avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1765 soluții astăzi
Forum Activitate ofarcas76

Activitate ofarcas76

Ceea ce se intampla in tara aceasta la nivel macro se intampla si la nivel micro. Se doreste "ciolanul", mai mare sau mai mic. Sa se fure cat se poate. Prin orice metode.
De ce oare nu isi dau demisia cei din comitet, in special presedintele. In asociatiile cu probleme, el este "legiuitorul".
Pentru ca nu se poate trece de grupul de acoliti, vesnici restantieri, beneficiari de diverse favoruri (scoatere persoane de la intretinere, reparatii proprii, etc), care sunt de acord de fiecare data cu comitetul si formeaza "majoritatea dubioasa" la sedinte.

Domnule, mergeti mai departe. Si eu am probleme pe scara, am mers la primarie, am facut sesizare si multe s-au rezolvat. Cand este vorba de lege, se executa imediat.
Conform legii 230/2007, o adunare generala se anunta cu 7 zile inainte, prezentandu-se ordinea de zi si cu convocator pe baza de tabel nominal.
Nu se informeaza prin mail sau scrisoare. Ci pur si simplu trebuie sa va anunte verbal si sa semnati ca ati luat la cunostinta.
Pentru toate celelalte puteti sa cereti informatii la primarie, departamentul Asociatii de proprietari.
Se pare ca multi dintre cei care isi dau cu parerea pe aici sunt presedinti sau administratori de bloc.
Am primit si eu raspunsuri asemanatoare.

Daca considerati ca sunt probleme, mergeti pana la capat.
Aveti la dispozitie legea 230/2007. Acolo aveti toate drepturile proprietarilor.
La mine pe scara este la fel. Un grup care detine monopolul.
Exista si un departament la primarie care se ocupa de asociatiile de proprietari. Mergeti si discutati situatia dvs. Acolo vi se spune clar ce aveti de facut.
Faceti cereri scrise presedintelui si nu uitati sa luati numar de inregistrare cu stampila asociatiei. Cereti ce acte doriti, legea va permite!
Apoi, daca gasiti intr-adevar probleme faceti sesizare la organele abilitate.

Trebuie sa se termine odata cu presedintii, administratorii si cei din comitetul executiv, care considera ca blocul este proprietatea lor. Ei detin doar un apartament, fiecare, nu un bloc. Toti locatarii au drepturi si indatoriri, in mod egal.

Succes!
Eu am discutat in ipoteza in care caloriferul ar fi debransat in 1998. Am cerut in scris dovezi care sa sustina afirmarea facuta de presedinta, dar nu le-am primit.
O sa merg personal la Dalkia sa fac o cerere in acest sens.

Daca, intr-adevar, caloriferul este debransat din 1998, o sa ma supun faptului ca 50%+1 nu doresc rebransarea. Eu inteleg, dar nu pe vorbe.
Doresc sa stiu adevarul, De cand m-am mutat in acest bloc, un grup de locatari detin monopol si ei hotarasc ce sa se faca si ce nu.
Eu inteleg ca totusi traim in Romania, dar daca continuam in acest stil de jungla, unii sa hotarasca prin lege proprie si altii sa se supuna, niciodata nu vom realiza nimic.

Mi-am platit de fiecare data datoriile la timp, nefiind o luna restanta, din 2005 pana in prezent, am platit fondul de rulment, fondul de reparatii.
Comitetul executiv al acestui bloc au folosit banii dupa bunul plac, reparand diverse (acoperis, tevi subsol, etc) la negru cu cine au dorit ei. Ca drept urmare, am plafonul galben de la ploaie (la imbinarea cu fluviala). Deci, totul facut de mantuiala.
De 4 ani, pe chitanta de intretinere apare o suma separata 5 sau 10 lei. Administratora scria chitanta, rupea originalul si apoi completa pe original aceasta suma. Cand am intrebat mi s-a spus ca este o suma pentru diverse si ca asa s-a hotarat. De cine???? Eu, personal, nu am fost intrebata. Am facut sesizare si din ianuarie nu se mai scrie aceasta suma.

In decembrie am fost la primarie, unde au fost chemate presedinta si administratora. Li s-au precizat:
- uscatorul sa fie eliberat in 30 de zile. Nu se poate schimba destinatia pentru care a fost conceput initial, decat cu acordul tuturor proprietarilor. Are rol de camera pentru uscat rufele, pentru toti locatarii, nu de depozit. Eu doar pentru asta doresc sa il utilizez.
- sa prezinte dovezile de debransare.
- sa nu mai incaseze bani la negru care sunt apoi notati pe chitanta de intretinere. Cred ca ar fi trebuit sa aprecieze ca nu am facut reclamatie la finante. Dar nu este tarziu. Am dovada chitantele.

