multumesc mult pentru raspuns. deja am 2 raspunsuri si, recunosc, nu prea am inteles daca exista vreo portita in a lucra.
As dori, daca se poate, sa mi se raspunda ca la prosti! Am sau nu voie sa lucrez si in ce conditii? Cum as putea face domnule "freeelis" ?
Din ce am citit la domnul "tudorvaleriu" a reiesit ca ar trebui sa renunt la pensie sau sa cer schimbarea gradului de invaliditate. La dumneavoastra,eu am inteles, ca ar fi posibil in anume situatii.... care sunt acelea, cum? va rog, raspundeti-mi concret... recunosc ca ma pierd pe traseu. Cei de la CNPP au spus ca, din ce stiu ei, nu se poate dar ca ar fi bine sa-i intreb pe cei de la fisc (cei de la fisc nu-mi raspund concret). Stiu ca s-au schimbat cateva lucruri la inceputul anului 2014 dar nu stiu prea multe. De 2 saptamani ma plimb pe lainstitutii si intreb si inca sunt confuza. De la "pravalie" ma tot suna sa le dau un raspuns iar eu nu stiu ce sa le zic.
Am lucrat 18 - 20 de ani in mass-media si, recunosc, mi-a intrat virusul in sange! Ma mananca mana sa scriu, sa fac ceva, sa nu tampesc in casa, sa fiu conectata la viata reala, sa nu traiesc parca o alta viata. Vreau sa muncesc cat rezist! Nu este o munca care sa necesite efort fizic. Asa ma simt utila nu inutila! Cum pot face??? Atept raspuns
Va multumesc din suflet pentru bunavointa si pentru sfaturi
Cristina M
Buna ziua
As dori sa aflu daca exista vreo modalitate de a-mi suplimenta venitul. Mai precis, in anul 2010 am fost pensionata medical, actualmente am o pensie de invaliditate gradul II- accentuat (cod boala K74), revizuibila anual, in valoare de 748 data de casa de pensii (cod pensie N22) si am primit o propunere de lucru. Problema mea mare este ca nu stiu daca am voie sa semnez vreun contract de cesiune (drepturi de autor sau dreptul de intelectualitate sau cum s-o numi el) fara sa-mi afecteze in vreun fel pensia. Mentionez ca nu este vorba de munca fizica ci este vroba de lucru pe calculator (scriere articole, coordonare, editare - jurnalism).
Am gasit pe site-ul CNPP asta:
„Suspendarea pensiei de invaliditate”, litera d), punctul IV, unde se precizează: „suspendarea pensiei gradul I şi II următoarele se aplică pentru: persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi care se află în una din situaţiile următoare:
- administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
- membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
- persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
- persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
- alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;( ? )
si nu stiu cum s-o interpretez.
As avea nevoie de suplimentarea venitului ca de aer pentru a-mi asigura tratamentul luna si a-mi ajuta copilul sa termine o facultate.
Intrebarea mea este:
Exista vreo posibilitate legala de a semna vreun contract si de a presta vreo munca avand acea pnsie? Si care ar fi aceea?
In speranta unui raspuns, va multumesc
Cristina M
buna ziua. as avea mare nevoie de ajutor. as dori sa stau de vb cu cineva si sa ma invete ce sa fac in situatia in care ma aflu. mi-ar prinde bine sa pot discuta cu cineva la telefon, daca ar fi posibil. am fost in concediu medical mai bine de 1 an si jumatate si m-am pensionat - boala, gradul II. am cerut acea adeverinta cu salariile aferente ultimelor 12 luni si am constatat ca nu corespund cu banii virati pe card (mai precis intr-o luna am o diferenta de vro 300Ron). Am avut un salariu brut de 2010, iar pana in luna aprilie a acestui an, am avut medical de 100% (cod 12 si 14) dupa care 75% (cod 01) pana in luna septembrie. In luna februarie ei zic ca mi-au platit o suma de 1770 desi pe card au fost virati 1459. Acum eu ce sa cred? Cum e corect? incerc sa lamuresc situatia si nu reusesc. Fluturasi nu-mi pun la dispozitie deoarece (spun ei) se sterg in fiecare luna pentru ca asa este programul. cum pot sti corect cat aveam de luat si cum pot verifica? Ar trebui sa ajung maine acolo pentru ca am nevoie de acte sa le depun la casa pensiilor? Ce pot face? Ma poate ajuta cineva? Multumesc anticipat pentru orice povata. Cristina
buna ziua. As dori daca se poate sa-mi spuneti si mie daca ma pot pensiona cu bolile pe care le am. incepand cu 24.04.2009 am fost diagnosticata cu tuberculoza iar dupa vro trei luni cu tiroidita cronica autoimuna (Hashimoto) cu hipotiroidie. Va rog sa imi raspundeti daca ma pot pensiona pe caz de boala si ce trebuie sa fac. Multumesc. Nu mai am putere de concentrare, obosesc din orice ( ex: daca merg si vorbesc in acelasi timp deja este un efort prea mare), ma dor foarte tare picioarele (oasele) , "gauri de memorie", somnolenta, etc. iar muca pe care o am cere putere de concentrare, efort fizic si... memorie foarte buna. Am incercat sa lucrez si mi-am dat seama ca nu fac fata programului si, de ce sa ma ascund, muncii in sine. Nu pot retine nimic si nu mai pot pyrta o conversatie pe tema (am foarte mari pauze si nu-mi aduc aminte cuvinte - termeni specifici- ). Imi este frica ca ma fac de ras din orice. Sunt obosita fizic si psihic desi am doar 40 de ani si doar 19 ani de munca. Imi este frica de viata care va urma, ce as putea sa fac? Nici macar ca vanzatoare nu as face fata (pana si socotelile le fac destul de greu). In speranta unui raspuns, va multumesc
Inteleg din ce scrieti ca nu dvs va ocupati de calculul salariilor acolo, nu?
