Conform propunerii de dezmembrare pe care ne-a facut-o un inginer dupa ce ne-am inteles cum sa impartim, un gard va trece exact prin fata uneia dintre usile partii de casa ce imi revine mie si surorii mele. Intrebarea mea este care este distanta legala (spatiul) care trebuie sa se afle intre usa mea si acest gard? Va multumesc anticipat.
Jumatatea unchiului + jumatatea tatalui vine de la parintii lor. Tatal meu a decedat dupa parintii lui si ai unchiului meu. Ultimul act de mostenitor a fost pe numele tatalui meu si al unchiului meu. Intabularea s-a facut in baza certificatelor de mostenitor rezultate - unul dupa moartea bunicului, unul dupa moartea bunicii si unul dupa moartea tatalui meu si in baza actului de vanzare cumparare. In incheierea de intabulare pe care o am scrie ca se admite intabuluarea dreptului de propietate in favoarea unchiului meu cu cota de 1/2, in favoarea mea cu cota de 1/4 si in favoarea surorii mele cu cota de 1/4. Eu vreau ceva cu care sa dovedesc ca am si eu dreptul acolo, De ex acum am incheierea de intabulare, dar nu stiu ce drept confera acest act. Eu vreau sa imi fac carte de identitate noua, deoarece actualul buletin expira in curand, si imi trebuie ceva , un act cu care sa dovedesc ca sunt propietar acolo si care sa fie acceptat la politie cand o sa ma duc sa imi fac cartea de identitate. Mentionez ca actuala mea carte de identiate mai bine zis bulentin (din ala vechi) este pe aceiasi adresa pe care s-a facut aceasta intabulare. Pe langa faptul ca expira in curand mi-e si rusine sa ma duc peste tot cu buletin din asta vechi ca se uita lumea la mine ca la urs! :(
Caz: Casa + teren de 260 m.p. Eu cu sora mea avem jumatate si unchiul nostru cealalta jumatate. Am facut cadastrul, intrabularea dar fara iesire din indiviziune, pe care urmeaza sa o facem in instanta. Intrebarea mea este: pot obtine certificat de mostenitor pt mine si sora mea separat de unchiul nostru? (Am mostenit jumatatea tatalui nostru dupa ce acesta a decedat, prin succesiune) Si daca da de unde si de ce acte am nevoie? Precizez ca actul casei este la unchiul meu si nu vrea sa ni-l dea, dar trebuie sa avem si noi ceva la mana (eu si sora mea). Va multumesc.
Imobilui poate fi impartit in natura deoarece avem iesiri separate, dar problema este cu terenul care din punct de vedere legal nu poate fi impartit in doua jumatati egale deoarece de aici rezulta doua parcele si fiecare dintre ele are sub 150 de m.p. De aceea primaria nu ne-a dat certificatul de urbanism, ca sa putem legaliza propunerea de dezmembrare. Deci am stabilit deja care parte ne revine fiecaruia. La primarie mi s-a spus exact asa: "Din punct de vedere legal nu puteti dezmembra un teren de 260 m.p., fiindca nu mai puteti sa construiti nimic pe el dar puteti sa plantati rosii in schimb" Deci am mai fost luata si la misto. Intrebarea mea este : Care este diferenta dintre dezmembrare si iesire din indiviziune? Daca ies din indiviziune pot sa imi delimitez legal spatiul detinut printr-un gard, sau este neaparat nevoie si de dezmembrare?
Am mai scris de vreo 3-4 ori. Este vorba de un teren de 260 m .p. ce trebuie impartit pe jumatate + casa. O jumatate eu si sora mea iar cealalta jumatate unchiul meu. Noi am decis sa facem imparteala (dezmembrarea sau iesirea din indiviziune) pe cale amiabila. Am facut cadastrul, intrabularea si propunerea de dezmembrare la un birou care se ocupa cu asa ceva. Mai departe am fost la notar care ne-a trimis la primarie sa ii aducem certificat de urbanism dar primaria nu ne-a dat acest certificat deoarece ambele parcele rezultate din imparteala egala a terenului au sub 150 m.p. Notarul ne-a spus sa cerem iesire din indiviziune in instanta, dar am inteles ca in instanta te duci numai cand partile nu cad de acord asupra impartelii. In cazul acesta ambele parti (eu si sora mea de o parte si unchiul meu de cealalta parte) suntem de acord sa impartim totul in mod egal. CE TREBUIE SA FAC IN ACEST CAZ? Exista posibilitatea ca daca ne ducem in instanta judecatorul sa ne oblige pe mine si pe sora mea sa ii vindem partea noastra unchiului nostru? Si daca noi nu vrem ce se intampla? Am nevoie de un avocat in cazul asta? Astept raspuns. Va multumeasc.
Inca o data intreb: Daca cer dezmembrarea in instanta este posibil ca judecatorul sa ne oblige sa ii vindem unchiului nostru jumatatea noastra? Care este diferenta dintre DEZMEMBRARE si IESIRE DIN INDIVIZIUNE? Ce sa fac daca instanta ne obliga (pe mine si pe sora mea) sa ii vindem unchiului nostru jumatatea noastra dar noi nu vrem? Am incercat sa facem imparteala pe cale amiabila la notar, dar primaria nu ne da certificatul de urbanism deoarece fiecare din cele doua parcele de teren rezultate in urma impartelii egale au sub 150 m.p. Credeti ca e mai bine sa apelez la un avocat? Si daca da cam cat o sa ma coste onorariul? Astept raspuns. Va multumesc mult de tot.
