Chiar daca nu aveti aceasta protectie, aveti o sansa prin Legea 11/91 (concurenta neloiala). Adunati dovezi si cum bine spunea cineva apelati la un avocat.
Va respect opinia, insa din punctul meu de vedere situatia nu e similara.
Vestea buna e ca raspunsul anterior ramane valabil cu conditia sa mutati sublinierea de la "calitate" la "destinatie". In plus, in acest caz, luati in considerare si raspunsul D-nei R. Ardeleanu.
Pe scurt, parerea mea este ca nu incalcati nici un drept.
Nu cred ca se poate vorbi de disclaimer in acest caz.
Art.5. - Sunt excluse de la protectie si nu pot fi inregistrate:
d) marcile care sunt compuse exclusiv din semne sau indicatii putind servi in comert pentru a desemna specia, calitatea, cantitatea, destinatia, valoarea, originea geografica sau timpul fabricarii produsului ori prestarii serviciului sau alte caracteristici ale acestora (legea 84/98);
Aici problema se pune altfel. Oricine poate folosi cuvantul BEST (cel mai bun) daca alaturarile, indiferent ca sunt grafice sau verbale, difera de cele inregistrate.
Eu personal am verificat ceea ce mentionati dvs. insa nu am gasit o astfel de marca in registrul national. Insa sunt o sumedenie de marci ce au in componenta lor cuvantul BEST.
Pentru infiintarea propriu zisa nu cred, insa pentru obtinerea licentei de functionare aveti de indeplinit mai multe conditii. Va rog cititi Art. 20 din Legea 333/2003.
Este adevarat ca articolul 44(1) se refera, din pacate, doar la angajatul autor. Insa cred ca articolul trebuie privit in intregul lui.
Daca legiuitorul prevede prin urmatoarele aliniate ca angajatorul nu poate detine la infinit aceste drepturi patrimoniale, in conditiile existentei unei clauze contrare, cu atat mai mult ar trebui ca aceste drepturi sa revina la un moment dat autorului daca raporturile de munca au incetat.
Pe de alta parte e la fel de adevarat ca sustinerea unei astfel de cauze nu are radacini adanci in lege. Stiti cum e ..... se tot vorbeste de spiritul legii si nu de litera ei.
Hotărâre nr. 573 din 07/09/1998 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci
Art. 1. - (1) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci este organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului.
(2) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci este autoritate unică pe teritoriul României în asigurarea protecţiei proprietăţii industriale, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniu şi cu prevederile convenţiilor şi tratatelor internaţionale la care România este parte.
Pe de alta parte Romania este parte la CONVENTIA DE LA PARIS PENTRU PROTECTIA PROPRIETATII INDUSTRIALE (nu stiu valoarea juridica a acesteia) din 1883 (revizuita in mai multe randuri) unde la Art. 1.2 se spune ca :
Protectia proprietatii industriale are ca obiect brevetele de inventie, modelele de utilitate, desenele si modelele industriale, marcile de fabrica sau de comert, marcile de serviciu, numele comercial si indicatiile de provenienta sau denumirile de origine, precum si reprimarea concurentei neloiale.
Asadar desi OSIM este autoritate unica in asigurarea protectiei proprietatii industriale exista cel putin 3 legi administrate de 3 organisme diferite, respectiv
legea marcilor in cazul dvs - OSIM
legea privind constituirea societatilor comerciale (nume comercial) tot in cazul dvs - Registrul Comertului
legea privind concurenta neloiala - din cate stiu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Nu pot sa va dau un sfat. Stiu insa ca va conta foarte mult (in cazul unei actiuni in instanta) "obiectul de activitate" protejat printr-o forma sau alta.
Si inca ceva cum bine amintea cineva inainte : numele comercial nu se inregistreaza la tribunal
Ar fi foarte bine sa va aflati in perioada de gratie. E mult mai simplu si mai putin costisitor (chiar in conditiile unor taxe suplimentare) de a reinnoi marca, decat de a depune o noua cerere de marca. Marca dvs. a fost inregistrata cu mult inainte de aderarea Romaniei la UE, respectiv de aplicarea Regulamentului Marcii Comunitare in tara noastra. O cerere noua de marca ar presupune evitarea conflictului si cu cele peste 500.000 (grosso modo, caci nu toate au tangenta cu produsele/serviciile dvs.) de marci comunitare inregistrate.