avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procura notariala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procura notariala

Ce acte ii trebuiesc unei persoane in varsta de 78 de ani pentru a-si imputernici sotia in vederea vanzarii unui teren pentru care detine titlu de proprietate impreuna cu 2 surori?
Cel mai recent răspuns: paultumanian , utilizator 18:30, 10 Iunie 2010
nu e o regula. notarul isi poate da seama ca omul nu mai e intreg si refuza sa autentifice, sau nu-si da seama si intocmeste procura.
cat pe procura scrie: eu, in deplinatatea facultatilor mintale..notarul nu are raspundere
procura poate face si cel cu schizofrenie paranoida si cel sanatos
si daca omul, e coerent in vorbire.. nu conteaza ca are 78 ani
~ Conținut șters la cerere ~
mai mult e interesul celui care mandateaza, vinde etc sa-si scoata certificat, sa nu aiba urmasii cum sa anuleze actul, decat interesul notarului.
am avut un unchi, a murit pe la 82 de ani. cam cu 5 ani inainte de a muri, facea testament la notar si-l schimba din 3 in 3 luni. cum il supara vreun nepot, cum il taia de pe lista... notarita, d-na morcov, nu si-a permis sa-l trimita sa-si ia certificat. oras mic, de provincie, oamenii se cunosc intre ei.., fusese si el director de banca... a zis doar ca e un om dificil, l-a incasat si i-a intocmit testament dupa testament
deci nu e o regula sa-i trimita pe toti in bloc, la iml. poate batranii mai au si urgente, ar insemna ca pt o procura sau vanzare directa, sa astepte minim o luna.. cam e discriminare..
Gi-Jane - ai perfecta dreptate!
Ii rog pe Cip200 , pe Margareta Stanciu si pe dl.Clement sa ne precizeze care este actul normativ ,respectiv articolul de lege care prevede care este varsta de la care notarul este obligat sa ceara certificat medico-legal! Stimati consultanti , ca persoana care are experienta in domeniul dreptului notarial(caci daca nu stiti ca exista un astfel de drept va spun eu ca exista) de peste 10 ani, va precizez ca nu exista aceasta obligatie a notarului , dupa cum nu exista nici o varsta limita de la care sa se solicite certificat medico-legal!!! Sunt foarte multi tineri care au schizofrenie maniaco=depresiva , boala de care nici nu poti sa iti dai seama decat daca respectivul are vreo criza. Credeti ca le cere notarul vreun certificat medico-legal? :D Sa fim seriosi! Dupa cum sunt persoane care au 85 de ani care merg , gandesc si se exprima mai bine decat tineri de 25 de ani! Cum sa le ceara notarul sa-si scoata certificate de la INML? Ma faceti sa rad! Serios!
B-)
"Art. 59. Cand notarul public are indoieli [subl. m.] cu privire la deplinatatea facultatilor mintale ale vreuneia dintre parti, procedeaza la autentificare numai daca un medic specialist atesta in scris ca partea poate sa-si exprime in mod valabil consimtamantul in momentul incheierii actului." (Legea notarilor publici 36/1995)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzări imobiliare după vârsta de 75 ani Maya 28 Maya 28 Proprietarul, în vârstă de 92ani, poate vinde terenul fără acordul urmașilor? (vezi toată discuția)
Procura si testament ContSters83715 ContSters83715 1) pentru o procura valabila (facuta de cetateni simpli), cati semnatari trebuie sa fie? (cati au dreptul sa fie tot din aceeasi familie?) 2) pentru un ... (vezi toată discuția)
Antecontract prima casa - vanzatori pensionari LittleMermaid LittleMermaid Saptamana aceasta am semnat antecontractul in vederea cumpararii unui apartament. Apartamentul are doi proprietari, sot si sotie, ambii pensionari. Problema ... (vezi toată discuția)