Da am dezbatut succesiunea dupa tatal meu decedat si jumatatea lui din propietate mi-a revenit mie si surorii mele, iar unchiul meu are cealalta jumatate, de care se foloseste insa fiica lui. Ea ne interzice (mie si surorii mele) sa stam acolo pe motiv ca trebuie sa ne bagam contoar pt curentul electric si sa ne tragem apa separat dar pt asta trebuie sa avem acte de propietate pe partea noastra de teren + casa. Noi am inceput sa facem actele, cadastristul ne-a facut cadastrul si propunerea de dezmembrare, dar primaria nu ne da certificatul de urbanism deoarece ambele parcele au sub 150 m.p. Intrebarea mea este:******** Daca cer dezmembrarea in instanta este posibil ca judecatorul sa ne oblige sa ii vindem unchiului nostru jumatatea noastra, deoarece parcelele au mai putin de 150 m.p. ? Sau ar trebui sa cer mai intai iesirea din indiviziune si apoi dezmembrarea? Mie asa mi se pare logic. Si repet ambele parti suntem de acord, in cazul asta am nevoie de un avocat? Astept raspuns. Va multumesc mult de tot.
***Din ce mi-ati spus dvs. e posibil ca instanta sa ma oblige sa vand partea mea din casa + teren celuilalt propietar? Si daca eu nu vreau ce se intampla? Precizez ca celalalt propietar mi-a ingradit dreptul de folosinta a casei + terenului ani de-a randul si pot dovedi asta, desi am platit impozit dupa ce s-a facut succesiunea (dar fara iesire din indiviziune). Nu mi se pare corect daca instanta ma va obliga sa ii vad celuilalt propietar. De fapt situatia concreta este: teren 260 mp + casa cu doi propietari tatal meu si unchiul meu. Tatal meu a decedat iar prin succesiune am urmat eu si sora mea. Acum in acea casa sta o fiica a unchiului meu care este casatorita cu doi copii si care mi-a ingradit drepturile de propietate mie si surorii mele ani la rand! Dar fiindca tatal ei traieste si el este de fapt propietarul nu stiu pe cine sa dau in judecata in caz ca instanta ma obliga sa le vand lor. Nu stiu ce sa mai fac! Va rog ajutati-ma cu un sfat concret. Va multumesc mult de tot!**
CE LEGATURA ARE IESIREA DIN INDIVIZIUNE CU CERTIFICATUL DE URBANISM? Am de impartit cu o ruda un teren de 260 m patrati plus constructie, am fost la cadastrist, ne-a facut cadastrul, intrabularea si schita de dezmembrare, dupa care ne-a trimis la notar. Notarul ne-a cerut certificat de urbanism si ne-a trimis la primarie sa il luam. La primarie, ca sa ne dea acest certificat ne-a cerut schite topografice, extras de carte funciara, certificat fiscal, copie legalizata dupa actul casei plus toate actele cadastrale la xerox. Bun am adus tot, ne-a facut un dosar si ne-a pus sa asteptam o luna. Dupa o luna am primit raspunsul: nu poate sa ne dea certificatul deoarece ambele parcele au mai putin de 150 de metri patrati! intrebarea este de ce m-au mai pus sa alerg atata, sa pierd atata timp, bani si nervi? Cine e de vina pentru asta? Notarul mi-a zis ca pot sa cer dezmembrare pe calea instantei. Dar de ce nu mi-a zis nimeni asa de la inceput? De precizat ca ruda respectiva tine cu dintii de acest teren plus casa si a tras foarte mult de timp, deci toata chestia asta mi-a luat peste un an de zile. Un an pierdut de pomana. Acum mi-a mai propus aceasta ruda o solutie: sa ii las ei 150 de metri si eu sa iau restu, sa luam toate actele de la inceput, ca (poate) asa ne da certificatul si putem in sfarsit sa facem acte de propietate separate pe ambele parcele. Chiar nu exista alta solutie? Ce inseamna dezmembrare pe calea instantei, cat dureaza, cat costa si mai ales o sa imi aprobe judecatorul dezmembrarea in parcele egale, desi au mai putin de 150 m patrati? Sau chiar trebuie sa renunt la o parte din acest teren ca sa aiba ruda 150 de metri ca sa obtinem certif. de urbanism? Apoi, daca chiar nu exista alta solutie, o sa imi pot face carte de indentitate pe parcela sub 150 de metri, pe care este partea mea din casa construita? De precizat ca acum de tot spatiul si casa se foloseste ruda respectiva, desi eu platesc jumatate din impozit, nu pot intra acolo, nu imi da actele sa imi fac carte de identitate, practic n-am nici un drept, numai obligatii! Va rog frumos raspundeti numai daca stiti, daca sunteti avocat sau student la drept! Stiu ca prin tribunale o sa ma tina ani intregi daca cer dezmembrare pe calea instantei plus o gramada de bani plus avocat!?? Eu vreau doar sa obtin actul de proprietate pe cota mea parte (adica iesirea din indiviziune). Astept raspuns. Va multumesc.
Cum se poate imparti un teren de 260 metri patrati plus casa in doua? Cadastristul ne-a facut schita de dezmembrare , dar primaria nu ne-a dat certificatul de urbanism pt ca ambele parcele au sub 150 de metri patrati. Notarul mi-a recomandat sa cerem dezmembrare pe calea instantei. Stie cineva cati ani dureaza dezmembrarea pe calea instantei de unde sa incep si daca am nevoie de avocat din moment ce amandoua partile suntem de acord?