avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va intreb respectuos daca eu trebuie sa platesc ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va intreb respectuos daca eu trebuie sa platesc urmasilor decedatului ( copiilor decedatului ) suma de bani pe care eram obligat s-o platesc celui decedat prin sentinta sus-mentionata?

Domnule/Doamna Avocat. Ma numesc Neculai, am 80 ani. Am o sentinta judecatoreasca definitia si irevocabila (ramasa definitiva si irevocabilain urma judecarii recursului in ianuarie 2010) prin care eu sunt obligat la plata unor sume de bani unei persoane fizice. in termen de 90 zile de la data ramanerii sentintei irevocabile si definitive. Precizez ca aceasta persoana fizica careia ii ii eram obligat sa platesc ( prin sentinta sus-mentionata) suma de banii a murit inaintea pronuntarii sentintei. Va intreb respectuos daca eu trebuie sa platesc urmasilor decedatului ( copiilor decedatului ) suma de bani pe care eram obligat s-o platesc celui decedat prin sentinta sus-mentionata?
Cel mai recent răspuns: neculai80 , utilizator 21:02, 5 Aprilie 2010
1. Daca cel caruia ii datorati acei bani a decedat si mostenitorii sai accepta succesiunea atunci acestia capata dreptul legal de a incasa datoria de la dvs!
2. Daca dvs decedati si copiii dvs nu accepta succesiunea , atunci automat nu au cum sa fie tinuti de acea datorie a dvs!B-)
3. Daca nu aveti bani si bunuri mobile sau imobile care sa poata fi executate , urmasii defunctului nu vor putea sa-si recupereze acea creanta!B-)
Succes si sarbatori fericite!
:)
Domnule/ Doamna avocat.
Copii mei refuza mostenirea (succesiunea) dupa decesul meu insa banuiesc ca copii decedatului caruia eu ii datorez suma de banii vor introducerea in justitie un proces contra copiilor mei in care se vor axa pe actiunea pauliana si in care vor invoca neacceptarea succesiunii de catre copii mei impreuna cu reua lor credinta de a prejudicia, implicit banuiesc ca copii decedatului caruia eu ii datorez suma de banii vor solicita revocarea sau desfiintarea judiciara a actelor notariale incheiate de catre copiilor mei prin care ei au refuzat succesiunea de pe urma mea. Imi pare din ce in ce mai probabil ca acesata scadenta si nascuta in timpul vietii mele de cujus si nexecutata de mine sa se transmita din generatie in generatie, deci are un caracter perpetuu .
Inteleg ca in pasivul succesoral dupa decesul meu se va include aceasta obligatie scadenta si nascuta in timpul vietii mele de cujus si nexecutata de mine, explicit aceasta obligatie a copiilor mei ca dupa decesul meu sa execute despagubirea pe acest tert pentru prejudiciul cauzat de mine, prin fapta ce-am savarsit in timpul vietii mele, la plata acestei sume de bani+dobanzi la data deschiderii mostenirii de catre copii mei , dar acest tert este persoana fizica care este decedata inca de pe acum, de pe timpul vietii mele inaintea pronuntarii sentintei sus mentionate.
Odata cu decesul celui care trebuie sa-i platesc suma de bani, oare nu se sting datoriile mele de a plati aceasta suma catre copii lui (copii celui decedat), implicit oare nu se sting si datoriile copiilor mei ( de a plati aceasta suma+dobanzi aferente intarzierii) catre copii lui (copii celui decedat) .
Cu deosebit respect, revin cu 2 intrebari, va rog frumos si din suflet sa-mi raspundeti la aceste 2 intrebari:
1) daca eu pot fi obligat de lege ca pe timpul vietii mele sa platesc copiilor decedatului suma de bani pe care eram obligat s-o platesc celui decedat prin sentinta sus-mentionata?
2) deci se transmite din generatie in generatie acesata scadenta si nascuta in timpul vietii mele de cujus si nexecutata de mine, deci implicit daca copii mei vor fi atacati cu actiunea pauliana , atunci vor fi obligati de lege de a plati copiilor decedatului suma de bani pe care eram obligat s-o platesc celui decedat prin sentinta sus-mentionata ?
1) da, mostenitorii creditorului pot solicita executarea silita;
2) exista posibilitatea invocarii actiunii revocatorii/pauliene pt anularea renuntarii la succesiune si astfel mostenitorii dvs. vor fi obligati sa plateasca.

Ce va pot sfatui eu este ca mostenitorii dvs. sa accepte succesiunea sub beneficiu de inventar, ceea ce inseamna ca pasivul masei dvs. succesorale ( datoriile) nu va putea fi platit/executat decat din activ, adica in exclusivitate din bunurile mobile si imobile care compun masa succesorala.
Astfel, dc nu aveti nimic la data deschiderii succesiunii ( data decesului) nu vor executa obligatiile din pasiv din bunurile proprii ale mostenitorilor.

va multumesc frumos
Cu placere.
Daca aveti alte intrebari, nu ezitati sa le adresati.
Paste fericit!

Alte discuții în legătură

Contract de concesiune giulya_oana20 giulya_oana20 este posibil ca dezbaterea succesiunii unei locuinte construite pe un teren concesionat sa fie deschisa de nepotul de pe frate in cazul in care copiii au ... (vezi toată discuția)
Declaratie notariala renuntare succesiune vs. refuz in proces partaj catinf catinf Buna ziua. Defunctul are trei mostenitori (sot si doi fii), nu are masa succesorala (toate bunurile au fost instrainate anterior decesului), dar are o creanta ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu contractul incheiat de o persoana decedata? marcelaL marcelaL Daca titularul contractului [FURNIZOR] a decedat este obligat cineva sa plateasca in continuare la [FURNIZOR] avand in vedere ca inainte cu doua luni si_a ... (vezi toată discuția)