Iar acum, neprezentand niciun act care sa dovedeasca debransarea, consider ca este pur si simplu rea vointa.
Repet, accept decizia celor 50%+1, dar cu dovezi, nu pe vorbe.

In urma sesizarilor mele am obtinut ceva:
- contract conventie civila femeia de servici (care lucra la negru);
- prezentare garantie de catre administratora (care nu o facuse cand a fost angajata de asociatie);
- demisie cenzori si afilierea asociatiei la cenzorii de la primarie;
- toate reparatiile si altele se vor face cu contracte, cu mai multe oferte, cu garantie.

Dupa cum vedeti au fost multe nereguli in aceasta asociatie, acceptate tacit de-a lungul timpului, inclusiv de mine. Am fost multumita ca macar nu au fugit cu banii de intretinere. Dar in momentul in care am cerut si eu ceva si fiind refuzata total, am hotarat sa nu mai tac, atragand un val de ura, limbaj de maidan impotriva mea, pe care le ignor total. Eu nu ma mahalagesc, ci fac cereri in scris.

Sa nu mai spun ca nu doreau sa imi dea numar de inregistrare cu stampila asociatie pentru cereri. A trebuit sa spun ca merg la politie. Abia apoi mi-au luat cererile.

In acest bloc sunt PROPRIETAR, nu chirias.


Multumesc pentru raspuns!
Da, intr-adevar, am pus problema in 2 moduri diferit, deoarece nu stiu exact care este situatia reala cu acest calorifer.
Raspunsul primit in scris, in urma cererii din decembrie a fost "Caloriferul de pe casa scarii, in zona iesirii de urgenta, este blindat din cauza deteriorarii, inca din anul 1987 si scos din uz, in ziua de 4.11.1998 de catre Dalkia, cand, la aceasta data, s-a convenit ca el sa ramana asa definitiv, masura admisa si in sedinta de acum."
Ulterior am cerut in scris acte doveditoare care sa sustina explicatia, dar inca nu le-am primit. Ceea ce ma intereseaza pe mine este situatia in care intr-adevar acest calorifer a fost debransat, eu ca proprietar din 2005 trebuie sa suport pur si simplu o decizie luata de proprietarul anterior? Iar daca o lege nu se aplica retroactiv, cum se poate utiliza legea 325/2006 in care se specifica faptul ca un consumator din condominiu nu poate fi debransat decat cu acordul vecinilor de pe orizontala cat si pe verticala?
Daca merg in instanta am castig de cauza sau se va concluziona ca trebuie sa ma supun deciziei a 50%+1 dintre locatari, cu toate ca aceasta decizie ma afecteaza direct?

Pentru uscator am facut o cerere in decembrie, la care mi s-a raspuns ca tot 50%+1 au hotarat sa fie folosit ca camera de servitute. Am fost la primarie, unde am sesizat verbal toate aceste probleme. Dna presedinta a fost anuntata sa se elibereze uscatorul in 30 de zile. Dar 50%+1 au hotarat din nou ca aceasta camera, uscatorul, sa fie folosita "dupa bunul plac al fiecarui proprietar".

La ultima sedinta am incercat sa imi spun punctul de vedere, pe fapte reale si articole din lege. Raspunsul primit de cei 50%+1 a fost ca in aceasta asociatie legea o decid ei.

Intr-adevar, sunt consternata de faptul ca un grup de oameni, cu interese comune, pun monopol intr-o asociatie, se voteaza chipurile 50%+1, despre care am dubii ca ar fi procentul real intotdeauna. Cel putin la ultima sedinta, s-a constatat ca ar fi prezenti proprietarii a 16 apartamente. Am numarat persoanele, erau 16, dar foarte multi sot/sotie/1 apartament???

Cand am cumparat apartamentul presedinta a spus ca nu sunt probleme. Nu am fost anutata la cumparare despre debransarea caloriferelor de pe scara.
Buna ziua,
sunt proprietara unui apartament la parter intr-un bloc din Ploiesti, din 2005. In luna decembrie am facut o cerere catre presedinta asociatiei pentru urmatoarele probleme:
- repararea/rebransarea caloriferului de pe casa scarii, deoarece peretele apartamentului meu catre casa scarii are igrasie;
- eliberarea uscatorului (acesta fiind ocupat cu diverse: mobila, biciclete, etc).
A urmat o sedinta de scara. La aceasta sedinta majoritatea au fost impotriva acestor doua probleme, precizand in legatura cu caloriferul ca a fost debransat in 1998 (am cerut acte, dar nu mi s-au prezentat).

Am citit legea 230/2007 si legea 325/2006. Am descoperit ca un calorifer din condominiu nu poate fi debransat fara acordul vecinilor de pe orizontala si verticala. In legatura cu uscatoria, am fost la primarie si presedinta a fost anuntata sa se elibereze uscatorul in 30 de zile. Dar majoritatea locatarilor nu sunt de acord.

