Am dorit zilele trecute sa merg intr-un bar/club. Cand am ajuns la intrare si dau sa intru, ma opreste un bodyguard si imi spune ca nu poate sa ma lase sa intru deoarece am sapca pe cap. Barul asta e un bar obisnuit, cu mese de biliard... etc. Cica este o regula impusa de patroni care doresc sa-si selecteze clientii pentru ca au investit foarte mult in reamenajare etc.
Eu am ramas blocat cand am auzit asta. Mi se pare un caz clar de discriminare. As dori sa stiu daca exista vreo lege care reglementeaza discriminarea pe baza de imbracamintea purtata. Sa nu intelegeti gresit, nu sunt nu stiu ce baietas de cartier etc. Consider sapca ca fiind un accesoriu de imbracaminte care poate fi purtat in functie de tinuta aleasa. Mai ales intr-un club de genul acesta, nu mi se pare o tinuta neadecvata. In plus, prietena mea purta sapca, dar pe ea au lasat-o sa intre... pe motiv ca ea e domnisoara si pot sa faca o exceptie.
Care sunt sansele de castig in cazul itentarii unui proces de discriminare in acest caz. Cum se stabilesc daunele cerute in asemenea cazuri?
Bravos, vorbaretule!!! Cel putin stiu ca nu-ti contrazici nikul. :P
Ce sa spun, ma simt bine cand mai vad ca sunt oameni naivi pe pamantul asta! Ca e intemeiat sau nu, ca e cu sapca sau nu... important este ca lupti legal pentru un principiu al tau, ca esti calm in disputa asta (apropo, a zis cineva, didi, ca sigur te-ai ratoit... nu stiu cat e de intemeiata aceasta concluzie in conditiile in care ai fost foarte calm, de aproape 2 luni incoace, impotriva tuturor! Sau aproape.)...
Mie imi spun prietenii ca sunt uneori prea inversunata pentru principiile mele... Da si sunt mandra ca nu ma las! Ca merg cat mai departe pentru a mi le sustine... Atata timp cat nu fac nici o obsesie cu privire la ele, nu incalc legea etc., nu vad ce rau e in asta!
Alti oameni vad in atitudinea mea naivitate. Am avut un sef care mi-a aruncat in fata cuvantul asta cu asteptarea de a ma dobori!!! :O Da, sunt naiva si nu vreau sa-mi pierd aceasta calitate. :) Ma simt bine asa.
Uneori mi s-a spus si ca nu se face primavara cu o floare... Poate nu, da' sigur arata ca vremea e potrivita pentru primavara... :)) Si am mai vazut flori in jurul meu... Si au fost si cativa oameni pe care chiar i-am influientat... ceea ce denota ca macar cativa bobocei au urmat unei singure flori...
Bafta!
Legea ordinii publice din pacate este un vis, LOL.
Lumea reala este cu totul altfel.
Tu crezi ca omul din acel exemplu care a pus rezervat pe toate mesele pentru a evita sa fie ocupate de tigani a facut acest gest asa ca are el ciuda pe tigani? Ca este el rasist? nu mai poate el de rasisti. te-ai intrebat cate nopti nu o fi dormit acel om pana a luat aceasta decizie si ca poate aceasta decizie este o decizie disperata? (iti dau un exemplu: intr-o alta locatie a mea aveam clienti un clan de caldarari, din aceia cu palarii si palat, aia veneau duminica cate 20-30, cu familii, copii si tiganci cu fuste. niciodata nu le-am zis nimic, dimpotriva, cheltuiau bani, era un taraboi de nedescris cele 3-4 ore care le petreceau acolo. toata lumea multumita. insa am fost reclamat de unii ca ii discriminez: niste indivizi carora le-am refuzat accesul dupa ce, retine: 2 luni deschideam unitatea cu ei si inchideam cu ei, o ceata de derbedei, ce-i drept tot tigani. crezi ca politia m-a sprijinit in vreun fel?
ti-as dori sa traiesti un lucru pe care eu l-am trait: sa renovezi o unitate, sa pui mocheta pe jos si sa iti intre un grup de clienti din care unul sa-si traga nasul cu un zgomot specific si traga o flegma mare pe jos, pe mocheta noua si dupa aceea sa o calce cu piciorul apasat. asa ca tot este loc public dupa parerea ta. ce poti face intr-o atare situatie? lol...
cand te cheama Plaza Romania, Texas sau IDM lucrurile merg usor. Dar ce te faci cand esti un club mai mic si nu iti permiti extravagante? Sunt si oameni civilizati care nu castiga sa-si pemita o seara intr-un club de lux insa s-ar duce intr-un local normal, cu preturi normale insa acele locuri nu prea exista din astfel de motive.
