avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum sa transfer 50% sotiei?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum sa transfer 50% sotiei?

Buna,

Inainte de casatorie am avut un teren cu casa, bun propriu, apoi m-am casatorit si avem 2 copii. Am facut reparatii la casa impreuna cu sotia, dar ca si proprietar al casei + terenului (curte+gradina) doar eu sunt trecut in CF. Cum sa fac sa pun jumate din tot sotiei? Sau e ok sa ramana asa? Se considera ca acea casa si teren sunt bunuri comune?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 19:32, 1 Aprilie 2010
fany22 a scris:

Ideea era ca eu daca voi muri, totul va ramane celor 2 copii care pot s-o scoata in strada pe mama lor?


Atentie la ce sfaturi primiti pe forum, nu intotdeauna provin de la consultanti de specialitate!
Donatia este permisa intre soti.
De asemenea si testamentul.
Doar vanzarea-cumpararea e interzisa.

Daca doriti sa va protejati sotia doar pt cauza de moarte, puteti sa ii lasati testament, in valoarea cotitatii disponibile, sa nu poata fi atacat de copii.
Daca doriti sa o protejati si in cazul unui divort/partaj, puteti sa ii donati 50%, cum va doriti.
Sotul supravietuitor mosteneste 1/4 din masa succesorala, indiferent daca bunurile care o compun sunt bunuri proprii, provenite dinainte de casatorie sau mostenite, sau partea defunctului din bunurile comune. Restul de 3/4 mostenesc copiii.
E posibil sa o si dea afara pe mama lor, ea avand ca sot supravietuitor drept de abitatie, dar doar in conditiile legii ( 1 an si dc nu are alta locuinta) si pot solicita iesirea din indiviziune si plati mamei o sulta pt contravaloarea ei de 1/4.

Aveti motive sa va temeti, dar in functie de cazul pt care doriti sa va protejati sotia, alegeti una din variantele pe care vi le-am propus: testament sau donatie.
Succes!
fany22 a scris:

Ideea era ca eu daca voi muri, totul va ramane celor 2 copii care pot s-o scoata in strada pe mama lor?




Va pot spune un lucru.
Daca mama copiilor isi angajeaza avocat nu va iesi in strada.

avocat Claudiu Lascoschi
MULTUMESC PENTRU SFATURI!

Deci, prin testament ii pot lasa 1/2 nu? (1/4 - cat i s-ar cuveni + cotitatea disponibila). E corect asa? Care e cotitatea disponibila in cazul meu?

Sau pot sa-i fac acum o donatie de 1/2 din tot sa aiba 50% si aceasta donatie nu va fi revocabila la moartea mea?

Nu se pune problema de divort, pt. ca ne intelegem bine, dar totul e pe mine, ea n-are nimic, daca eu mor, copii pot face ce vor ei avand 75%, ea cu 1/4 nu-si mai poate lua nici o garsoniera unde sa stea...deci n-ar fi corect sa munceasca o viata intreaga si Doamne fereste copiii cum se vor schimba ...si nu vreau sa ramana in strada.

Cat despre donatie, testament, care varianta e mai ieftina?
Am recitit primul dvs. mesaj si am vazut ca aveti doi copii. Rezerva succesorala a lor va fi de 2/3 din mostenire, deci puteti sa ii lasati mamei lor testament pt 1/3 (cotitatea disponibila). Dar tot mi se pare putin...chiar dc e mai mult decat un sfert, e o treime...

Donatia intre soti e esentialmente revocabila de catre donator. Adica puteti sa va razganditi oricand si sa ii luati ce i-ati donat inapoi, chiar si dupa divort. Dupa decesul dvs. nu mai are cine sa o revoce.

Bineinteles ca testamentul e mai ieftin, costa cateva zeci de lei noi la notar.
Donatia e mai scumpa.

Puteti sa va sfatuiti cu un notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere intre soti DARSHAN DARSHAN Sunt la a doua casatorie,din prima am doi copii majori,iar din actuala unul de 9 ani.Ce acte trebuie sa fac sa pot sa-i las celui mic si actualei sotii o parte ... (vezi toată discuția)
Donatia e sigura? anonimiu anonimiu Buna ziua! Sunt casatorit de 2 ani.Am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu si un apartament tot pe numele meu cumparat in timpul casatoriei bun ... (vezi toată discuția)
Testament Vlad2013 Vlad2013 O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii ... (vezi toată discuția)