avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Activitate Radu Palu

Activitate Radu Palu

1.161,58 am primit pe iulie si 1.046,15 pe august. (Nu inteleg nici de ce difera, n-am avut zile lipsa.)
Am doar un singur loc de munca, deci acolo e si functia de baza. CIM cu 4 ore/zi.
Precizare inainte: Sunt angajat cu CIM din 2013 pe salariu minim la jumate de norma.
Cautam altceva pe net si am gasit doua lucruri interesante:

- art. 164 alin 21 din CM care zice ca de la 1 ian. 2022 salariul minim pe economie poate fi aplicat doar timp de 2 ani, dupa care el ar trebui sa creasca obligatoriu.
La mine nu s-a intamplat. Ce fac in aceasta situatie? Era angajatorul obligat sa ma informeze, era obligat la o renegociere? Poate angajatorul sa ma concedieze (din moment ce voi pune pe masa problema, stiind acuma de ea) motivand ca nu are bani pt. un salariu mai mare?
Imi vine acuma in minte ca prin 2022 seful meu mi-a spus ca "Ti-am marit salariul si nici n-ai observat." (Pe un ton care implica ca pt. asta trebuia cel putin sa-i pup mana.) Imi era intr-adevar greu sa observ, pt. ca erau 10 lei in plus. Desigur n-a avut loc vreo renegociere. Odata cu marirea salariului minim in 2023 salarizarea mi-a revenit iar la cel minim. Intrebarea implicata aici: Este legala marirea pe timp scurt (pt. a fi conform cu articolul mentionat) si revenirea la salariul minim ulterior?

- deducerea personala.
Inteleg ca trebuie s-o cer eu. Corect? Daca da, este valabila retroactiv (si de cand exista posibilitatea?) sau doar din momentul din care depun cererea si datele necesare?
Trebuia angajatorul sa ma informeze? Trebuia sa imi ceara actele necesare (cate persoane am in ingrijire, etc.)? Trebuia sa aplice deducerea in mod automat de la intrarea in vigoare a legii? (Imi este necunoscut de cand exista legea.) Pe scurt este o procedura pe care o demareaza angajatul sau angajatorul? Stiu ca este un drept, dar nu si procedura stabilita pt. a il dobandi de facto.
Mi s-au furat lucruri. Unde depun plangere si care este forma corecta?
Pot s-o depun si fara sa cunosc faptasul?
Răspuns la discuția Concediu din 2015, pierdut?
Multumesc. Insistati sa raspundeti in termeni juridici, desi acest site se vrea unul in care expertii explica omului de rand, dar am inteles pana la urma. Practic raspunsul la intrebarea mea este un simplu da.

Mai greu va fi cu doveditul.
De ani de zile se intampla urmatorul lucru: In decembrie a anului anterior trebuie sa predau o cerere de planificare a concediului. Imi trec eu acolo frumos cand vreau sa-mi iau cele 20 de zile. Si dupa aia asta este. In mod normal ar trebui sa primesc confirmarea ca cererea a fost acceptata. Nimic. Apoi vin normal la lucru. In principiu as pleca in concediu, plecand de la premiza ca cererea mi-a fost acceptata, insa:
- de multe ori am fost chemat in aceasta perioada la lucru pt. a solutiona diverse probleme
- niciodata nu am primit bani de concediu, mi s-a spus ca mi se plateste salariul in continuare si pe perioada de concediu, astia fiind banii de concediu si se vireaza la aceeasi data cand se vireaza salariul in mod obisnuit. Nici vorba de a mi se plati inainte cu max. 5 zile de plecarea in concediu. (Si intr-adevar au fost ani in care din cauza asta n-am putut pleca nicaieri. Imi amintesc ca odata am prins o oferta fantastic de avantajoasa in Grecia si n-am putut pleca pt. ca nu aveam banii pt. a plati avansul.)
Deci cum dovedesc ca eu in fapt nu mi-am luat concediul?
Răspuns la discuția Concediu din 2015, pierdut?
Deci: Nu mi-am luat concediul in 2015. Lucrez la acelasi angajator pe acelasi CIM pana in 2025, moment la care inceteaza CIM si se naste dreptul la actiune. Pot cere compensarea in instanta pana in 2028. Corect?

gi-jane2 a scris:

puteati cere evacuarea lui ca doar dvs aveati drept de folosinta


Un (co)proprietar poate fi impiedicat sa-si foloseasca proprietatea pana este actuala reglementarea de uzufruct?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Liliana Gradinaru a scris:


Privitor la paternitate, va recomand sa negociati cu mama copilului toate aspectele privitoare la minor si, in functie de planurile ambilor pe termen scurt si mediu, sa vca ganditi cum sa procedati sa ii fie mai simplu copilului. Ganditi-va si la nevoile copilului, si la ale mamei, dar si la ale dv.,


Omul a fost de buna credinta pana la naivitate si a fost "recompensat" iar dvs. il sfatuiti sa ia in continuare in considerare interesele mamei si ale copilului? De ce? La unele persoane e bine sa tii un singur lucru: distanta. Pun pariu ca de la bun inceput au existat "red flaguri" mai multe decat la o parada comunista.
Omul sa vada cum iese cat mai repede din belea si sa-si vada propriul interes, nu sa repete greseala. Dupa aia incetat orice contact, la ce l-ar mai continua?
Răspuns la discuția Declarație la notar
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


gi-jane2 a scris:

Asa cum nu ati așteptat hotatarea pana sa primit-o sultaa, mergetia orice notar și dati declaratie ca ati primit, are nevoie pt a nu avea sarcina în carte funciara.
Sunteți obligat sa o dati,


Din faptul ca parata a platit sulta inainte de a fi obligata s-o faca, nu decurge in nici un fel ca are dreptul la declaratie inainte de a fi publicata hotararea judecatoreasca.

Declaratia este interesul paratei. Daca afirmati ca este o obligatie sa se dea aceea declaratie, puteti sa mentionati legea care obliga pe cineva sa actioneze in conformitate cu interesele altcuiva? Dovada exonerarii de obligatii nu cade in sarcina celui catre care s-au platit obligatiile. Este grija celui obligat la plata daunelor sa dovedeasca aceasta plata. In fapt prin detinerea dovezii ca a transferat banii, parata are toate actele necesare dovedirii ca s-a exonerat de plata obligatiilor. Ca ea are acum nevoie de dovezi care sa-i foloseasca intresului ei (de ex. de a nu avea sarcina in cartea funciara) il ating pe OP la fel de mult precum ca s-a rasturnat un sac de orez in China.

Nu ii datoreaza paratei absolut nimic, ar fi si mai frumos ca interesul cuiva sa ne oblige la a-i satisface acest interes. Dar cum scriam, daca e alfel, mentionati articolul de lege.
Răspuns la discuția Declarație la notar
Ce legatura au sustragerea de la rechizitii militare si probatiunea la minori (art. 507 si 508) cu ce discutam aici? Intr-adevar notarul si avocatul google ar fi de preferat fata de sfaturile date de dvs.
Deci te-ai mutat la om in casa si e fain sa stai gratis, dar cand te roaga sa-l ajuti sa termine ratele mai repede deja nu-ti mai convine. Desigur nu chiar asa tare incat sa nu te muti.
Apoi mai vin si multi destepti aici sa-ti dea sfatul de a te casatori cu el, ca asa mai obtii si jumate din casa cadou.

Omul te-a luat la el. (Editat - atentie la limbaj)