Am 2 intrebari:
1. Daca caloriferul a fost debransat in 1998 pot sa cer rebransarea, tinand cont de problemele de igrasie pe care le am in apartament si cum se poate acest lucru? Este nevoie de acordul a 50%+1 in adunarea generala? Cum se poate ca un proprietar nou sa suporte consecintele deciziilor luate de un proprietar anterior? Daca nu a fost debransat in 1998 si este doar inchis de asociatie, cum pot sa obtin functionarea lui?
2. Cum ma sfatuiti sa procedez in problema cu uscatorul?

Va rog, daca ma puteti ajuta.
Buna ziua,
sunt in situatia in care secretariatul liceului in care predau nu doreste sa imi acorde sporul de vechime pentru transa 10-15 ani si nici sporul de stabilitate.
Sunt in invatamant din 2003, din 2005 profesor titular.
In perioada 2008-2009 am avut 1 an concediu fara plata.
In legea 63/2011 am citit ca, concediul fara plata nu intrerupe vechimea in invatamant, deci ar fi trebuit sa beneficiez de sporul de vechime 10-15 ani incepand cu anul trecut.
Tot in aceasta lege se specifica ca sporul de stabilitate se stabileste pentru vechime efectiva de 10 ani.
Eu am calculat vechimea efectiva in modul urmator, tinand cont de faptul ca, concediul fara plata nu intrerupe vechimea in invatamant:
2003-2008 = 5 ani
2009-2014 = 5 ani
Total 10 ani.
Va rog sa ma lamuriti daca am calculat bine si daca am interpretat bine litera legii. Trebuie sa beneficiez de spor de stabilitate incepand cu anul scolar 2014-2015? Si de spor de vechime (pt. 10-15 ani) incepand cu anul scolar 2013-2014?
Va multumesc!
In urma incheierii unui contract de asociere in participatiune intre o unitate de invatamant si o asociatie, avand ca obiect prestarea in comun a unor servicii si programe educationale, asociatia are o plata restanta catre unitatea de invatamant. Asociatia doreste sa contacteze un partener care sa presteze anumite servicii (refacerea retelei IT a scolii). Asociatia se obliga sa achite partenerului suma datorata pentru prestarea serviciului, iar scoala sa primeasca serviciul fara sa plateasca.
Asociatia propune:
- intocmirea unui proces verbal, prin care se ia la cunostinta de suma datorata de asociatie scolii, in valoare de X lei.
- in schimbul acestei sume asociatia va oferi scolii servicii de..., in valoare de xxx lei.
- asociatia va emite scolii o factura fiscala cu 2 pozitii: servicii de..., discount conform proces verbal. Total factura =0.

Contabila scolii spune ca nu se poate face acest lucru in contabilitate.

Va rog sa imi spuneti care este modalitatea prin care se pot presta anumite servicii in contul unei datorii.
Mutumesc!
Buna ziua,
va rog daca se poate sa ma indrumati in legatura cu urmatoarea problema:
Am o societate suspendata (cod CAEN 5610-restaurante). Societatea a functionat in perioada iunie 2008-iulie 2009. In luna iulie 2011 am primit de la primarie o instiintare de plata a taxei locale pentru restaurante (2000 lei+penalitati/2008, 2000 lei+penalitati/2009). Am informat primaria de faptul ca societatea este suspendata si nu se pot face plati si incasari (contul din banca fiind inchis). Pimaria mi-a raspuns "In caz de neprezentare se va proceda la impunerea din oficiu conform art. 83.4 OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Va aducem la cunostinta ca la data expirarii perioadei de suspendare, respectiv 31.07.2012 aveti obligatia sa anuntati Primaria mun. Ploiesti in ce stadiu va fi societatea mai sus mentionata".
Eu am avut toate actele in regula, in perioada functionarii. In 2008 am fost la Primarie cu copie de la certificatul constatator pentru autorizatia de functionare, m-au pus sa completez o hartie cum ca instiintez primaria ca am deschis aceasta societate. Am intrebat atunci de aceasta taxa si mi s-a spus ca inca nu se incaseaza, ca este doar un zvon.
1. Sunt obligata sa platesc aceasta taxa?
Este o suma foarte mare de care nu dispun. Si nu am cum sa platesc.
2. De ce nu am fost instiintata in 2008 si 2009 sa platesc aceasta taxa? De ce acum?
3. Am cautat in hotararile de consiliu local 2008, 2009, 2010, si apare aceasta taxa pentru codurile 5530 si 5540. Pot scapa de plata, tinand cont ca ei in hotarare nu fac referire la codul actualizat 5610?
4. Au voie sa ma instiinteze retroactiv de existenta acestei taxe?
5. Aceasta taxa nu ar fi trebuit sa apara ca datorie la bugetul de stat in momentul in care am suspendat firma? Nu apare.
6. Pot sa dizolv societatea, in aceasta situatie?