avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in constatare???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in constatare???

Buna!
Care este calea cea mai buna pentru urmatoarea speta?Actiunea in constatare?
In 1996 X cumpara un imobil si are trecuta in actul de vanzare-cumparare o suprafata de 138 mp.
In 2005 se intocmeste o documentatie cadastrala care releva o suprafata reala de 151.8 mp.
In 2006 imobilul respectiv este vandut si in contract se trece "suprafata real masurata 151,8 mp (138 mp din acte)".
Actualul proprietar intampina greutati la directia de taxe si impozite si la notar. Cei de la impozite ii opresc impozit doar pt 138 mp si pt restul l-au trimis sa incheie contract de inchiriere cu primaria (care, de altfel, a raspuns ca nu este proprietara si ca nu poate incheia un astfel de contract).
O actiune in constatre in care sa isi insuseasca instanta documentatia cadastrala cu masuratorile de acolo fara vreo expertiza se poate?
Mersik!:)
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 17:42, 13 Februarie 2007
Adica vanzatorul a vandut mai mult decat avea in act? fara nici o alta dovada pt restul terenului?
Mie imi miroase a vanzarea lucrului altuia:P
....si uite asa mi-am luat minusul...#-o
Am pus atatea intrebari, ce te-au nervozat:D, intrucat vroiam mai multe amanunte.
Asa ca... o ultima parere: schimba notarul.
Aceste intrebari ar fi trebuit sa ti le puna notarul care ti-a facut actul atunci cand ai cumparat, intrucat vanzatorul nu a facut dovada proprietatii privitor la cei 13 mp.
O actiune in constatre pe restul de teren ti s-ar respinge ca lipsita de interes: nu poti solicita sa ti se mai constate inca odata dreptul de proprietate pe care il ai deja.
Pai am facut adresa la primarie si a raspuns ca pentru ca diferenta dintre cele doua suprafete se incadreaza in marja de 10% admisa de OCPI (pentru ca din trei masuratori diferite pot iesi trei suprafete diferite - lucru recunoscut de OCPI si se admite o marja e maxim 10%) ei ma considera proprietar pe toata suprafata de 151.8 mp. Imobilul respectiv a avut dintotdeauna aceeasi vecini si aceleasi delimitari.:)
Intrucat nu mi-e cunoscuta foarte bine Lg. 7/1996,:">lucru de care ar trebui sa-mi ca-mi ffie rusinica, nu-ti pot da un raspuns exact in ceea ce priveste reunirea pe care o vrei.

Oricum ar fi, daca intampini aceeasi situatie si la alt notar, ajungi pe la instanta. NU ar trebui sa-ti refuze cererea. Asa ca pana ajungi acolo, ne tii la curent si .... promit ca citesc legea:D, pentru o competenta sfatuire.
Am avut si eu o speta la fel.
Din actiunea in constatare instanta m-a "obligat" sa trec pe uzucapiune.
Ma rog, si pana la urma s-a admis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine poate indrepta o eroare dintr-un act de v-c din 1994 intocmit de catre fostul notariat de stat ? Dana1313 Dana1313 In anul 1994 s-a facut contractul de vanzare-cumparare pentru o casa si terenul aferent. In certificatul de mostenitor al celui ce a vandut era scris clar ... (vezi toată discuția)
Acte pt teren ema87 ema87 Buna ziua! Exista posibilitatea de a face o unificare de acte vanzare-cumparare teren intr-un singur act? mentionez k unele sunt cu chitante de mana ... (vezi toată discuția)
Cadastru, danmarianpopescu danmarianpopescu Doresc sa cumpar o casa dar am intampinat cateva probleme legate de suprafata. In actul de vanzare cumparare este o suprafata mai mica de teren decat ... (vezi toată discuția)