avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Activitate liliachina

Activitate liliachina

Buna ziua!
As dori mult sa aflu care e parerea Dvs. in urm. chestiune:
Care tip de contract vi se pare mai vulnerabil (in sensul de a fi atacabil ulterior) : contractul de vanzare-cumparare cu drept de habitatie viagera sau cel cu clauza de intretinere ?
Simplificat, speta ar fi aceasta: existenta a 2 frati mostenitori, dintre care unul isi va primi sulta cuvenita (in urma decesului unuia din parinti), celuilalt frate urmand a i se incheia unul din contractele de mai sus de catre parintele supravietuitor.
Va multumesc.
Buna ziua!
Apreciez mult prestatia tuturor juristilor din acest forum si tot ceea ce faceti pt. noi, "laicii".
Sunt profund recunoscator tuturor celor care ma pot lamuri in urmatoarea chestiune:
Care sunt consecintele ulterioare incheierii unui contract de vanz.- cumpar. cu drept de habitatie viagera?
Mai precis, este vorba despre un tata si 2 frati, mostenitori ai unui imobil, in urma decesului sotiei (mama celor doi frati).
Unul dintre frati cumpara impreuna cu sotia sa partea fratelui, achitand sulta corespunzatoare, si, de asemenea, in cadrul aceluiasi act, plateste o suma de bani tatalui, cu dreptul acestuia de a locui in imobil pana la sfarsitul vietii.
Mi-as dori sa mi se raspunda punctual la urm. intrebari:
1. - Este acest tip de contract vulnerabil, in sensul atacarii sale ulterioare de catre celalalt frate ?
2. - Cine mosteneste imobilul in caz de deces al fratelui cumparator (tinand cont de faptul ca este casatorit, dar nu are copii) ?
3. - Ce se intampla daca - Doamne fereste ! - fratele cumparator se stinge inaintea tatalui sau ?
4. - Poate fi vandut imobilul, din moment ce este afectat de existenta acestui drept de habitatie viagera ?
Stiu ca am prezentat o situatie extrem de sumbra, dar as dori sa stiu exact cum stau lucrurile in circumstantele mentionate.

Mii de multumiri pt. raspunsurile care, sper, nu se vor lasa asteptate !

Discuție PARTAJ VOLUNTAR
Buna ziua!
Ar putea cineva sa-mi raspunda, va rog, la urmatoarea chestiune: suntem 3 mostenitori ai unui imobil si ne-am decis sa facem un partaj voluntar, adica eu sa cumpar partile celorlalti, platindu-le sultele corespunzatoare.
Tinand cont de faptul ca acesti bani ii voi plati impreuna cu sotia (care contribuie in mod egal), ma intereseaza sa stiu daca sotia va figura apoi ca proprietara pe acest act de partaj.
Va multumesc.
Discuție Partaj notarial
Buna ziua, stie cineva sa-mi raspunda in ce consta partajul notarial si daca este intr-adevar mai sigur (inatacabil) - ca si act juridic - decat contractul de vanzare-cumparare ?
Multumesc.
Buna ziua! O intrebare am si eu: doresc sa cumpar un apartament; am stabilit cu vanzatorul un pret accesibil pt. amandoi, dar notarul mi-a spus ca, in grila dumnealor de valori, apartamentul valoreaza 100.000 de euro.
Tinand cont ca aceasta locuinta (3 camere), se afla la ultimul etaj (7) si ca imobilul e vechi de mai bine de 40 de ani, cum e posibil ca la notariat el sa fie supraevaluat?
Pai daca as avea banii astia, mi-as cumpara unul nou.
Ce ma sfatuiti?
Daca achizitionez locuinta la pretul fixat cu vanzatorul (si nu la cel evaluat de notar), exista riscul sa nu fie considerat un pret serios si sa fiu mai tarziu actionata in instanta de eventualii mostenitori ai vanzatorului? Ce suma reprezinta, de fapt, un pret serios?
Va multumesc.
Discuție mostenire
Problema pe care o supun atentiei Dvs. este urmatoarea: ca urmare a deschiderii succesiunii dupa defuncta mama, imobilul in cauza, bun comun al sotilor, este mostenit de catre sotul supravietuitor (1/2), jumatatea cealalta - dupa mama - revenind acestuia (2/8) si celor doi copii (cate 3/8).
Tatal (sotul supravietuitor) doreste sa lase imobilul doar unuia dintre copii, cel care-l ingrijeste si in care are toata increderea, intrucat celalalt i-a creat tot soiul de probleme si greutati de-a lungul timpului.
"Fiul risipitor" s-a intors de curand, solicitand o suma mare de bani.
Intrebarea este: cum poate copilul bun intra in posesia intregului imobil :
- incheind cu tatal un act de vanzare-cumparare;
- incheind cu tatal un act cu clauza de intretinere;
- alta cale ?
Este posibil ca din suma platita tatalui, sa i se acorde o parte si celuilalt fiu?
Sau e posibil ca suma ce urmeaza a o plati celuilalt frate, inainte de perfectarea actului cu tatal, sa fie consemnata de catre notar, ca fiind primita in contul partii pe care o detinea (dar nu fizic) din partea mamei?
ideea este ca am dori incheierea unui act de vanz.-cumpar. cu tatal, dar sa acordam si celuilat frate o suma de bani.
Cum ma sfatuiti sa procedez, pt. a alege o cale cat mai sigura, asa incat sa nu am probleme mai tarziu, dupa ce fratele termina de "tocat" banii pe care ii va primi ?
Va multumesc si as aprecia mult un raspuns cat mai la obiect si cat mai rapid.