind un incendiu, la fabrica unde lucra vin o echipa de pompieri si mai multe echipaje de politie. Cei din fabrica respectiva incearca sa nu permita accesul autoritatilor in interiorul fabricii. Politia descopera ca in locatia respectiva se fabricau si depozitau ilegal tigari. In final mai multi colegi ai cetateanului roman fug iar el impreuna cu altii sunt dusi la sectie. Sunt privati de libertate in prima seara iar in ziua urmatoare se emite un mandat de arestare pentru 29 de zile. Sunt acuzati de participare la un grup criminal si contrafacere de tigarete (nu stiu sa redau corect acuzatiile). Singurele probe la dosar sunt contractul de munca recunoscut de autoritati ca fiind legal incheiat si niste cartele de telefon folosite, gasite printre lucrurile cetateanului roman. Acest lucru s-a intamplat anul trecut, in luna septembrie, la fiecare 30 de zile avand loc termene pentru prelungirea mandatului de arestare. De atunci si pana in prezent a fost chemat la interogatoriu de 3 ori. De fiecare data i s-au pus cam aceleasi intrebari. Familia i-a angajat deja un avocat care sustine ca a indeplinit toate procedurile posibile insa nu a reusit pana in prezent sa-l poata scoate din inchisoare nici macar cu cautiune. Tin sa repet ca aceasta este faza de cercetare si ca motivul invocat pentru privarea de libertate este faptul ca nu este cetateanul acelei tari, ca ar putea fugi, ca reprezinta un pericol pentru societate si ca doresc sa-l tina pentru a-l confrunta cu o persoana pe care acesta a recunoscut-o in niste poze (persoana in cauza este data in urmarire).
Familia doreste nespus de mult sa-l aduca in tara macar pana la inceperea procesului. Are cineva cunostiinte de drept penal belgian pentru ai relata speta detaliat ? Este legala privarea lui de libertate? Ce putem face? Intrebari sunt destul de multe asa ca ma rezum mai intai doar la cele de mai sus. Consider ca nu este posibil ca o persoana sa fie privata de libertate atat de mult timp, fara a exista probe concludente privind participarea, coordonarea si chiar conducerea acestui grup de crima organizata. Familia nu are cum sa verifice avocatul daca si-a indeplinit mandatul corespunzator asa ca apelez la dumneavoastra in speranta ca imi intindeti o mana de ajutor.....
Multumesc anticipat.
Buna ziua,

societatea la care lucrez are control pentru rambursare de TVA. Una din problemele ridicate de catre organele de control este cea cu privire la vanzarea unui autoturism, proprietatea societatii, catre o societate austriaca. In momentul livrarii autoturismului s-a semnat un Proces-verbal de receptie a masinii, in care este precizata starea in care este receptionata masina precum si adresa unde s-a livrat acesta. Factura a fost emisa fara TVA, cu mentiunea ca este livrare intracomunitara si ca nu este taxabila in Romania.
Organelor de control le-au fost furnizate: factura, pv-ul si contractul de v-c, insa acestea afirma ca nu putem face dovada livrarii intracomunitare (pv-ul nefiind suficient).
In consecinta doresc sa ne oblige la colectarea taxei.
Tin sa mentionez ca autoturismul a fost livrat de catre administrator, societatea neaavand salariati.
Am analizat codul fiscal iar acesta nu mentioneaza expres care sunt documentele care fac dovada transportului (societatea nu desfasoara activitati de transport, vanzarea masinii fiind un caz singular).
Exista alte texte de lege in care mentioneaza aceste documente de transport? Este decizia organelor fiscale una conforma cu legea? Cum pot agrumenta faptul ca pv-ul este suficient pentru a dovedi livrarea?

Multumesc anticipat.
Discuție Sponsorizare
Buna ziua,

as dori sa ma ajutati cu unele informatii legate de posibilitatea acordarii unei sponsorizari de catre un SRL catre o Institutie Publica / SRL etc.

Exista dispozitii legale care sa interzica sponsorizarea in cazul in care societatea care sponsorizeaza nu este pe pierdere?

Multumesc.