De la inceput banca imi dadea o suma de bani stabilita in functie de euro.In ultimul antecontract banii de la banca raman aceeasi dar euro fiind un pic mai mare , inteleg trebuie sa-i mai dau o suma de bani in fata notarului, suma care este scrisa si in ultimul antecontract in functie de euro.Dar problema e alta , pana ii vireaza banii banca euro mai creste si el vrea diferenta aceea in mana, eu la chestia asta ma refeream , e legal sa-i mai dau alti bani , altii decat cei din contract? Asta este nedumerirea mea.Multumesc!
cyan a scris:
Daca banii sunt obtinuti din credit prin prima casa, banca va efectua plata numai prin transfer bancar, in niciun caz vanzatorul nu va primi baniii in numerar. Cum pretul a fost stabilit in Euro si plata se va face prin credit in lei trebuie acoperita diferenta de curs valutar, Ori schimbati leii in euro la data transferului, ori platiti in lei la cursul BNR din ziua platii.
Buna ziua , este vorba de un imobil cumparat de nou avand pretul in euro cu prima casa si am o nedumerire.La primul antecontract prima transa de bani (un avans de "n" euro)este stabilita in lei la cursul euro din ziua respectiva , cand se incheie antecontractul, cu termen de 24 ore cu virare a banilor prin banca.A doua transa la fel , dar a treia cand se face antecontractul se stabileste cursul euro , si o suma respectiva de bani fixa, bani pe care ti-o poate da banca, dar pana se vireaza banii de banca poate sa mai dureze si o luna(pana se verifica dosarul, etc) , si euro poate creste( creste sigur ca de scazut nu l-am vazut sa scada).In antecontract este mentionat ca se ia in considerare cursul euro din ziua virarii banilor de catre banca.Acesta este antecontractul dinaintea contractului final de vanzare -cumparare.Diferenta de bani o vrea in mana!!! Fara chitanta !!! Este normal ? Este abuz chestia asta , ca este mentionat in antecontract ca se achita la cursul euro din ziua virarii banilor de catre banca ??? Dar in antecontract se stabilisera deja cursul euro!!!! Sunt obligat sa-i mai achit diferenta aceea de bani? Daca da si este legal , de ce nu vrea sa-mi dea chitanta ?? Nu vrea nici prin transfer bancar.Daca nu-i achit si ma da in judecata , cine castiga ?( chestia cu diferenta de bani fiind scrisa in antecontract) .E oare vina la notar, scriind asta in antecontract doar sa-i arate la cumparator ca scrie si trebuie data diferenta de bani , el stiind ca nu este ok sa scrie asta ? E abuz din partea lui? Multumesc!
Am lucrat la o firma de curierat pe o masina FARA CASCO, am lovit-o(am acrosat un stalp de tensiune) , mi-am dat demisia pentru ca nu am fost de accord cu plata unei sume de bani(pentru reparatiile masinii),fiind masina firmei.Am fost si la politie pentru eliberarea unei autorizatii ca sa poata repara masina,unde am recunoscut ca eu am fost vinovat pentru producerea accidentului. In cele din urma m-au dat in judecata si mi-au cerut o suma de bani(mult mai mare decat valoreaza masina).Intrebarea mea este:ar putea avea castig de cauza?(eu fiind in timpul programului de lucru, de fapt s-a intamplat sambata si in contractul de munca nu se precizeaza ca se lucreaza si sambetele,dar ei la dosarul din judecata au depus si foaia mea de parcurs din ziua respectiva).Multumesc!
Buna ziua!Am si eu o nelamurire.Am lucrat la o spalatorie auto o luna si jumatate.Mi-a facut contract part -time pe 4 ore(ca sa nu plateasca patronul la stat asa mult)cu brut de 320 lei,eu de fapt am lucrat in fiecare zi de luni pana duminica un schimb de 8 ore intr-o saptamana , celalalt schimb de 9 ore in alta saptamana, in fine un total de vreo 240 ore.Aveam procent din masini spalate(greu ajungeam la un salar minim pe economie,adica niciodata!).
Patronul era tare nesimtit,chiar daca nu aveam masini de spalat,ne punea la diverse treburi, sa stergem geamurile , sa dam cu aspiratorul pe la el prin birouri , etc , nu castigam nimica din asta, pt ca eram platit la masina spalata.Ne dadea niste bani la negru , cum s-ar zice,nu aveam treaba cu contractul(contractul era de fapt ca sa fie el in ordine la fisc).Era tare avar , i-ar fi convenit sa lucram pt el si la sfarsit de luna ,sa-i mai dam noi bani , angajatii.
Ce vroiam de fapt sa intreb...eu am copia la condica de prezenta pe 3 saptamani lucrate , unde se vede clar ca am lucrat sambata si duminica , nefiind platit dublu,pe condica fiind mai multe semnaturi la mai multi angajati.Am facut cu el doar un contract pe 4 ore inregistrat ok la ITM, insa fisa postului pe care scria programul de atatea ore (240) nu este semnata nici de patron , nici de ITM(normal cred eu ca se batea cap in cap cu programul de pe contract unde scria de fapt ca lucrez de luni pana vineri de la 7 la 11 (4 ore) fara sambete si duminici).As putea sa-l dau in judecata pt ca ne punea sa lucram sambata , duminica fara sa fim platiti dublu?nu aveam nici o zi libera, de fapt ne intelegeam cu colegii si lucram o duminica amandoua schimburile cum ar veni(15 ore)ca sa avem o duminica libera la 2 saptamani.
As castiga in instanta avand ca dovada condica de prezenta si eventual martori,cei care au mai semnat pe condica?Si daca as castiga , ce as castiga , si daca sa zicem ca i-as cere o despagubire materiala , cat as putea cere?(ca daca nu , nu cred ca ar avea rost o astfel de judecata din partea mea).
Buna ziua!Am si eu o nelamurire , daca cineva e angajat intr-un judet la o firma si vrea sa dea acea firma in judecata in alt judet, se poate?chiar daca in contract scrie ca eventualele litigii se vor solutiona in judetul unde e angajat.Multumesc!
Buna ziua! Bunicii mei au avut niste banuti de aur, koroane austroungare sau cocosei cum li se mai zicea.In 14 iunie 1960 s-a dat un decret (nr. 210), prin care ,toti care detineau aur , metale pretioase etc , trebuiau sa-i predea Bancii de Stat a R.P.R. in termen de 30 zile.Pe 21 iunie 1960 bunicii au predat acei bani de teama sa nu faca inchisoare, li s-a dat in acest scop un act (borderou), pe care il au si acuma,in care scrie ca s-a cumparat de la X atatea bucati de koroane austroungare si pretul fiecarui banut , precum si totalul.
Ce m-ar interesa pe mine? Se poate recupera cumva acei banuti? Se poate face ceva in acest caz? Am inteles ca au fost preluati abuziv , chiar daca li s-a dat o suma pt ei. Daca e cineva care a mai intalnit un asemea caz as fi tare incantat sa aud o parere. Va multumesc!