Cat despre un bar/local/restaurant... ati vazut ce spune legea. Indiferent daca e proprietate publica sau privata, in momentul in care deschizi un asemenea local, el devine loc public. Nimeni nu are =D>dreptul legal=D> de a-mi interezice accesul intr-un loc public.
Situtia in care am fost pus pare evident putin hilara, iar pretentiile mele exagerate. Dar repet, asta nu inseamna ca nu contravine legii.
Sunt avute in vedere doua probleme: barul a fost deschis pe proprietate persoanala si dreptul de a desfasura o activitate in constructia/incaprerea a fost obtinut in urma unui contract de inchiriere. Ce e de observat este ca in ambele situatii efectele sunt identice. In plus, este avut in vedere dreptul de proprietate privata, la fel cum contractul de inchiriere este constituit tot pe proprietatea privata.
Asa incat, excludem incidenta dreptului administrativ (drept public) din discutie, intrucat contractul de inchiriere/concesiune/folosinta gratuita sunt acordate in vederea satisfacerii unui interes public, iar barul nu intra in sfera interesului public.
De aici tragem concluzia ca regimul juridic aplicabil situatiei unui bar este cel de drept privat. Adaug la cele spuse mai sus: ca daca ar fi fost vorba de dreptul de proprietate privata a statului, tot regimul privat l-ar fi urmat.
La acest drept privat mai adaugam normele speciale imperative care guverneaza persoana juridica, precum si incidenta dreptului fiscal.
Asa incat, barul nu este asimilat ca apartinand dreptului de proprietate publica a statului, ci este asimilat persoanei juridice, avand un statut special, chestiune care nu ne intereseaza, intrucat priveste problemele de drept fiscal.
Proprietarul barului va trebui insa sa respecte normele privind ordinea publica, ca oricine altcineva.
Asadar, proprietarul barului isi poate rezerva dreptul sa isi aleaga clientela, chiar daca nu s-a obosit sa puna afise.
Din toate acestea decurge si taxa de intrare. O astfel de taxa ti-ar fi restrans simtitor dreptul la libera trecere (drept consacrat in Constitutie). Tocmai in virtutea dreptului de alegere si a proprietatii private, acest drept la libera trecere nu isi gaseste aplicarea.