avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Consultanta partaj-sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Consultanta partaj-sulta

In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost stabilita la suma de 120000lei.Imobilul mi-a fost incredintat mie urmand sa-i dau suma de 34000lei cu titlul de sulta.Valoarea actuala de piata a imobiluli a scazut conform pietei imobiliare romanesti.Intrebare:
1.In cazul vanzarii imobilului cu o alta suma mai mica decat cea stabilita in hotarare sulta fostului sot v-a reprezenta 30% din val. vanzari sau sulta inscrisa in hotarare?
2.Pentru vanzarea imobilului dupa platirea val. sultei fostului sot mai este nevoie de acordul scris al acestuia?
3.In cazul vanzarii prin licitatie stabilita de catre ex. judecatoresc voi primi procentajul de 70% eu si 30% fostul sot sau fostul sot v-a primi val. sultei inscrisa in hotarare si eu voi primi diferenta?

Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:15, 14 Aprilie 2010
Multumesc pentru raspuns,am omis sa va spun ca nu mai locuiesc in acel imobil si in acel oras de 8 ani( daca are relevanta). Bun am intelesc ca in urma executarii silite fostul sot isi ia c/v sultei si eu diferenta? Atunci procentul de cota parte inscrisa in hotarare 70% si 30% numai are nici o valoare? De ce s-a mai inscris procentajele in hotarare daca nu se ia in calcul nici la vanzari imobilului de catre mine nici la executarea silita? Procentajul se ia in calcul doare in cazul incredintari imobilului?
Multumesc!
Procentele mentionate in cuprinsul sentintei de partaj au fost stabilite de instanta in urma administrarii probelor in ceea ce priveste gradul de contributie al sotilor la dobandirea bunurilor comune obtinute in timpul casatoriei acestora. Ca urmare a stabilirii procentelor de contributie ale sotilor la dobandirea bunurilor comune, dupa stabilirea valorii bunurilor partajabile, s-a aplicat acest procent pentru stabilirea sultei in favoarea sotului caruia nu i-au fost atribuite bunurile supus partajului.
Acesta a fost rostul stabilirii procentelor si acestea au semnificatie doar pentru stabilirea sultei stabilite in final de instanta, nu si ulterior.
In final, dv. aveti de achitat sulta stabilita de instanta prin hotararea de partaj şi, asa cum am mai spus, aceasta suma o puteti achita din vanzarea acestui bun imobil care v-a fost atribuit in urma partajului, a altuia, credite sau, in cazul in care nu veti achita sulta de buna-voie, fostul sot va poate executa silit mobiliar sau imobiliar pentru recuperarea acestei sulte, situatie in care veti fi obligata si la suportarea cheltuielilor de executare silita care, va asigur, nu sunt modeste...
Ex.: daca sulta este de 100.000 lei iar dv. aveti un singur bun imobil si nu aveti venituri, bunul va putea fi vandut la licitatie si in final sa fie vandut cu suma de 50.000 lei, la care se vor adauga si cheltuielile de executare ce pot ajunge la 10.000 lei, iar diferenta sa o pastrati dv. ;)
Deci in final am inteles cu procentajul dar mai am o intrebare:
In afara vanzari apartamentului ce posibilitati de plata a sultei asi mai avea?
rate,transe sau alte forme legale
Trebuie sa va intelegeti cu creditorul, respectiv fostul sot caruia ii datorati suma. ;)
Parerea mea este ca fostul sot nu va dori sa va acorde posibilitatea sa platiti sulta in rate, transe sau alte moduri. Va recomand sa gasiti dvs. un cumparator dispus sa va acorde un pret cat de cat real , in raport de pretul pietei, si sa-i achitati sulta fostului dispusa de instanta. Altfel prin executor, la licitati, veti putea lua si 50% din valoarea pe care atiputea-o obtine prin vanzarea libera facuta de dvs., asa cum foarte bine v-a explicat av.cora2006.
Succes la vanzare si un pret cat mai bun!

Alte discuții în legătură

Nu pot plati sulta - ce se va intampla? spiridon vasilica spiridon vasilica Am terminat cu procesul de partaj,a trecut si perioada de apel, zilele trec cu repeziciune iar eu nu am de unde plati ,fostului sot ,sulta in proportie de 20% ... (vezi toată discuția)
Caut urgent avocat sammy44 sammy44 caut un avocat specializat in executari silite (vezi toată discuția)
Vinderea unui imobil atribuit sammy44 sammy44 Buna ziua. Daca mi se atribuie un imobil care face obiectul unui partaj si pt care sunt coproprietar cu fostul sot , pot sa-l vand singura fara acordul lui? ... (vezi toată discuția)