Oamenii care recurg la astfel de masuri recurg ca ultima masura pentru a-si salva afacerea.
Si nu te gandi ca o masura de genul rezervat pe toate mesele are in vedere doar tigani pentru ca se imbraca urat. Tu stii ca traim intr-o tara unde exista grupari de tip mafiot? Crezi ca taxa de protectie exista doar in filmele americane? Eu iti dau imediat cinci exemple de cluburi ruinate de astfel de grupari. Cand exista grupuri organizate ai caror sefi nici nu-i vei vedea despre care politia stie si nu face nimic a face apel la legea ordinii publice este o poveste. Eu am facut apel la politie intr-o seara si au fugit sa nu ia bataie de la golani. aveau temei sa dea amenda pentru: ultraj, distrugere, tulburarea linistii, refuzul parasirii localului la solicitarea indreptatita, amenzi care urca si la 5.000 RON si peste. ce amenzi sa dea cand ei sunt manjiti?
Credeam ca noua putere va muta Politia de la centru spre administratia locala, primarii nu vor putea ei asigura bunastare insa macar securitate ar putea asigura. Insa lucrurile evolueaza ca in clipul "Insuburbia" al Pet Shop Boys.
asa ca faptul ca nu te-a primit pe tine cu sapca nu a fost o ofensa adusa tie ca sa se dea cineva smecher, ca nu mai putea acel patron de sapca ta si avea cuda pe sapcalii, ci a incercat cineva sa-ti fac un serviciu... avand in vedere ca eu iti vorbesc de situatii reale oare, sa presupun ca ii dai in judecata si ceri daune morale, cat ai merita tu sa primesti daca vei castiga. iti zic eu: un leu, la fel ca in filmul ala american in care s-a judecat in instanta existenta lui Dumezeu ca tot vii dintr-o lume a filmului
retine ca ti-am dat dreptate si am apreciat ca ai avea sanse de a castiga intr-o instanta civila.
pe o scara de la 0 la 10 a discrimininarilor care incep chiar de la stat ("angajez absolvent" sau "angajez persoana peste 45 de ani" - permise ca efect al normelor legale care sprijina intreprinzatorii sa angajeze aceasta categorie de oameni - desi cineva care a terminat cu un an inainte este poate mai bun decat un absolvent, sau cineva de 44 de ani mai nimerit ca cineva de 45 de ani) tu cred ca esti pe undeva intre 0 si1, atingerea adusa tie fiind mai mult de natura filozofica decat pragmatica, si deci ai merita o despagubire la fel de filozofica.
faptul ca ulterior ti s-a permis accesul cu sapca este reparatia meritata, ti s-a facut dreptate, si ai toate motivele sa o porti cu mandrie (si eu as face la fel).
Didi, eu nu zic ca nu ai dreptate in cazurile relatate de tine.
Dupa cum ti-am spus, e o afacere in care ai investit si ti-ai asumat niste riscuri. Daca tu nu ai inteles de la bun inceput la ce situtatii trebuie sa te astepti, nu e decat vina ta. Cand lucrezi cu oameni, intotdeauna vor aparea situatii conflictuale.
Sunt un realist, stiu foarte bine cum merg lucrurile. Taxe de protectie & co. sunt foarte reale si ii inteleg foarte bine pe patronii de cluburi/resturante etc. Dar ce pot sa spun... ti-ai asumat riscul asta cand ai deschis afacerea.
