La Cluj toate probele sunt scris Dar prima zi, la civil, a trecut super bine, cu subiecte de top:
- dreptul de retentie
- suspendarea prescriptiei extinctive
- contractul de intretinere
Nu s-a prea putu vorbi la noi in sala decat mai pe sfarsitul examenului si mai subtil. Dar nu cred ca la asa subiecte aveai ce vorbi Si totusi au fost unii care au dat foaia goala Bafta in continuare!
Nu numai pt baroul Cluj, dar la nivelul intregii tari in vigoare este vechiul cod penal. noul cod penal va intra in vigoare la data la care ia spus tu. So, e imposibil sa se aplice o lege care inca nu a intrat in vigoare. Spor, si eu dau tot la Cluj, poate ne vedem pe acolo!
Scurti si concis....pai ne-ar lua cateva zile numai sa le scrie pe site.:D Asta e cea mai buna propunere posibila...dar chiar n-am vreme sa stau sa scriu subiectele concis #-oMai am de terminat procedurile si chiar sunt in cirza de timp :((
La Cluj este in felul urmator: 23- civil, 24 - pr. civ., 25 - penal, 26 - pr. pen, 27 - lege. Vor fi cate 3 subiecte din celed publicate conform regulamentului examenului. fiecare subiect va fi notat cu 3 puncte, iar un punct din oficiu, examenul cred ca e de 3 ore
Eu zic ca in aceasi dilema sunt totti cei care vor da examenul acum. Si mai zic sa ne vedem de invatat pentru ca, pararea mea, va mai dura ceva pina acest proiect sa devina lege in toata regula. Pe moment incerc sa nu ma imbat cu apa rece si imi vad de invatat!
Intr-adevar, cererea in 2 exemplare si musai sa contina cele prevazute in statut, inclusiv decalratia pe proprie raspundere ca nu te inv=cadrezi in nici una din situatiile prevazute parca la art. 14 din Lege si ca in caz de incompatibilitate te obligi ca in termen de 2 luni de la luarea examenului si de la primirea in profesie te obligi sa remediezi aceasta situatie.
La secretariatul Baroului Cluj mi s-a spus ca examenul se va da scris, in 5 zile consecutive, 3 ore fiecare examenul. Se vor forma posibile subiecte, in plicuri inchise, doar din lista de subiecte afisata pe site-ul UNBR. Unul din candidati va extrage un plic, iar subiectele din acesta vor fi cele de examen la materia respectiva. Subiectele vor fi facute de o comisie formata din membrii ai Baroului.
Referitor la intrebarea principala, la Cluj cica trebuie sa gasesti semnatura in 3 ani. Exista o portita in a avea semnatura si de la un avocat din alt judet, dar acesta trebuie sa aiba deschis punct de lucru in judetul unde ai luat tu examenul. Cel putin asa m-a informat un avocat definitiv. Dupa examen te poti transefera in alt barou, dar acum un an jumate taxele de transfer erau de 1000 euro.
Eu am definitivarea in profesia de jurist fara examen. Legea prevede, din cate stiu, ca cei care erau incadrati in munca pe acest post la data intrarii in vigoare a legii sa fie considerati ca definitivi. Eu m-am inscris la Asoc. cons. juridici "transilvania", taxele au fost si sunt simbolice si deaj am carnetul de jurist definitiv. Cei de la asociatie mi-au spus ca pt. cei care nu au definitivatul in profesie, examenul se organizeaza la ei si de catre ei la anumite data anuntate. Din cate am aflat in aceasta asociatier sunt inscrisi si juristii de la Prefectura.
O comparatie asa cum se cere o deduci dupa ce studiezi infractiunile prevazute de Cod si apoi cele prevazute de lege. Dupa 4 ani de facultate nu poate fi o chestie grea. Dezvolti subiectul pe componentele infractiunilor (latura subiective, obiectiva, participatia etc) cu aratatrea asemanarilor si deosebirilor.