avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 124 soluții astăzi
Forum Activitate sch

Activitate sch

Legea nr. 154/2021 - OG105/1999 Copiii de refugiati, stramuti, ce drepturi avem?

Ca fiu, fiica de refugiat de razboi -incadrati prin Decizia Casei de Pensii in OG 105/1999 art.3^1 alin(3) - nascuti in Ro. dupa refugiul parintilor, de ce alte drepturi prevazute in art.5 mai beneficiem ? ( medicamente gratuite, anumite taxe,impozite, etc.) Au aparut asa multe modificari, republicari, derogari si schimbari ca nu mai intelegem nimic.

Suntem un numar mare de persoane in aceasta situatie, de acum in varsta si noi, va rugam ajutati -ne cu un raspuns,
Va multumim.
Desigur! Depuneti repede cererea si actele doveditoare la Casa de Pensii; drepturile se acorda de la 1 ian.2023.
In afara de indemnizatie, se beneficiaza si de drepturile conf. art.5 din OG105? Va multumesc
Va rog d.l Freelis, se aplica copiilor de refugiati, beneficiari ai OG 105/1999, si celelalte drepturi conf. art.5 al OG? Va multumesc frumos.
Loc de veci deteriorat de un copac. Constructia de zidarie din interiorul locului meu de veci ( cim.Bellu), dar si imprejmuirea de la suprafata au fost distruse de radacinile unui copac situat in apropiere pe zona neutra. Va rog ajutati-ma, cine suporta cheltuielile de reparatii pentru paguba mea? Tre. sa actionez in judecata? Va multumesc.
În situația în care părintele decedat nu a beneficiat de prevederile O.G. nr.105/1999, dovada că acesta a suferit o măsură de persecuție din motive etnice, în perioada 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, se poate face cu acte oficiale eliberate de organele competente, cum sunt:

acte eliberate de Crucea Roşie Internaţională;
acte eliberate de lagărele de concentrare;
livrete militare sau adeverinţe eliberate de U.M. 02405 Piteşti, pentru persoanele care au fost în detașamentele de muncă obligatorie;
carnet/foi de pontaj privind zilele de muncă obligatorie;
carnet de identitate privind pe cei deportați în Moghilev;
adeverinţe eliberate de Arhivele Naţionale Române sau de direcţiile judeţene ale acestora, ordine, dispoziţii etc.;
buletine de evidenta a populaţiei, eliberate de postul de jandarmi din localitatea respectivă din Transnistria;
acte eliberate de primăria oraşelor respective;
certificate sau adeverinţe de la autorităţile militare ori civile româneşti;
adeverinţe eliberate de alte autorităţi din Transnistria;
alte asemenea acte oficiale.
In cererea tip pt. beneficiar al L154/2021(o gasiti pe net) sunt precizate si actele necesare. Se depun toate la Casa de pensii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, cat mai repede!. La Casa de Pensii primiti lamuriri si formularul tip.
Ref. L154/2021, Va rog: 1. care este cuantumul indemnizatiei specificat de ac. lege? 2. se poate beneficia si de restul drepturilor refugiatilor precizate in L189/2000? Multumesc.
Am cumparat un apartament -act perfectat la notar. Vanzatorul dobandise apart. prin credit imobiliar. L-am achitat din resurse proprii, acoperind in intregime imprumutul de la banca. Vanzatorul a facut cerere de ridicare a imprumutului. Banca lucreaza cu alt notar, care probabil nu a depus la OPCI in timp util acordul bancii privind ridicarea ipotecii. Notarul la care am perfectat cumpararea nu a asteptat acordul bancii si mi-a eliberat intabularea cu ipoteca. E corect asa? Nu poate notarul sa actualizeze intabularea, sa reiasa clar radierea sarcini? Trebuie sa ii platesc din nou 652 lei, taxa ANCPI-OCPI de intabulare? Deja ma pune sa tot platesc extrase de informare pe care le cere la OCPI…… Pot sa obtin si personal intabularea si cat costa oare? Multumesc.