Oricat de incorect ti se pare tie... se pare ca faci confuzie intre un comportament absolut civilizat si un comportament deviant. Spune-mi te rog ce se intampla daca in barul ala intra o persoana cu sapca?! Ieseau scandaluri, batai, omoruri? Problema este de fapt a patronilor, care nu stiu cum sa-si gestioneze afacerea si prin deciziilte tampite pe care le iau, afecteaza unii oameni care nu merita.
Cat despre flegmele pe mocheta ta, te inteleg perfect. E o situatie foarte neplacuta. La urma urmei este un prejudiciu pe care ti l-a adus respectivul. Recomandarea mea este sa iti instalezi camere de supraveghere pentru asa ceva. Nu stiu cat te vor ajuta, dar macar ai o dovada clara despre cine ti-a facut prejudiciul. Recuperarea acestui prejudiciu? Un vis frumos, intr-adevar.
Spui ca nu esti tu Plaza sau alte cluburi care isi permit sa faca ordine. Pai tocmai, probabil daca stii cum sa te invarti, ai sa ajungi candva ca ei. Deocamdata esti mic, asa ca nu prea poti sa faci multe. E un compromis pe care trebuie sa il accepti daca tot vrei sa continui afacerile in domeniul asta.
Neacceptarea mea in acel bar datorita faptului ca purtam sapca a fost o ofensa adusa mie! Nu sunt absurd, daca as fi venit imbracat in pescar, asa cum ai spus tu in mesajul anterior, as fi inteles si nu m-as fi simtit indignat. As fi plecat frumos, fiind de acord ca poate tinuta mea nu e atat de adecvata cu locatia respectiva, si poate intr-adevar clientii ar fi fost cumva indignati de un vecin la masa imbracat in pescar. Dar tocmai asta nu am vazut! Nu am vazut o politica coerenta de a dori sa ofere clientilor o sedere placuta in bar. Ci doar o aversiune nefondata fata de cei care poarta sapca.
In momentul de fata am renuntat la a mai da barul in judecata pentru discriminare. Intr-adevar, dupa cum am spus, am trecut pe acolo si am vazut ca s-au reparat lucrurile, un fapt imbucurator de altfel. Oamenii au gresit, li s-a atras atentia (din pacate a trebuit o amenda, n-au vrut sa asculte de mine ca ii convingeam ca gresesc), si au luat decizia ca trebuie sa indrepte greseala. Felicitari. Toata lumea multumita. E adevarat, prejudiciul adus mie de aceasta situatie nu e atat de mare si nu merita sa incep o actiune impotriva lor. Cum ai spus si tu, si sunt de acord, prejudiciul e destul de mic. Daca as fi fost cu adevarat 'marlan', as fi putut aduce o groaza de martori care sa declare ca evenimentul asta m-a afectat foarte tare si doresc despagubiri.
Situatia altfel ar fi fost daca atunci cand am cerut sa vina un reprezentant sa vorbeasca cu mine, chiar ar fi venit. Imi putea explica frumos de ce crede el ca trebuie sa nu primeasca pe cei cu sapca, eu i-as fi explicat frumos si l-as fi convins ca nu e cazul meu, el isi cerea scuze pentru situatia asta si ma poftea inauntru. Dar am fost refuzat categoric, nici macar nu s-a dorit sa se discute cu mine, ceea ce m-a facut sa ma simt ca naiba. Apropo, ca tot vorbeai de local respectabil, asta e dovada de local respectabil, care isi trateaza clientii cu respect, nu cu desconsideratie.
Faptul ca se intampla lucruri mai grave nu este motiv sa nu luptam pentru drepturi "mai mici". Fiecare drept are importanta sa si daca abandonezi sa lupti pentru unul din ele "pentru ca nu e chiar atat de important" incepi a-ti abandona principiile la care te raportezi.
Sunt de acord ca e greu sa mentii un echilibru, insa asta e viata! Daca ar fi usoara n-ar mai fi asa frumoasa. Situatia e simpla: faci fata, te bagi , nu, atunci stai deoparte. Si daca ai crezut ca faci fata si n-a fost asa - e o lectie de viata, iti va folosi mai tarziu.
Asa e si pentru mine si pentru toata lumea.
Simplu.