avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Activitate micaelamicaela

Activitate micaelamicaela

Buna ziua,
Ma intereseaza daca este stipulat in lege, care este temperatura optima de lucru pe care trebuie sa o asigure angajatorul intr-un birou.

Multumersc anticipat!
Buna ziua,
Din 16.08.2012 beneficiez de ajutor de somaj. Am gasit ceva de lucru pe o perioada de 4 luni, cu un contract de prestari servicii. Daca suspend ajutorul de somaj, mai pot beneficia de el dupa incetarea contractului? Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Detin 1.5ha teren arabil. il am dat in arenda. nu am platit niciodata impozit. am primit o notificare ca am o datorie de 2069lei insemnand impozit si penalitati. eu am crezut impozitul este platit de cel care il lucreaza si cum nu am fost niciodata instiintata ca as avea ceva de plata la impozit de atatia ani (de cand se plateste impozit?) efectiv n-am stiut ca am datorii. Ce ar trebui sa fac, deoarece nu mi se pare corect sa platesc penalitati.
Va multumesc!
Buna ziua,
De cate ori se poate prelungi un contract de munca pe perioada detrminata si cu cate zile? Eu am fost angajata initial pe o perioada de 2 luni, apoi mi s-a prelungit contractul cu inca 3 luni, iar la expirarea acestuia mi s-a prelungit iar cu inca 3 luni. Contractul expita in februarie. Se poate prelungi iar tot pe perioada determinata? Sincer, legislatia mi se pare ca permite un abuz fata de angajat. Eu nu cred ca un angajator nu isi poate da seama de posibilitatea unui angajat de a face fata postului in maxim 3 luni nu in 8 luni cum e cazul meu. Aceasta situatie este corecta? La ce ma pot astepta acum? Poate chiar la o concediere ptr o zi si reangajare in ziua urmatoare numai ptr a nu mi se face un contract pe perioada nedeterminata?(bineintales...asta in cel mai fericit caz).
Buna ziua,
Am tot cautat ceva norme legale ptr a asigura masa muncitorilor forjori. am gasit doar L571/2004 (MApN,..institutii publice), HG.969/200 (ptr mineri)...si cam asta. Poate cineva sa-mi indice un cadru legal prin care se poate asigura o masa in zi pentru muncitorii din forja? bineinteles daca exista! Multumesc anticipat ptr eventualele raspunsuri. O zi buna!
Buna ziua,
M-am lovit de o situatie si am nevoie de un raspuns autorizat. Confidentialitatea salariului este o obligatie sau un drept? Eu inteleg ca firma daca nu are un regulament de ordine interna unde sa dispuna ca nu ai dreptul sa-ti divulgi salariul in firma pot sa-l spun cui vreau eu. este asa? Va multumesc anticipat ptr un eventual raspuns.
Răspuns la discuția cataracta - boala profesionala???
scz ptr al doilea post! nu mergea net-ul!
buna ziua,
cataracta poate fi considerata boala profesionala in cazul parasutistilor (MAN)?? dak da, in ce conditii?? va multumesc anticipat! o zi buna!
Deci, legal ar fi ca angajatorul sa-i mentina CM pana la pensionare atata vreme cat exista competenta si disciplina la locul de munca. Avand in vedere ca nu este vorba de o concediere colectiva, mai este valabil ceeea ce-mi spuneti??

Gabriela Pintea a scris:

Prevederile art. 81, alin. (2), lit. c) din CCMUN nu sunt aplicabile decat in cazul pensiei pentru limita de varsta. Atunci cand un act normativ nu distinge intre categoriile de pensie, facand referire la "pensie" la modul generic, intotdeauna se va avea in vedere pensia pentru limita de varsta, nu celelalte categorii de pensie.

Domnul respectiv poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 65 de ani. Desigur, angajatorul il va tine in continuare, intrucat nu face distinctia intre categoriile de pensie si nici nu se va interesa la casa de pensii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
La obiect ca intotdeauna. Va multumesc!!! =D>



tudorvaleriu a scris:

1. Un angajator isi organizeaza munca asa cum crede el de cuviinta pentru firma lui, este riscul lui, sunt banii lui.
2. In cazul in care exista mai multe persoane pe posturi similare sau asemanatoare si dintre acestea sunt unele posturi desfiintate, atunci se poate aplica art.81 din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.81. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
(3) In cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.
(4) In ipoteza in care doua sau mai multe persoane salariate sunt in aceeasi situatie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.