angajatorul la care lucrez nu a modificat salariile brute in contractele de munca astfel incat salariul net din 2017 sa fie egal cu cel net din 2018.
Astfel, salariul net in 2018 este mai mic, diferenta pana la salariul net din 2017 fiind acordata ca prima.
Intrebarea este daca aceasta prima se ia in calcul la pensie, tinand cont de faptul ca pentru acordarea ei se platesc aceleasi contributii ca si la salarii.
daca o societate comerciala are angajati dintr-o alta localitate decat cea in care isi are sediul social si decide sa plateasca angajatilor, pe langa salariu, o suma lunara reprezentand "bani pentru locuinta" pentru ca acestia sa-si poata inchiria locuinta (daca vor considera necesar) in localitatea in care-si are sediul firma, cum se impoziteaza aceasta suma (atat la angajator, cat si la angajat)?.
De asemenea, firma isi poate trimite angajatul in tara pentru anumite perioade de timp, in diverse locatii in care are proiecte in desfasurare. In aceasta situatie, poate firma sa suporte cheltuielile de cazare + diurna, iar angajatul sa primeasca in continuare, suplimentar, acesti "bani pentru locuinta"?.
tatal meu, pensionar, a suferit o amputatie de gamba datorita unei boli.
Poate beneficia pe langa pensia pentru limita de varsta si de pensie de invaliditate/handicap? se pot cumula cele 2?
As dori sa infiintez o intreprindere individuala cu ajutorul careia sa intreprind urmatoarele activitati:
* Multiplicari (Xerox) alb-negru si color
* Listare/Imprimare alb-negru si color
* Legatorie cu arc metalic si arc plastic
* Plastifiere/Laminare A4 & A3
* Scanare
* Tehnoredactare
* Copiere CD/DVD
* Servicii fax
* Reîncarcare cartuse imprimante
* Realizare stampile, imprimari pe trocouri, cani, sepci etc
* Productie materiale publicitare:
- carti de vizita
- pliante, afise
- brosuri
Intrebarea mea este: Exista vre'un cod CAEN care sa-mi permita realizarea acestor servicii? Sau trebuie sa folosesc mai multe coduri CAEN - este posibil acest lucru?
Doresc sa fac o operatie cu laser la ochi si o sa am nevoie de cateva zile de concediu. Ma gandeam sa solicit concediu medical medicului, pentru a nu consuma zile din concediul de odihna.
Intrebarea mea este daca se inregistreaza concediul medical ca vechime in munca.
Sunt de acord cu dvs ca legea se executa, nu se discuta, dar aceasta in conditiile in care este clar formulata.
In acest caz, insasi in textul legii mentionate de dvs se precizeaza ca:
„Persoanele juridice cu sediul în România......... au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune şi o taxă pentru serviciul public de televiziune, în calitate de beneficiari al acestor servicii”.
Problema este ca firma mea nu a apelat la SRR sau SRTV si nici nu detine echipamente radio-TV (calculatorul conectat la internet nu cred ca intra in aceasta categorie), asa ca nu inteleg de unde pana unde firma mea este beneficiar de servicii radio-tv. De ce trebuie sa platesc un lucru de care nu beneficiez si care nu-mi este necesar?
Am primit de la SRR Iasi o instiintare de plata a taxei radio-tv pentru o perioada de 3 ani.
Le-am trimis e-mailul urmator:
"Buna ziua,
Prin prezentul e-mail doresc sa va solicit o serie de clarificari referitoare la taxa pentru serviciul public de radiodifuziune.
Am primit o instiintare de plata prin care mi se solicita achitarea taxei pe o perioada de 3 ani: 2006, 2007, 2008, in cuantum de 360 lei (120 lei/an).
Sediul social al firmei este acelasi cu adresa de domiciliu, insa punctul de lucru este cu totul altul, fiind un spatiu inchiriat de la o alta societate.
Mentionez ca societatea nu detine niciun receptor radio sau TV iar eu, ca persoana fizica avand domiciliul stabil la aceeasi adresa in care este si sediul social al firmei, platesc dintotdeauna aceste taxe ca persoana fizica - pe firma nu se deconteaza absolut nici o cheltuiala de acest gen.
De asemenea, HG mentionata de dvs intra in contradictie cu legea nr. 41/1994, in care se mentioneaza ca persoanele juridice au obligatia de a achita taxele radio-TV numai in calitate de beneficiare ale serviciilor prestate de cele doua Societati. Or, la mine nu este cazul deoarece nu beneficiez de serviciile d-voastra.
Recent am citit ca aceasta taxa va fi anulata definitiv pentru microintreprinderi, in urma proceselor dintre agentii economici si SRR & SRTV.
Din aceste motive va rog sa-mi comunicati in baza carei legi sunt obligat ca persoana juridica sa achit aceasta taxa, in cazul in care mai este de actualitate.
Va multumesc."
Iar ei au raspuns astfel:
"În atenţia Domnului Director
Referitor la adresa dumneavoastră prin care contestaţi obligaţia la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuyiune, vă comunicăm următoarele:
În conformitate cu prevederile art. 40 (3) din Legea 41/1994, modificată şi republicată „Persoanele juridice cu sediul în România , inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune şi o taxă pentru serviciul public de televiziune, în calitate de beneficiari al acestor servicii”.
Având în vedere faptul că izvorul juridic al taxei pentru serviciul public de radiodifuziune îl constituie art. 40 din Legea 41/1994 modificată şi republicată, în a cărei punere în aplicare a fost adoptată HG 977/2003, statul stabileşte în mod unilateral în sarcina tuturor persoanelor juridice obligaţia de a plăti o taxă fixă, aspect ce ţine de fundamentul oricărui raport juridic,
Legiuitorul instituie obligativitatea plăţii taxei pentru serviciul public de radiodifuziune de către persoanele juridice, fără ca această plată să fie condiţionată de calitatea de deţinător şi/sau utilizator al unui receptor radio.
Cu privire la faptul că la sediul firmei dumneavoastră proprietarul apartamentului plăteşte taxa radio ca persoană fizică, vă subliniem faptul că persoana fizică şi persoana juridică sunt entităţi de drept distincte, fiecare cu drepturi şi obligaţii distincte, inclusiv în ceea ce priveşte obligaţia de plată a taxei radio.
Urmare a celor expuse anterior, vă rugam să dispuneţi plata sumei avizate, reprezentând taxa pentru serviciul public de radiodifuziune datorată de societatea pe care o reprezentaţi în contul RO95RNCB0175033600970001, deschis la BCR IAªI, beneficiar: SRR – Studioul de Radio Iaşi , sau direct la casieria Studioului de Radio din Iasi str. Lascăr Catargi, nr. 33 – 44.
Vă informăm că, potrivit art. 8 (2) din H.G. nr. 977/22.08.2003, neachitarea taxei pentru serviciul public de radiodifuziune constituie contravenţie şi se samcţionează cu amendă de la 100 la 500 lei, plus plata unor despăgubiri civile la nivelul dublului taxei pe o perioadă de un an.
Vă mulţumim pentru înţelegere,
REDACTOR ªEF, CONTABIL ªEF,
NICOLAE TOMESCU CONSTANTIN FLORESCU"
Sincer, n-au reusit sa ma convinga cu raspunsul lor.
De ce? Ei spun ca trebuie sa o platesc indiferent daca am sau nu receptoare radio-tv.
Ok, de acord.....Dar in ce baza pana la urma? cum demonstreaza ei ca eu, ca firma, beneficiez de serviciile lor?