Am cerut spre retrocedare un teren intravilan. Primaria mi-a comunicat in date neclare faptul ca in zona exista spatiu verde, canalizare si 36 mp de teren sub garaje demolabile. Eu, cel putin neputand identifica exact locul, neavand coordonate, am semnat in 2010 decizia pentru despagubire.
De la ANpRP a venit o dispozitie prin care se cerea reevaluarea situatiei si retrocedarea in natura a terenului disponibil- de sub garaje. Dupa aceasta document am contactat un inginer topograf si din expertiza extrajudiciara a reiesit ca se poate retroceda intregul teren solicitat, precum si faptul ca, sistemul de canalizare nu se afla pe terenul revendicat.
Am mers la ANpRP, de unde mi s-a spus sa incep actiune in instanta.
Am inceput mai multe, am schimbat mai multi avocati, actiuni suspendate...
Apoi s-a dat o noua lege care mi-ar fi sustinut revendicarile.
Am inaintat actiune in instanta, insa instanta a considerat doar, ca din moment ce exista o dispozitie pentru despagubiri, nu se mai poate cere restituire in natura. Avocatul mi-a propus sa urmez calea de apel, pentru ca nu a fost luata in considerare legea data anul trecut. (Insa nu cred ca am sanse.)
Intrebare:
-Ce credeti ca ar trebui sa fac?
-Daca cade actiunea, as putea obtine oare de la AnpRP vreun document care sa imi sprijine demersurile intr-atat incat sa pot incepe o noua actiune?
Orice indrumare, idee sau sfat imi va fi de folos.
Va multumesc anticipat.
Cu stima.
Buna ziua.
Am un dosar de retrocedare pe legea 10/2010 care mi s-a solutionat si comunicat prin dispozitia primarului cu masuri reparatorii, deoarece terenul nu poate fi retrocedat, fiind zona sistematizata, zone verzi si 36 mp ocupate de garaje cu caracter demontabil.
Am fost si am rugat oral sa mi se dea cei 36 m, sa fac o firma sau ceva pe ea, dar nu...
Am acceptat si am semnat.
Dupa un an, la sfarsitul lui 2011, ANPRP retrimite dosarul in provincie, pe motiv ca sa se restituie cei 36 m pe care sunt garaje prin art. 7 si 10 din 10/2001.
La acest raspuns, m-am dus in teren si am constatat ca terenul ar fi. Am intrat la cadastru apoi am luat un topograf. Terenul ar fi cam in proportie de 90%, plus completare din rezerva statului de langa teren, se poate reface 100%.
Am facut expertiza extrajudecatoreasca, am depus-o la Prefectura, s-a emis o adresa catre Primarie sa modifice dispozitia. Raspunsul inca nu mi-a ajuns , dar continutul este ca terenul este sistematizat si nu poate fi retrocedat.
Am sunat la ANPRP sa intreb ce sa fac, sa trimit expertiza si memoriu, dar mi-au zis sa rezolv in teritoriu.
Primul avocat mi-a inaintat cauza pe legea 67/2010 , al doilea sustine ca este pierdut asa din start, ca trebuia in 2010 sa atac decizia, acum pot eventual sa atac actul raspuns, insa nu prea am sanse. Actiunea este momentan suspendata pe motiv ca nu am depus toate actele, acum ma gandesc sa o continui si sa atasez si actul raspuns al primariei.
Sincer, raspunsul Primariei a fost voalat, de acolo se intelege ca doar 36 m sunt liberi. Daca nu retrimitea ANPRP dosarul, eu nu as fi aflat de terenul gol.
Mi s-a facut si o greseala la metrii. bunica avea 501 metrii, la partajul voluntar din `83 al casei duble intre cei doi vecini, bunica are 45/100, dar nu specifica si terenul. Teren propriu zis avea 50% insa un apartament era cu 2 , celalalt cu 3 camere. Calculul s-a preluat cu 45% casa si teren, si s-au dat masuri reparatorii pentru 450 m. am copie contract de mana din 62, si un raspuns de la Fisc(din 2012) cum ca au documente ce certifica ca am jumate din teren. in CF nu e trecut terenul ca nu era divizat. pana in 83 casa si terenul sunt indivize, din 83 indivizele comune aferente apartamentelor 1 respectiv 2 se impart fara cote.
Am aflat ca ar fi posibil sa merg si pe 249 cod penal, daca nu mi se solutioneaza procesul.
Ce ma sfatuiti sa fac? Orice raspuns poate sa reprezinte o posibilitate.
Terenul este un damb, pe care isi duc proprietarii de animale cateii la plimbare si are 4-5 garaje. Ce e sistematizat pe el…un batator de covoare. Multumesc.
marga_aslan
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Am trecut printro situatie asemanatoare. Matuşa mea, pentru o mai mare siguranta, a facut atat un testament cat şi un contract de ıntretinere. Intr-adevar, dupa moartea dansei, s-a dorit atacarea testamentului de catre alti doritori, ınsa prin contractul de ıntretinere deja intrasem ın posesia bunurilor dansei. Testamentul, prin titlul de legatar universal pe care mi l-a adus, mi-a dat posibilitatea sa ii continui sau sa initiez anumite dosare de despagubiri şi retrocedari. Tot aşa am putut sa recumpar şi locul de mormant,etc...