Ca sa stiu daca doriti amanunte de calcul, pentru ca din cate scrieti nu prea reiese ca ati avea informatii despre calculul salarial. Nu vreau sa luati asat ca pe o ofensa, ci doar ca o intrebare pentru a stii ce anume trebuie sa va explic mai bine.
Daca are contract pe durata nedeterminata acesta opereaza in continuare pana cand se schimba prin acordul partilor sau alte situatii. Referitor la trecerea pe comision a fost mentionat ceva undeva sau a fost doar o intelegere verbala?
Pe perioada concediului medical nu poate interveni nici o modificare a contractului de munca !
Deci firma este obligata sa plateasac concediile medicale atatea cate vor fi ele. Dupa aceea se va putea pune problema unei modificari a contratului de munca.
Si apropo de suma de care ziceti ca aprimit-o pe medical, ar fi o coincidenta cam mare sa fie exact cat ar fi luat salariu net daca lucra, undeva trebuie sa fie o greseala, pentru ca la medical sunt nicte diferente la plata contributiilor obligatorii catre stat !!
scuze pentru intarziere. Nu pot lua ca ofensa o constatare (justa). Nu am habar de cum se face calculul salariilor. Ceea ce am intrebat este ceea ce i s-a intamplat persoanei de langa mine. Nu cunosc contabilitate si nu am habar de ce trebuia facut. Inca o data va multumesc pentru rabdarea dvs si pentru ca a-ti vrut sa-mi raspundeti.
Ma intrebam doar daca-i corect ceea ce s-a intamplat. Adica, avand un salariu trecut pe cartea de munca de 2.020 intrand in concediu medical (100% - tuberculoza) a fost bine platit - 1400.
Necunoscand legislatia muncii si nici contabilitatea imi este greu sa stiu daca-i corect sau nu. Stiu doar ca a avut numai greutati in ceea ce priveste un act, un raspuns de la firma la care lucreaza. As dori sa va intreb mult mai multe dar imi este foarte greu sa scriu totul pe forum. nu stiu daca am dreptul sa las adresa de mail sau sa vb in particilar cu dvs (daca sunteti de acord, bineinteles).
multumesc mult pentru raspuns.
sa inteleg ca nu au nici un drept sa-i modifice salariul. oricum a fost platit la net pana acum (adica, pe cartea de munca avea trecut un salariu de 2.020 si a luat 1.400)
multumesc mult pentru raspuns. deci, din cate am inteles eu ar fi trebuit sa i-a in mana 2.020 (atat cat este trecut pe cartea de munca) fara alte retineri.
pentru al doilea punct contractul de munca a fost semnat pe 1.08.2009 pe perioada medeterminata numai ca pe 1.08.2009 ar fi trebuit sa traca pe comision (este vorba de o fima de asigurari care plateste salariu fix timp de un an si pe urma urmeaza a plati doar comisionul - se presupune ca daca ti-ai facut tagetul in perioada asta ai avea cel putin acelasi salariu - ). deci, la 1.08.2009 se implineste un an si ar mai avea inca 3 luni concediu medical(100% - tuberculoza). Cum va fi platit?
Mentionez ca de 2 luni este in concediu medical (100% - tuberculoza) si a primit suma neta (adica 1.400 Ron).
inca o data, va multumesc pentru tot
:help:
v-as ruga, daca se poate, sa ma lamuriti si pe mine cu 2 lucruri.
1. angajat cu carte de munca (contract semnat la 1.08.2008) cu un salarui tarifar de 2.020 intra in concediu medical (100% - tuberculoza) pe o perioada de minim 6 luni ce bani primeste? 100% din ce-i trecut pe cartea de munca sau sin ce lua in mana?
2. daca contractul de munca a fost semnat pe perioada nedeterminata dar dupa 12 luni trece de la salariu fix pe comision iar el mai are inca 3 luni de concediu medical cum va fi platit? I se stabileste plata la comision sau ramane la salariul pe care l-a avut pe cartea de munca?
In seranta unui raspuns, va multumesc