avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Activitate Andr@

Activitate Andr@

Depinde de tipul procesului...

Cel mai bine ar fi să angajezi un avocat, măcar pentru a formula cererea de chemare în judecată.
adisoaree a scris:


Să chem din nou în judecată SECTORUL X AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI-PRIN PRIMAR?


În principiu, da. Dar doar dacă mai ești încă în termenul în care poți da în judecată...

Căci altfel riști să le plătești cheltuielile de judecată.
Ce ați pățit, mai exact? Ați dat în judecată primăria în loc să dați în judecată UAT-ul?

Primul link este încă arhivat aici:

[ link extern ]

Trebuie să citești capitolul 11.2 intitulat „Calitatea procesuală pasivă”...
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Exista și răspundere dar în condiții concrete, în cazuri concrete care trebuie deduse unei noi judecati.
Este ceva complicat tare.


Mulțumesc!

Să înțeleg, deci, că răspunderea personală a președintelui și consiliului director apare doar dacă au comis o faptă ilicită?

Spre exemplu, știind că nu au nicio șansă să câștige procesul au introdus totuși acțiunea pentru a întârzia lucrările și a-l prejudicia pe dezvoltatorul imobiliar vizat?

Dar într-o altă acțiune, pierdută, dar inițiată cu bună-credință, eventual chiar în baza unui raport juridic detaliat asupra situației de fapt și de drept, raport supus votului și atașat deciziei interne de a depune cererea de chemare în judecată, nu răspunde nimeni personal, ci răspunde doar asociația, cu patrimoniul ei (minuscul) și eventual cu lichidarea?
Mulțumesc pentru răspuns!

Da, asociația va fi una de urbanism și protecția mediului... al cărei scop principal este anularea autorizațiilor de construire nelegale.

Ca atare, uneori este nevoie de celeritate maximă în formularea acțiunii și, președintele fiind cel care va reprezenta în instanță asociația, mă gândeam că s-ar putea prevede în statut că (cel puțin în anumite circumstanțe bine determinate) președintele ar putea introduce acțiunea în numele asociației, dar fără consultarea consiliului director.

Înțeleg de la dumneavoastră că nu ar fi permis să introducem în statut ca întotdeauna președintele să fie cel care decide singur formularea acțiunii (deoarece ar fi o formă discreționară de conducere), dar ar fi oare posibil să scriem în statut că președintele poate introduce de unul singur cereri de chemare în judecată atunci când există o maximă urgență și nu se poate întruni consiliul director?

Cum ar funcționa răspunderea pentru pierderea procesului în acest caz, am putea preciza în statut că președintele își asumă complet plata cheltuielilor de judecată?



Poate președintele unei asociații să formuleze cereri de chemare în judecată fără acordul explicit al consiliului director?

Mă refer, desigur, în condițiile unei prevederi statutare care să îi permită acest lucru...

De fapt, întrebarea este mai mult în legătură cu ce este permis a fi introdus în statut :)

Mă gândesc că, după depunerea cererii de chemare în judecată, pârâtul ar putea contesta legitimitatea depunerii cererii dacă la dosar nu este atașată și o decizie a consiliului director în acest sens.

Dar, dacă în statut este precizat în mod expres că președintele poate formula din proprie inițiativă cereri de chemare în judecată (în vederea atingerii scopului asociației) atunci ar fi suficientă existența prevederii în statut (ce se anexează obligatoriu cererii)?
Mulțumesc!

Credeam că această răspundere personală este angajată doar în cazul în care a fost comisă o faptă ilicită...

A intenta cu bună-credință un proces în acord cu scopurile și obiectivele menționate în statut nu se mi pare a fi o faptă ilicită :(
radumititean a scris:

Conform legii, raspundere juridica civila are asociatia si, in solidar cu ea, membrii organelor de conducere in caz de hotarari ilicite.... Concret, daca in Consiliul Director al acelui ONG s-a adoptat o decizie ilicita care v-a prejudiciat, puteti actiona in instanta in solidar asociatia si membrii CD care au votat acea decizie si eventual si cei care, desi nu au votat "pentru", nu au atacat-o conform prevederilor OG 26 / 2000....


Ce înseamnă mai exact o hotărâre ilicită...?

De exemplu, decizia cu bună-credință a consiliului director al unei asociații de urbanism de a ataca în instanță o autorizație de construire vădit nelegală (în opinia lor) dar care, din diverse motive, s-a soldat cu o pierdere a procesului poate genera o răspundere personală a președintelui și membrilor CD, dacă prin aceasta a fost prejudiciat un dezvoltator imobiliar (fie și doar la nivelul imaginii)?
Răspunderea personală a președintelui asociației față de terți în urma pierderii unui proces...

Ce se întâmplă dacă o asociație urbanism și/sau protecția mediului pierde un proces și este obligată la plata de cheltuieli de judecată mult peste patrimoniul deținut (fiind solicitată și lichidarea)?

Răspunde cumva personal președintele asociației (eventual în solidar cu membrii) pentru datoriile asociației sau se aplică principiile de la societățile comerciale (desigur presupunând că nu sunt la mijloc fapte ilicite)?
Cornel Vasile a scris:

Potrivit OG 26/2000, statutul asociatiei va cuprinde , sub sancțiunea nulității absolute, componența nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare și control ale asociației.

Mulțumesc! Cumva mi-a scăpat art. 6 alin. (2) litera g) din vedere :)