Am hotărâre definitivă şi irevocabilă, intrun proces de succesiune intre frati, iar instanţa a dispus partajul, si nu mai sunt şi alte litigii, cum pot sa ies din diviziune din moment ce fratii parati refuza? Din moment ce acest partaj a fost dispus pe baza unei expertize judiciare, şi deci a unei documentaţii cadastrale. Expertul topo a facut măsurătorile la ceeace imi revine, şi pe baza acestei documentaţii se va face intabularea. Am făcut cerere de întabulare dar fratii refuza semnarea declaratiilor. Am inteles ca le-as mai putea face o notificare , pârâţilor, prin executor judecătoresc, să se prezinte la notariat, să dea declaraţiile respective.
Ma duc direct la executor sau trebuie sa mai obtin in instanta un titlu executor pentru cateva semnaturi? Ce am de facut? Si cam cat m-ar costa toata treaba asta aproximativ? Ce se va intampla mai apoi pentru ca sunt convinsa ca vor refuza sa se prezinte la notar? nici macar nu stiu unde sa ma mai adresez, executorului sau avocatului...
Expertul a facut masuratorile, insa dosarul de intabulare necesita declaratiile lor semnate cum ca terenul nu este subiectul altor procese, declaratii pe care refuza sa le dea. Va multumesc pentru sfat. Sincer nu mai stiam ce am de facut dupa ani de proces. Ne vom adresa atunci executorului. Multumesc f mult.
Dar ce se va intampla daca vor refuza sa se prezinte si la notar pentru a da declaratii in urma notificarii adresate executorului? Pentru ca nu vor merge.
Buna ziua,
Ma aflu intr-o situatie dificila si nu mai stiu ce trebuie sa fac. Ajutorul vostru mi-ar prinde foarte bine.
Tatal meu si-a chemat fratii in instanta pentru a fii inclus in masa succesorala dupa mama lui de unde a fost exclus si a castigat.
Pentru completarea cererii privind inscrierea in cartea funciara a unui lot asupra careia instanta judecatoreasca in sedinta publica 2009 a dispus iesirea din diviziune cu titlu de drept de mostenire si partaj din masa succesorala a defunctei bunici, tatalui meu i s-a cerut de la inginerul topograf sa aduca semnaturile paratilor prin care ei ar declara cum ca suprafata in cauza nu se afla in alte procese. Prin toate semnaturile partii opuse (fratii) s-ar fi facut intabularea titlului intreg si apoi pe persoana, dupa cum sunt cerintele cadastrului. Pentru a evita situatiile neplacute, am cerut inginerului sa mearga el dupa acele semnaturi, deoarece nu mi se pare logic sa fie trimis ca paratorul sa fie trimis la pârâti.
Inginerul a fost amenintat si nu i s-au dat aceste semnaturi. Fara ele nu se poate face intabularea si astfel tatal meu nu intra in drepturile recunoscute si castigate in instanta. Ce ne ramane de facut. Inginerul nu stie, cei de la cartea funciara o tin una si buna cu semnaturile dar acestea nu vor fi niciodata obtinute. Chiar poate sa ramana asa in vant hotararea judecatoreasca prin simplul refuz de intabulare al paratilor? Nu mai stiu ce trebuie sa fac. Care sunt urmatorii pasi? Maine dimineata inginerul va merge in audienta la Directorul de la Oficiul Cadastru, dar sunt foarte sigura ca va da acelasi raspuns: semnaturile....
Va multumesc
Buna ziua,
Mi-am pierdut 1 exemplar din Contractul de intretinere pe un apartament ce l-am incheiat cu bunica mea, actualmente decedata. Ce trebuie sa fac? Unde trebuie sa anunt pentru a impiedica unele posibile falsuri?
Va multumesc.
Buna ziua,
Dupa absolvirea studiilor postuniversitare, pentru ca nu am un servici remunerat m-am gandit la posibilitatea deschiderii unei mini-gradinite (2 grupe a cate 5-8 copii) intr-un apartament personal de 2 camere 50 m (plus terasa 60m), et.1, unde sa imi desfasor actvitatea didactica. Apartamentul este un altul decat cel de domiciliu, actualmente inchiriat pe sume minime. Investitia initiala ar fi restransa: renovare, remobilare completa, jucarii.
Mi-ar fi de mare folos sfaturile d-voastra:
-credeti ca as avea posibilitatea infiintarii unei astfel de activitati intr-un apartament?
-care ar fi formula optima de denumire a activitatii? (gradinita nu este permis parca.)
-care sunt pasii pe care ii am de urmat pentru demararea activitatii?
Va multumesc mult....