avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Activitate Ronaldvexa

Activitate Ronaldvexa

Starea de alertă a început pe 15 mai 2020. Anterior, a fost starea de urgență începând cu 16 martie 2020. Cum ar putea cartea de identitate sa fie valabila daca ea a expirat înaintea stării de urgență?
Cartea mea de identitate a expirat pe data de 1 mai 2020. Conform legii cu privire la starea de urgență, „Cărțile de identitate [...] sunt valabile pe teritoriul României, inclusiv 90 de zile de la încetarea situației de urgență” (www.mai.gov.ro/comunicat-de-presa-68).
În perioada stării de alertă, începută de la 15 mai 2020, care a urmat celei de urgență, există o prevedere similară cu privire la astfel de documente (www.avocatnet.ro/articol_546... ).
Întrebarea mea este dacă actul meu de identitate este încă valabil sau nu. Mulțumesc!
Un patron de firma se intereseaza de urmatoarea situatie:
- detine o cladire construita pe domeniul public pentru care a primit toate aprobarile necesare undeva pe la inceputul anilor 90.
- peste „ani buni”, dupa aparitia legilor privind protejarea monumentelor istorice, intreaga zona in care se afla cladirea, a fost desemnata monument istoric.
- patronul a cerut recent permisiunea primariei sa aduca imbunatatiri cladirii (ceea ce nu presupune extindere sau modificare a activitatii). Spre exemplu, acoperisul are nevoie de reparatii urgente.
- a primit raspunsul ca este clasificata cladirea ca monument istoric, ceea ce pare a fi o greseala. Oricum, interesant pare sa fie faptul ca adresa cladirii si a parcului respectiv coincid.
Ce ar trebui sa faca patronul respectiv pentru a aduce imbunatatiri necesare cladirii??

Multumesc!

(imi cer scuze pt ca nu am gasit categoria potrivita in care sa includ subiectul)
Buna ziua,

Mi-a fost greu sa ma decid in ce rubrica sa plasez intrebarea. Problema este urmatoarea: vizavi de bunica mea sta o familie care are mai multi caini ce se adapostesc in curte dar isi petrec mare parte din zi pe strada, unde au devenit din ce in ce mai agresivi, aparandu-si teritoriul. Recent unul din ei a muscat-o rau pe bunica mea. Cum trebuie procedat in acest caz? Sa facem o plangere la politie?

Imi puteti da mai multe detalii? Ce se intampla dupa ce fac aceasta plangere?

Va multumesc.
Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

Schimbarea domiciliului inseamna o noua carte de identitate sau viza de flotant?

Multumesc.
=D>

Excelent! Studiez problema, dar la prima vedere imi rezolva toate curiozitatile.
Buna ziua,

Indeplinesc conditiile pentru a primi prima de incadrare si prima de instalare (Legea nr. 76/2002) si am cel putin 3 intrebari:

1. Care e procedura?
Am intrebat la AJOFM si am primit niste date vagi. Inclusiv mi s-a zis in fata ca ei nu sunt motivati sa imi dea banii astia.

2. Pot primi ambele prime?

3. Ma angajez ca profesor si este posibil ca sa fac o detasare la cerere de la sat la oras. In cazul asta mai pot primi prima/primele (tinand cont ca nu am voie sa imi schimb locul de munca timp de un an cf. legii; eu raman titular in mediul rural, doar ca temporar locul de munca va fi in oras).

Multumesc! Cu stima,
Andrei A.
Poti fi voluntar intr-o firma? Sau exista vreo lege care sa reglementeze internshipul ne-platit?
Buna ziua,

Astazi m-am dus la AJOFM sa depun dosarul pentru indemnizatia de somaj, acesta fiind complet conform cerintelor afisate (inclusiv toate anexele 26 pe ultimii 5 ani). Am primit un numar de ordine la dosar, insa dosarul nu mi-a fost preluat, pe motiv ca nu am o hartie cu stagiul de cotizare pe care ar fi trebuit sa o am de la o firma la care am lucrat anul asta in alt oras. Cerand informatii suplimentare, mi s-a spus ca de aceasta foaie pot face eu rost sau AJOFM-ul, numai ca lor le ia mult mai mult (pana la 2 luni ar putea sa dureze).
Intrebarile mele sunt:
1. Stagiul de cotizare nu reiese din cartea de munca sau anexa 26?
2. Daca AJOFM face rost de hartia cu stagiul de cotizare, despre care mi s-a spus, peste 2 luni, spre exemplu, pot primi indemnizatia de somaj retroactiv?
3. De ce trebuie sa am de suferit eu, care mi-am facut temele, conform cerintelor? Pana peste 2 luni poate ca imi si gasesc singur loc de munca. Nevoia mea este acum.

Va multumesc!

Mentionez si atitudinea neprofesionala a catorva din angajatii AJOFM. Daca nu as fi fost cat se poate de persistent, nu as fi aflat nimic.
Buna ziua,

Anexa 26 este parte din dosarul cu acte pentru obtinerea indemnizatiei de somaj de catre persoanele care provin din munca.
Pe site-ul ANOFM Constanta se spune ca e nevoie de anexa 26 pentru toate locurile unde ai lucrat incepand cu 1.03.2003.
Pe site-ul ANOFM Bucuresti se spune ca ai nevoie de ea, dar nu si perioada pe care trebuie ea sa fie completata la dosar.
Pe site-ul AJOFM Galati se vorbeste de "Adeverinta declaratie completata cu ultimele 12 salarii"
Imi poate explica cineva care e varianta corecta?

Multumesc mult!